Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Milieu

Kan de visserij eigenlijk wel duurzaam zijn?

In het debat over de duurzaamheid van de visserij wordt vaak met alarmerende statistieken gezwaaid. Soms wordt daarbij een doembeeld opgehangen van een sector die niet in staat is een antwoord te bieden op milieu- en sociale kwesties. De afgelopen decennia was die bezorgdheid zeker terecht. Hebben we intussen iets uit het verleden geleerd? En heeft de visserij een toekomst?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.

Artificiële intelligentie en de toekomst van smaak

Heb je ooit oesters gecombineerd met kiwi? Of wat dacht je van kaviaar op een stukje witte chocolade? Deze combinaties klinken vreemd, maar er zit een wetenschap achter. Artificiële intelligentie (AI) dringt langzaam de gastronomische wereld binnen en herdefinieert de smaakervaring.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Sociaal

Werkt Fairtrade echt?

Het certificeringssysteem van Fairtrade werd in het leven geroepen om kleinschalige producenten en arbeiders in lage-inkomensregio's te ondersteunen en te versterken. In theorie stelt Fairtradeboeren en -arbeiders in staat om armoede aan te pakken en financieel zelfstandiger te zijn. Het creëert een handelsmodel met eerlijkere prijzen en betere arbeidsomstandigheden. Maar in hoeverre werkt het in de praktijk? Hoe overwint Fairtrade de beperkingen van zijn systeem?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

Kunnen bonen en erwten kunstmest vervangen?

Peulvruchten hebben geen bemesting met stikstof nodig, die maken ze zelf. Ze produceren zelfs zo veel stikstof dat ze kunnen delen met andere planten. Daardoor is de oude techniek van rotatieteelt een aantrekkelijk alternatief voor kunstmest, schrijven onderzoekers Michael Williams, David Styles en Marcela Porto Costa.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

De rotte eieren van de chocolade-industrie

Ook na Pasen is het handig om te weten hoe je een eerlijke chocoladereep uitkiest en welke rotte eieren je beter vermijdt. Deze gids helpt je op weg.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Blockchain in de landbouw: de voedselproductie gaat digitaal

Is dit voedingsproduct ethisch ingekocht? Is het gemaakt op basis van duurzame praktijken? Welke weg heeft het afgelegd? Je mag dan nog zoveel informatie opzoeken als je wilt, uiteindelijk moet je er toch maar op vertrouwen dat producten zijn wat ze beweren te zijn. Dat is een probleem. Maar misschien niet lang meer, dankzij blockchain.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

Waarom een ban op bushmeat averechts kan uitpakken

COVID-19 maakte velen bewust van de mogelijke gevolgen van de consumptie van wilde dieren of bushmeat. Toch kan een ban meer kwaad doen dan goed, schrijft conservatiewetenschapper Hollie Booth.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Wat koken doet met de voedingsstoffen in je eten

Het ligt voor de hand dat het roosteren van een aardappel, het bakken van een eitje of het koken van broccoli in de microgolf de smaak en het uiterlijk van die voedingsproducten verandert. Voor veel voedsel is koken noodzakelijk om het eetbaar of smakelijk te maken, bijvoorbeeld bij rauwe eieren of kip. Voor ander voedsel is stomen, roosteren en bakken puur voor de smaak en de textuur van het eten. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe die processen de voedingswaarde beïnvloeden?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.