Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Gezondheid

​ Augurkje? Drie mogelijke redenen waarom vrouwen trek krijgen tijdens de zwangerschap

Van augurken en frietjes tot sinaasappels en ijs, vrouwen en andere mensen die zwanger zijn, melden dat ze trek hebben in allerlei voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. Waarom dat zo is, weten we niet. Twee onderzoekers geven enkele mogelijke redenen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

​ Onze 'voedselomgeving' beïnvloedt wat we eten. Zo kun je die van jou veranderen om gezonder te eten

In januari stellen veel mensen nieuwe jaardoelen op het gebied van gezond eten. Het is vaak een uitdaging om deze voornemens te realiseren - het kan moeilijk zijn om onze eetgewoonten te veranderen. Maar gezonde voeding kan de lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren, dus het is de moeite waard om te verbeteren wat we eten.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Hoe behoud je een gezond darmmicrobioom?

We weten inmiddels allemaal dat de pijlers van een gezonde levensstijl bestaan uit regelmatig bewegen, voldoende fruit en groenten eten, een goede nachtrust en gehydrateerd blijven. Al deze dingen ondersteunen ook het darmmicrobioom – alle microben die in je spijsverteringsstelsel leven – maar er zijn enkele extra's die je in overweging moet nemen als je je darmgezondheid wilt optimaliseren.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Hoe actief zijn de micro-organismen in je yoghurt?

Mensen fermenteren al meer dan 13. 000 jaar voedsel en dranken, van kimchi en yoghurt tot bier en kombucha. Fermentatie - een natuurlijk proces waarbij micro-organismen alcoholen en zuren maken uit koolhydraten - kan immers voedsel conserveren zodat het langer houdbaar is, en het kan de kwaliteit van voedsel verbeteren door bepaalde bestanddelen om te zetten in beter verteerbare vormen. Sommige gefermenteerde voedingsmiddelen die levende micro-organismen bevatten worden probiotica genoemd, die de houdbaarheid van voedsel kunnen verlengen en een reeks extra voordelen bieden, zoals het bevorderen van een gezond darmmicrobioom en het verlagen van het cholesterolgehalte. Wij zijn chemici en ons team wilde een manier vinden om te begrijpen welke probiotica het meest actief zijn in het lichaam. Dus ontwikkelden we een kartonnen sensor die de metabole activiteit van probiotica kan meten.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Een neurowetenschapper legt uit hoe je naar je honger kunt luisteren

De feestdagen waren weer de gelegenheid om je tegoed te doen aan allerlei lekkernijen. Het spreekwoordelijke gezegde "je eet eerst met je ogen" lijkt in deze tijd van het jaar bijzonder relevant. Maar klopt dat wel? Of zijn het je buik of eerder je hersenen die de beslissing nemen? En hoe zorg je er voor dat je niet overdrijft? Een neurowetenschapper legt het uit.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Hoe een voedselthermometer ervoor zorgt dat je geen voedselvergiftiging oploopt

De meeste festiviteiten tijdens de feestdagen draaien rond het klaarmaken en eten van voedsel. Het aanpakken van ongenode gasten (ziekteverwekkers) die op de loer liggen, is in al die vreugde en dat feestgedruis van cruciaal belang. Het is dus geen slecht idee om bij het bereiden een voedselthermometer in te zetten.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Zeven voedsel- en landbouwinnovaties die nodig zijn om het klimaat te beschermen en de wereld te voeden

Voor het eerst stonden voedsel en landbouw centraal op de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2023. Meer dan honderdvijftig landen ondertekenden een verklaring waarin ze toezegden hun voedselsystemen - van productie tot consumptie - centraal te stellen in nationale strategieën om klimaatverandering aan te pakken. Een landbouweconoom lijst op hoe ze dat kunnen doen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Zeven manieren om te leren genieten van voedsel dat je niet lekker vindt

Je bent uit eten met een stel vrienden en een van hen bestelt pizza met ansjovis en olijven om te delen, maar je hebt een hekel aan olijven en ansjovis! Kom je met je favoriete keuze – Pizza Hawaï - of zwijg je? Het is een scène die zich elke dag afspeelt over de hele wereld. Sommige mensen verdedigen hun persoonlijke smaak met hand en tand. Maar velen breiden liever hun smaakpapillen uit en willen niet de volgende keer dat iemand in hun vriendengroep pizza bestelt de boot op zijn kop zetten. Is het mogelijk om je smaakpapillen te trainen om te genieten van voedsel dat je voorheen niet lekker vond, zoals je een spier traint in de sportschool?

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.