Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Milieu

Bacterie wurgt mediterrane landbouw

Olijf- en amandelbomen, wijnstokken, kersenbomen en pruimenbomen: ze vallen allemaal ten prooi aan de bacterie Xylella fastidiosa. En aangezien geen enkele behandeling haar momenteel kan stoppen, dreigt er een economische ramp in het mediterrane bekken. Ik ging op reportage in de eeuwenoude olijfgaarden van het Italiaanse Apulië, waar alles begonnen is.

Stéphanie Laduron

Freelancejournalist met noord-Italië als uitvalsbasis.
Sociaal

6 vragen over de cacao-industrie in West-Afrika

De Week van de Fair Trade is in volle gang. Dit jaar staat het erbarmelijke loon van de cacaoboeren in de West-Afrikaanse cacao-industrie centraal. De meerderheid van de boeren in Ghana of Ivoorkust – waar meer dan 60 procent van alle cacao wereldwijd vandaan komt – verdient 67 cent per dag. De boeren leven dus ver onder de armoedegrens. Een vraaggesprek met directeur van Fairtrade België Nicolas Lambert, en regiomanager cacao van Fairtrade Africa Anne-Marie Yao.

Marieke van Schoonhoven

Coördinator van Eos Tracé
Sociaal

Helpt een handelsakkoord de zwoegende ananasarbeider vooruit?

In het paradijselijke Costa Rica werken ananasarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden voor een hongerloon. Goede arbeidsomstandigheden zijn nochtans een absolute voorwaarde voor de handel met Europa, althans volgens een handelsverdrag. Zijn dat slechts holle woorden, of heeft zo’n akkoord ook echt iets te betekenen? Twee Gentse doctoraatsstudenten zochten het uit.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.

Van stekjes tot stukjes

De meeste ananas die wij vers eten komt uit Costa Rica en worden per boot verscheept. Lees meer over de weg die Tracé aflegt in vijf korte stappen.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Gezondheid

'Superfood bestaat niet, alleen supergedrag'

Voedingsexpert Patrick Mullie is een man met een missie: de Vlaming gezonder laten leven. En zo’n gezonde levensstijl is volgens hem helemaal niet ingewikkeld: een gezond gewicht, dagelijks 30 minuten bewegen, vooral plantaardige voeding eten en niet roken.

Marieke van Schoonhoven

Coördinator van Eos Tracé
Milieu

Waarom we zoveel voedsel verspillen, en wat eraan te doen

Jaarlijks gaat in Vlaanderen 907 miljoen kilogram voedsel verloren. De voornaamste redenen zijn overproductie en strenge cosmetische eisen. Verschillende spelers werken aan een toekomstplan tegen verspilling. ‘Groenten gebruiken als meststof is echt de laatste optie.’

Helena Vanrespaille

Bio-ingenieur en schrijft als journalist over landbouw en natuur.
Sociaal

Gouden tijdperk voor superfood in space

Worst, snoepgoed en confituur. Dat kreeg kosmonaut Yuri Gagarin mee tijdens de allereerste vlucht rond de aarde in 1961. Ruimte-eten zat in die tijd in tandpastatubes, pureekubusjes of werd meegenomen als diepgevroren poeder. Vandaag de dag ziet een ruimtelijk diner er helemaal anders uit. Maar is het ook lekker of smaakt het helemaal nergens naar? En wat kan astronautenvoeding ons precies leren over onze eetgewoontes op aarde?

Sarah Vandoorne

Journalist - schrijft vooral over fairtrade en duurzaamheidslabels
Sociaal

Is 'superfood' quinoa ook super voor de quinoaboeren in de Andes?

In iets meer dan een decennium schopte quinoa het van armemenseneten voor de boeren in de Andes tot superfood voor de bewuste consument – niet alleen bij ons in het Westen, maar evengoed in de Andeslanden zelf. Productie, export en consumptie namen een hoge vlucht. Maar bracht de populariteit van het gewas ook welvaart voor de telers in de Andes? Een vraag voor Efrain Avendaño Torres, algemeen directeur Solid Food Peru.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.