Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Lust Minoes duurzame brokjes?

Op het kattenmenu van de toekomst staan geen tonijnkorrels, maar insecten, kweekvlees en zelfs een volledig veganistische maaltijd. Duurzame alternatieven voor conventioneel kattenvoer zijn meer dan welkom, zeggen steeds meer experts, want de milieukost van dierenvoeding blijkt veel hoger dan oorspronkelijk gedacht.

Sarah Vandoorne

Journalist - schrijft vooral over fairtrade en duurzaamheidslabels
Milieu

Microalgen zijn de biefstuk en de omega 3-pil van de toekomst

Ze bevatten meer eiwitten dan biefstuk en meer ijzer dan spinazie. Bovendien groeien ze ook in zout water, verdubbelen ze dagelijks in omvang en slorpen ze CO2 op. Toch zijn ze als voedingsproduct nog niet echt doorgestoten. Algen bezitten een enorm potentieel, maar willen we ze wel op ons bord?

Melissa Vanderheyden

Coördinator van Eos Tracé - wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Sociaal

Laat je niet flessen aan het wijnschap

“Als je in de supermarkt een homo sapiens in opperste staat van verwarring wilt aantreffen, dan moet je bij het wijnschap zijn.” Dat schrijft Teun van de Keuken in De Supermarktsurvivalgids. Hoe kunnen we wijn kiezen op basis van het label en wat zegt dat over de kwaliteit? Aan de hand van zes criteria zoek ik uit of we wijn selecteren vanuit ons buikgevoel en welke marketingtrucs ons daar onbewust bij helpen.

Sarah Vandoorne

Journalist - schrijft vooral over fairtrade en duurzaamheidslabels
Gezondheid

Waarom superbessen (niet) super zijn

Wie genoeg gojibessen vol antioxidanten eet, gaat het eeuwige leven tegemoet. Althans, zo lijkt het als je sommige enthousiastelingen hoort preken. Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? En kan je er ook te veel van binnenkrijgen?

Melissa Vanderheyden

Coördinator van Eos Tracé - wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.

Van wildebras tot wonderpil

Onder hun verleidelijk glanzende jasje, leveren bessen je een bom aan gezonde antioxidanten. Hun weg naar het fruitkraam is niet altijd eenvoudig, want bessenboeren vinden steeds minder handen bereid tot plukken. Bovendien groeien onze verse bessen vaak aan de andere kant van de wereld.

Tess Vonck

Journalist - Maakt verhalen over de complexe relaties van de mens met zijn omgeving en zichzelf in woord, beeld en soms geluid.
Milieu

“Alles begint met een gezonde, levende bodem”

Landbouw en natuur, het blijft een moeilijke combinatie. Het beslag dat voedselproductie legt op de draagkracht van het milieu is enorm. Verschillende landbouwsystemen zoals biolandbouw proberen die tegenstelling te overbruggen. Regeneratieve landbouw gaat nog een stap verder, en wil voedselproductie zelfs combineren met het herstel van het ecosysteem.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Dierenwelzijn

De zin en onzin van reizen met bijen

Wereldwijd laden steeds meer imkers hun bijen in bestelwagens of trucks om elders gewassen te gaan bestuiven. In de Verenigde Staten is migratory beekeeping zelfs een quasi-industriële activiteit. Dat biedt tal van voordelen, maar brengt ook enkele risico’s met zich mee. Bijenexpert dr. Tjeerd Blacquiere praat ons bij.

Koen Vandepopuliere

Biochemicus van opleiding en schrijft als journalist over voeding en duurzaamheid.
Milieu

Help! We moeten de wereldwijde notenproductie vertienvoudigen

Noten zijn zo gezond dat we er met z’n allen meer van moeten eten. Dat zeggen zowat alle gezondheidsorganisaties ter wereld. Maar meer consumeren betekent natuurlijk ook meer produceren. Tien keer meer zelfs, want het notenaanbod zou tegen 2050 moeten vertienvoudigen. De vraag is waar al die noten dan moeten groeien en welke gevolgen die expansie kan hebben voor het klimaat.

Heidi Dufoor

Journalist, en diëtist in opleiding