Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Gezondheid

Kan je voeding je genen herprogrammeren? Over de opkomende wetenschap van nutrigenomics

Mensen denken meestal aan voedsel als calorieën, energie en voeding. Het laatste bewijs suggereert echter dat voeding ook "praat" met ons genoom, de genetische blauwdruk die de manier waarop het lichaam functioneert tot op celniveau aanstuurt. En daar komen we op het terrein van de jonge wetenschap van de nutrigenomics, zo legt Monica Dus (University of Michigan) uit.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Aardappelschillen recycleren om er prebiotica van te maken: waarom het goed is voor je darmen, én voor de planeet

Het is een ongelofelijke tragedie dat een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. Om dat in perspectief te plaatsen: er is een gebied ter grootte van China nodig om zoveel voedsel te verbouwen - en als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld zijn. Een nieuwe benadering kan hier verandering in brengen, schrijven Elanor Binner (University of Nothingham) en Afroditi Chatzifragkou (University Of Reading).

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Fermenteren moet je leren: waarom zuurkool helpt je darmen gezond te houden

Decennialang werd fermentatie gebruikt om voedsel te conserveren, de houdbaarheid te vergroten en de smaak te verbeteren. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

De zeeën schoonmaken met mossel- en oesterkwekerijen

Sommige mossel- en oesterkwekerijen werken op een manier die tegelijk voedsel produceert, het milieu zo weinig mogelijk schade toebrengt en de oceanen schoonmaakt. Is dit een win-win situatie?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

Is koffie straks enkel nog een zeldzame delicatesse?

In tropische landen is de grond ideaal om koffiebonen op verbouwen. Maar zelfs met een milde klimaatverandering zou de geschiktheid van deze grond met de helft afnemen. Brazilië is de grootste koffieproducent en voorspelt dat 79% van zijn grond voor koffieteelt zal verdwijnen. 'Koffie zal schaarser en duurder worden door de voorspelde klimaatverandering', zegt professor Denis J. Murphy van de University of South Wales.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Is het immuunsysteem van de hersenen de sleutel om alcoholisme te begrijpen?

Alcoholmisbruik is wereldwijd een ernstig probleem. Alleen al in Engeland werden in 2018 meer dan 350.000 alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames - en meer dan 5.000 alcoholgerelateerde sterfgevallen - gerapporteerd. Langdurig alcoholmisbruik kan veel schadelijke gevolgen hebben voor ons lichaam. Maar een van de organen die het meest door alcohol worden aangetast, zijn de hersenen. Zelfs matig gebruik verandert de hersenstructuur en leidt tot cognitieve problemen, zoals achteruitgang van het geheugen en het oplossen van problemen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Dierenwelzijn

De echte kost van melk

Melk wordt al meer dan 11.000 jaar geoogst, toen herders in het Midden-Oosten begonnen met het verwerken van melk van hun kuddes koeien. Vandaag is de zuivelproductie echter sterk veranderd en staat ze bloot aan kritiek van consumenten die zich steeds meer bewust worden van de milieu- en ethische bezwaren tegen de productiemethoden. Wat zijn nu de werkelijke kosten van de melkproductie?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Gezondheid

Waarom we geprogrammeerd zijn om van suiker te houden

De zoetheid van suiker is een van de grote geneugten des levens. De liefde van de mens voor zoet is zo intuïtief dat levensmiddelenbedrijven de consument naar hun producten lokken door suiker toe te voegen aan bijna alles wat ze maken: yoghurt, ketchup, fruitsnacks, ontbijtgranen en zelfs zogenaamd gezonde voeding zoals mueslirepen. We weten dat het slecht is, en toch blijven we er door aangetrokken, stelt antropoloog Stephen Wooding (University Of California) vast.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.