Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Sociaal

Boerenprotest: door de oorzaken aan te pakken kan polarisatie worden overwonnen

Als rechtsgeleerde die de afgelopen jaren onderzoek heeft gedaan naar hoe het EU- en internationaal economisch recht pogingen om duurzame voedselsystemen op te bouwen kan ondermijnen, wilde Tomaso Ferrando graag meedoen aan het 'boerenprotest'. Maar zodra hij het plein betrad, werd het idee dat hij aan zo'n evenement deelnam veel genuanceerder en complexer.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Bouwen aan een toekomst met gewassen uit het verleden

Achter de bekende velden van tarwe, rijst en maïs ligt een uitgebreid rijk van vergeten gewassen die ons kunnen helpen om enkele van de grootste voedseluitdagingen van vandaag aan te pakken. Die diversiteit herontdekken is niet alleen een reis terug in de tijd - het is een cruciale stap naar een duurzame en voedzame toekomst.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

De verborgen kosten van garnalen

Garnalengerechten zijn een hoofdvoedsel geworden in veel huishoudens en restaurants over de hele wereld, wat in de afgelopen vijftig jaar heeft geleid tot een explosie van de garnalenproductie met meer dan 600%. Maar aan deze groei hangt een prijskaartje.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Gezondheid

​ Augurkje? Drie mogelijke redenen waarom vrouwen trek krijgen tijdens de zwangerschap

Van augurken en frietjes tot sinaasappels en ijs, vrouwen en andere mensen die zwanger zijn, melden dat ze trek hebben in allerlei voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. Waarom dat zo is, weten we niet. Twee onderzoekers geven enkele mogelijke redenen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

​ Onze 'voedselomgeving' beïnvloedt wat we eten. Zo kun je die van jou veranderen om gezonder te eten

In januari stellen veel mensen nieuwe jaardoelen op het gebied van gezond eten. Het is vaak een uitdaging om deze voornemens te realiseren - het kan moeilijk zijn om onze eetgewoonten te veranderen. Maar gezonde voeding kan de lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren, dus het is de moeite waard om te verbeteren wat we eten.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Hoe behoud je een gezond darmmicrobioom?

We weten inmiddels allemaal dat de pijlers van een gezonde levensstijl bestaan uit regelmatig bewegen, voldoende fruit en groenten eten, een goede nachtrust en gehydrateerd blijven. Al deze dingen ondersteunen ook het darmmicrobioom – alle microben die in je spijsverteringsstelsel leven – maar er zijn enkele extra's die je in overweging moet nemen als je je darmgezondheid wilt optimaliseren.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Hoe actief zijn de micro-organismen in je yoghurt?

Mensen fermenteren al meer dan 13. 000 jaar voedsel en dranken, van kimchi en yoghurt tot bier en kombucha. Fermentatie - een natuurlijk proces waarbij micro-organismen alcoholen en zuren maken uit koolhydraten - kan immers voedsel conserveren zodat het langer houdbaar is, en het kan de kwaliteit van voedsel verbeteren door bepaalde bestanddelen om te zetten in beter verteerbare vormen. Sommige gefermenteerde voedingsmiddelen die levende micro-organismen bevatten worden probiotica genoemd, die de houdbaarheid van voedsel kunnen verlengen en een reeks extra voordelen bieden, zoals het bevorderen van een gezond darmmicrobioom en het verlagen van het cholesterolgehalte. Wij zijn chemici en ons team wilde een manier vinden om te begrijpen welke probiotica het meest actief zijn in het lichaam. Dus ontwikkelden we een kartonnen sensor die de metabole activiteit van probiotica kan meten.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Een neurowetenschapper legt uit hoe je naar je honger kunt luisteren

De feestdagen waren weer de gelegenheid om je tegoed te doen aan allerlei lekkernijen. Het spreekwoordelijke gezegde "je eet eerst met je ogen" lijkt in deze tijd van het jaar bijzonder relevant. Maar klopt dat wel? Of zijn het je buik of eerder je hersenen die de beslissing nemen? En hoe zorg je er voor dat je niet overdrijft? Een neurowetenschapper legt het uit.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.