Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Gezondheid

Van entrecote ga je sneller dood: feit of fabel?

Kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziektes. De lijst van chronische aandoeningen waaraan rood en bewerkt vlees – als entrecote of preparé – gelinkt wordt, is niet min. De Wereldgezondheidsorganisatie liet uitrekenen hoeveel verstokte vleeseters daardoor mogelijk vroegtijdig het loodje leggen. Toch zijn lang niet alle wetenschappers het erover eens dat rood vlees ongezond is. Waarom is het zo moeilijk om uit te vissen of biefstuk schadelijk kan zijn voor de gezondheid? 

Sarah Vandoorne

Journalist - schrijft vooral over fairtrade en duurzaamheidslabels

De feiten over vitamine B12

Vitamine B12 is een noodzakelijk voedingssupplement voor veganisten. Tegenstanders van een volledig plantaardig dieet zien in dat pilletje een afdoend argument om het dieet als onnatuurlijk weg te zetten. Terwijl veganisten er dan weer op wijzen dat zij lang niet de enigen zijn die de vitamine bijslikken. 

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.

Van dekstier tot stoofvlees

De koe is een veelzijdig dier: tijdens haar leven geeft ze ons melk, na haar dood eten we haar vlees en gebruiken we haar huid om er leer van te maken. Onbesproken is de teelt van runderen niet: koeien produceren methaan en andere broeikasgassen die impact hebben op het klimaat. In dit beknopte overzicht lees je in vogelvlucht welke weg een rund aflegt, van dekstier tot stoofvlees. 

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Milieu

Garnalenkweek zet muizenstapjes richting duurzaamheid

Belgen zijn verzot op garnalen, en dat is duidelijk te merken aan de winkelrekken. Die bieden de consument een ruim aanbod, van de eigen noordzeegarnaal tot diverse tropische variëteiten. Die laatste worden steeds vaker gekweekt in plaats van op zee gevangen. Op zich een goede zaak, want vele garnalenpopulaties zijn overbevist. Alleen moet er dan wel werk gemaakt worden van duurzame kweekmethodes.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Gezondheid

De zin en onzin van voedingswetenschap

Koffiedrinkers leven langer. Chocolade is goed voor de lijn. Melk beschermt tegen kanker. Van melk krijg je kanker. Elke dag krijgen we een niet-aflatende stroom voedingsonderzoek op ons bord. In het beste geval spreken de studies elkaar niet tegen. Een mens zou er moedeloos van worden. Tijd voor bezinning. Bij journalisten, maar ook bij voedingswetenschappers. ‘We klooien wat in de marge.'

Dieter De Cleene

Redacteur voor Eos - schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Milieu

Wat zijn de verschillen tussen de garnaal, gamba en scampi? Eos Tracé gidst je door de wereld van de kreeftachtigen

Alleen al in de Noordzee zijn er tal van soorten te vinden, en als we ook nog eens de reuzengarnalen erbij nemen, wordt het al helemaal ingewikkeld. En hoe zit het precies met die gamba en die scampi? Een beknopte gids, zodat je weet wát je koopt, en welke problemen met de duurzaamheid dat mogelijks met zich meebrengt.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

Het potentieel van garnalenpel als hernieuwbare grondstof

Wat hebben garnalen, kakkerlakken en schimmels dat wij niet hebben? Chitine, een van de meest voorkomende biologische materialen op aarde. Een veelzijdig materiaal ook, want toekomstige toepassingen variëren van een alternatief voor pesticiden tot een ijzersterk bouwmateriaal. 

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.

Het verhaal achter de tropische garnaal

Tropische garnaal is een verzamelnaam voor verschillende garnaalsoorten zoals de tijgergarnaal en de witpootgarnaal, die voorkomen in de warme wateren van Azië en Latijns-Amerika. Deze garnalen, die wij voornamelijk kennen als een anoniem product uit het vriesvak, worden zowel in het wild gevangen als gekweekt. 

Janno Lanjouw en Barbara Serulus

Researchers