Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Hoe we leghaantjes kunnen sparen

De doorgedreven selectie tussen vlees- en legkippen heeft een dier voortgebracht waarvan we niet goed weten wat we er mee aan moeten. De leghaan levert ons geen eieren op, maar veel vlees zit er ook niet aan. Vandaag worden de haantjes onmiddellijk gedood als ze uit het ei komen, maar de maatschappelijke weerstand tegen die praktijk maakt dat er naar alternatieven wordt gezocht.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

Van gist tot boon: alternatieven voor ei zijn op komst

In de schaduw van de opkomst van het veganisme besluiten steeds meer mensen om geen eieren meer te eten. Ze willen niet langer bijdragen aan milieuproblemen of het dierenleed dat de eierindustrie onvermijdelijk met zich meebrengt. Eieren volledig links laten liggen is evenwel niet makkelijk, want ze maken deel uit van onze eeuwenoude culinaire traditie en ze worden als ingrediënt verwerkt in talloze producten. Zowel moderne biotechnologie als huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen een alternatief bieden.

Judith Stegen

Judith is masterstudent journalistiek en loopt stage bij Eos Tracé
Milieu

De kip of de planeet: de ethische keuze achter uw ei

Niemand blijft onbewogen bij het zien van een legbatterij. Wie echter een bijdrage aan het dierenwelzijn denkt te doen door bio-eieren te kopen, zet onbewust een grotere ecologische voetafdruk op de wereld. En is een kip écht beter af met vrije uitloop? Voor één keer laten we het debat over de kip en het ei achterwege en stellen we ons de vraag: kiezen we voor de kip of voor de planeet? En is die keuze wel zo eenvoudig?

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

Stadslandbouw: worden stedelingen de groenteboeren van morgen?

In de stad worden verse producten dikwijls ingevoerd uit verre oorden. Ook de productie gebeurt lang niet altijd milieuvriendelijk. Stadslandbouw kan een duurzaam alternatief bieden. Maar is het genoeg om het groeiende aantal stedelijke monden te voeden?

Judith Stegen

Judith is masterstudent journalistiek en loopt stage bij Eos Tracé

Van kip tot ei... of andersom?

In 2017 legden de Belgische legkippen ongeveer 2,3 miljard eieren. Hier lees je in het kort hoe die kippen leven en wat er met al die eieren gebeurt.

Koen Vandepopuliere

Biochemicus van opleiding en schrijft als journalist over voeding en duurzaamheid.

Het verhaal achter de garnaal en andere supermarktproducten

Een jaar of vijf geleden hield ik bij wijze van hobby een spreadsheet bij met scores voor de garnaalkroketten die ik at in brasseries, frituren en op de markt. Wat is de garnaaldichtheid? Is-ie vers? Hoe krokant is de korst? Wat kost-ie? Is de roux niet te melig? Wat voor garnituur zit erbij? 

Marieke van Schoonhoven

Coördinator van Eos Tracé
Gezondheid

"Natuurlijk is geen synoniem voor veilig"

Niets gaat boven écht fruit. Toch komt de aardbeiensmaak die we in menig product proeven lang niet altijd van echte aardbeien. Helaas is de smaak van roze snoep, drank of ijs vaak een treurig aftreksel van de sappige aardbeien uit je tuin. Ik zocht uit hoe dat komt en vond een antwoord op de vraag of die chemische smaken ook slecht zijn voor je gezondheid.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Milieu

Hoe zal landbouw in de Lage Landen er in de toekomst uitzien?

De Nederlandse en Belgische landbouw zijn wereldkampioenen op vlak van efficiëntie. Met steeds minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen slagen we erin om steeds meer voedsel te produceren. Maar is meer efficiëntie ook per definitie duurzamer? En welke richting zal de landbouw uitgaan?

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.