Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Stuur Toon een bericht.

Sociaal

Haspengouws goud

In de jaren zeventig kwam de Belgische fruitteelt in zwaar weer terecht. Een nieuw appelras bracht soelaas. De Jonagold groeide uit tot een commercieel succes en gaf Haspengouw een tweede adem. Maar vandaag is de appel op zijn retour. Het is tijd voor een opvolger.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Milieu

Dreigt er een chocoladecrisis?

Terwijl wereldwijd de zin in chocolade toeneemt, zit de cacaoteelt fameus in het slop. De productiviteit daalt, zeker in West-Afrika waar het leeuwendeel van de cacao verbouwd wordt. Dat is te wijten aan een complex samenspel van factoren. Bovendien zal de verandering van het klimaat zich laten voelen. Er wordt gewerkt aan oplossingen, maar cruciaal voor de toekomst van chocolade is een eerlijke prijs voor de boeren.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Gezondheid

Vette varkens, mager vlees

We zien varkensvlees als minder gezond dan rund of kip. Het zou te veel vet bevatten. De vergelijking pakt een stuk genuanceerder uit. Belgisch varkensvlees is erg mager en nieuw veevoer moet de gezondheidswaarde ervan verhogen. Toch mag het wat minder.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Milieu

Zalm, zeewier en mosselen doen het samen

De consumptie van zalm zit in de lift, en dus ook de kweek van de smakelijke roze vis. Er kleven echter wel wat ecologische nadelen aan de zalmkweek. Een combinatie van zalm met andere teelten in een soort gesloten ecosysteem kan een oplossing bieden. De eerste experimenten zijn veelbelovend, maar voor commerciële toepassingen is het nog te vroeg.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Milieu

Stevige bomen, broze bodem

Olijfolie zit in de lift. We gebruiken ieder jaar weer een beetje meer olie in de keuken. De groeiende vraag maakt dat de teelt van olijven opschuift in de richting van bijzonder intensieve landbouwmethodes. Maar die intensivering zet de fragiele bodems van het Middellandse Zeegebied onder zware druk.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Milieu

Klimaatverandering dreigt koffieteelt droog te zetten

Koffie vraagt heel wat meer water dan wat er in je kopje gaat. De plant is nogal dorstig van aard. Dat is op zich niet zo'n probleem, aangezien koffie geteeld wordt in regio's met erg veel neerslag. Maar de verandering van het klimaat dreigt roet in het eten te gooien.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Milieu

De zoektocht naar Europees kippenvoer

Kippenvoer bestaat grotendeels uit geïmporteerde soja. Europa zoekt alternatieven om ook bij ons eiwitrijke voeding te kweken. Donausoja maakt opgang en in de toekomst eten kippen misschien weer insecten.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

Introductie tot kool

Bloemkool, rode kool, savooikool, maar ook spruitjes, broccoli en koolrabi. Allemaal zijn het variëteiten van dezelfde plant, de Brassica oleracea. Van sommige soorten zoals bloemkool eten we het bloemstelsel, bij andere de bladeren of van broccoli zelfs de okselknoppen. Die enorme verscheidenheid dankt de kool aan zijn genetische opmaak. Op de Europese markt gelden België en Nederland als belangrijke producenten van bloemkool. Een groot deel is voor de eigen markt, België exporteert daarnaast grote volumes diepgevroren groenten, waaronder kool. In dit overzicht lees je de belangrijkste feiten uit het Tracé van Kool.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.