Je denkt misschien dat duurzamer eten drastische veranderingen vereist, zoals overstappen op een veganistisch dieet. Hoewel een plantaardig dieet ontegenzeggelijk goed is voor de aarde, toont nieuw onderzoek aan dat bescheiden veranderingen in je eetgewoonten ook aanzienlijke voordelen voor het milieu kunnen hebben, zo zeggen Australische onderzoekers.
De rol van voedselproductie in klimaatverandering is een van de bepalende uitdagingen van onze tijd geworden. De reis van een biefstuk, fruit of salade van de uitgestrekte landbouwgronden naar de borden op onze tafels laat een aanzienlijke voetafdruk achter op het milieu. Een van de grootste boosdoeners daarin is de stikstofverbinding N2O, dat ook wel lachgas wordt genoemd. Toch zijn er oplossingen, schrijven vier onderzoekers.
Gezond eten is een uitdaging in onze huidige voedselomgeving in Canada. Wanneer heerlijke, aantrekkelijke, ongezonde voedingsmiddelen worden gepromoot, geprijsd en zo neergezet dat ze gemakkelijk toegankelijk en te consumeren zijn, draagt dit bij aan de suboptimale voedingspatronen van de meeste Canadese volwassenen en kinderen. Vier onderzoekers leggen uit hoe ook grote voedingsbedrijven hier iets aan kunnen doen.
Het wereldwijde voedselsysteem produceert genoeg voedsel voor iedereen, maar toch waren er in 2023 wereldwijd 333 miljoen mensen met voedselonzekerheid en 783 miljoen mensen met chronische honger. Naar schatting 1,3 miljard ton voedsel – 14 procent van al het geproduceerde voedsel – gaat jaarlijks wereldwijd verloren of wordt verspild. Enkele wetenschappers stellen strategieën voor om dat tegen te gaan.
De overgrote meerderheid van de landbouwsubsidies van de EU ondersteunt de vlees- en melkveehouderij in plaats van duurzame plantaardige alternatieven. Dat is de belangrijkste bevinding van een nieuwe onderzoek, gepubliceerd in Nature Food, dat voor het eerst volledig rekening konden houden met gewassen en andere planten die worden geteeld om dieren te voeden. Dat moet anders, zeggen vier wetenschappers achter de studie.
Klimaatverandering, en specifiek stijgende temperaturen, kunnen de voedselprijzen met 3,2% per jaar doen stijgen, volgens een nieuwe studie van onderzoekers in Duitsland. Als de klimaatverandering blijft verergeren, zal deze prijsinflatie betekenen dat steeds meer mensen over de hele wereld geen gevarieerd en gezond dieet hebben, of gewoon niet genoeg voedsel, zeggen onderzoekers Jessica Boxall en Michael Head.
De populariteit van veganistische diëten blijft wereldwijd toenemen. In 2023 groeide de markt voor veganistische voedingsmiddelen zelfs tot meer dan US$27 miljard. Toch is niet alles wat het lijkt, zeggen drie onderzoekers: in veganistische voedingsmiddelen kunnen toch melk en eieren zitten.
Na een aantal jaren van pandemie-gedreven prijspieken in de supermarkt, vertraagt de inflatie van de voedselprijzen in de detailhandel. Dat is goed nieuws voor consumenten, vooral voor mensen in huishoudens met een laag inkomen, die verhoudingsgewijs een groter deel van hun inkomen uitgeven aan eten. Maar voedsel kost meer dan wat we in de winkel betalen, zo zegt onderzoeker Kathleen Merrigan.