Artikels

Sociaal

Italiaanse pomodori aka slaventomaten

Op tomatenplantages in Italië werken onzichtbare seizoenarbeiders voor een hongerloon. Hun arbeidsomstandigheden zijn zo precair dat ze wel eens moderne slaven genoemd worden. Maar wat houdt moderne slavernij nu precies in? En vooral: kunnen we er als consument iets tegen doen?

Milieu

Op naar een energieneutrale tomaat

Heerlijk zo'n tomaat, echt autochtoon is de vrucht alleen niet. De serres waarin de plant gekweekt wordt, moeten dan ook warm gestookt worden. Daar komt heel wat CO2-uitstoot bij kijken, maar de sector doet er alles aan om die te beperken.

Sociaal

De toekomst van de tomaat

Smaak zit in de genen. Grootschalige, industriële teelt maakt flauwe kost van supermarkttomaten. Gentechnologie moet de tomaat weer op smaak moet brengen. Journalist Merel Deelder ging op onderzoek.


Milieu

Stadsgroente: Gif of gezond?

Groenten die vlak bij een drukke weg of op een verontreinigde bodem geteeld worden, bevatten vaak te veel zware metalen. Hoe maak je eigen kweek gezond?

De weg van 's werelds populairste groente in een notendop

Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten. En ook in België lusten we er wel pap van, of beter gezegd, soep, sap, saus, snack of salade. Een gemiddelde Belg eet een ruime zes kilo tomaten per jaar, het equivalent van zestig verse tomaten. Dat we het hele jaar door tomaten kunnen eten hebben we te danken aan hardwerkende (gast)arbeiders in Italië en Spanje en hoogtechnologische verwarmde serres dichter bij huis. 

Sociaal

Duurzame chocolade? Werk aan de winkel!

Dat de cacaoteelt ook anno 2017 nog altijd met een aantal fundamentele sociale uitdagingen af te rekenen heeft, is geen geheim. Terwijl de meeste grote bedrijven de voorbije jaren wel degelijk hebben ingezet op een verduurzaming van de sector, blijft het maar de vraag hoe diepgaand die hervormingen zijn. En in welke mate ze ook de miljoenen cacaoboeren ten goede komen.

Milieu

In de schaduw van de reus

Chocolade. Alleen al het lezen van het woord doet menigeen het water in de mond lopen. Mogelijk wel met enige gêne. Want aan ieder stukje chocolade kleeft er wel een fractie moderne slavernij. Maar wist je ook dat de teelt van cacao een drijvende kracht is achter ontbossing van tropisch regenwoud? Door falende oogsten trekken telers steeds verder de tropische bossen in. Biedt agro-ecologie hiervoor een duurzaam alternatief?

Milieu

Dreigt er een chocoladecrisis?

Terwijl wereldwijd de zin in chocolade toeneemt, zit de cacaoteelt fameus in het slop. De productiviteit daalt, zeker in West-Afrika waar het leeuwendeel van de cacao verbouwd wordt. Dat is te wijten aan een complex samenspel van factoren. Bovendien zal de verandering van het klimaat zich laten voelen. Er wordt gewerkt aan oplossingen, maar cruciaal voor de toekomst van chocolade is een eerlijke prijs voor de boeren.