Mensen denken meestal aan voedsel als calorieën, energie en voeding. Het laatste bewijs suggereert echter dat voeding ook "praat" met ons genoom, de genetische blauwdruk die de manier waarop het lichaam functioneert tot op celniveau aanstuurt. En daar komen we op het terrein van de jonge wetenschap van de nutrigenomics, zo legt Monica Dus (University of Michigan) uit.
Het is een ongelofelijke tragedie dat een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. Om dat in perspectief te plaatsen: er is een gebied ter grootte van China nodig om zoveel voedsel te verbouwen - en als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld zijn. Een nieuwe benadering kan hier verandering in brengen, schrijven Elanor Binner (University of Nothingham) en Afroditi Chatzifragkou (University Of Reading).
Decennialang werd fermentatie gebruikt om voedsel te conserveren, de houdbaarheid te vergroten en de smaak te verbeteren. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding.
Sommige mossel- en oesterkwekerijen werken op een manier die tegelijk voedsel produceert, het milieu zo weinig mogelijk schade toebrengt en de oceanen schoonmaakt. Is dit een win-win situatie?
In tropische landen is de grond ideaal om koffiebonen op verbouwen. Maar zelfs met een milde klimaatverandering zou de geschiktheid van deze grond met de helft afnemen. Brazilië is de grootste koffieproducent en voorspelt dat 79% van zijn grond voor koffieteelt zal verdwijnen. 'Koffie zal schaarser en duurder worden door de voorspelde klimaatverandering', zegt professor Denis J. Murphy van de University of South Wales.
Alcoholmisbruik is wereldwijd een ernstig probleem. Alleen al in Engeland werden in 2018 meer dan 350.000 alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames - en meer dan 5.000 alcoholgerelateerde sterfgevallen - gerapporteerd. Langdurig alcoholmisbruik kan veel schadelijke gevolgen hebben voor ons lichaam. Maar een van de organen die het meest door alcohol worden aangetast, zijn de hersenen. Zelfs matig gebruik verandert de hersenstructuur en leidt tot cognitieve problemen, zoals achteruitgang van het geheugen en het oplossen van problemen.
Melk wordt al meer dan 11.000 jaar geoogst, toen herders in het Midden-Oosten begonnen met het verwerken van melk van hun kuddes koeien. Vandaag is de zuivelproductie echter sterk veranderd en staat ze bloot aan kritiek van consumenten die zich steeds meer bewust worden van de milieu- en ethische bezwaren tegen de productiemethoden. Wat zijn nu de werkelijke kosten van de melkproductie?
De zoetheid van suiker is een van de grote geneugten des levens. De liefde van de mens voor zoet is zo intuïtief dat levensmiddelenbedrijven de consument naar hun producten lokken door suiker toe te voegen aan bijna alles wat ze maken: yoghurt, ketchup, fruitsnacks, ontbijtgranen en zelfs zogenaamd gezonde voeding zoals mueslirepen. We weten dat het slecht is, en toch blijven we er door aangetrokken, stelt antropoloog Stephen Wooding (University Of California) vast.