Hoewel woestijnvorming vaak ten onrechte wordt gezien als een natuurlijke uitbreiding van woestijnen, wordt woestijnvorming van ooit vruchtbare grond gezien als een van de dringendste milieuproblemen waarmee de moderne wereld wordt geconfronteerd, en treft het landbouwgrond en bodems over de hele wereld. Waardoor worden bodems aangetast en waartoe kan dit leiden als woestijnvorming niet wordt aangepakt?
Als je een roodvleeseter bent, is de kans groot dat je er meer van eet dan je zou moeten. Bij de laatste telling aten Australiërs gemiddeld 81 gram rood vlees per dag.
Nu de prijzen overal stijgen, voor zo'n beetje alles, is het vooruitzicht van het menselijk lijden dat dit zal veroorzaken, zeer verontrustend. Er zijn voorspellingen dat het aantal mensen in de wereld dat acute honger lijdt - momenteel 276 miljoen - binnenkort met maar liefst 47 miljoen zou kunnen toenemen.
Elk jaar krijgt bijna 1 op de 6 Amerikanen een door voedsel overgedragen ziekte, en sterven er ongeveer 3.000 mensen aan, volgens schattingen van het Centers for Disease Control and Prevention. Picknicks en feestjes waar voedsel urenlang blijft liggen zijn een veel voorkomende bron, maar hittegolven en stroomuitval vormen een andere, stilzwijgend groeiende bedreiging.
Wegwerphulpmiddelen zoals eetstokjes voor eenmalig gebruik zijn handig, maar ze gaan ten koste van het milieu. De productie ervan verergert de ontbossing en het weggooien ervan vervuilt de stortplaatsen. Hier zijn een paar redenen om te overwegen uw eigen permanente eetstokjes aan te schaffen.
Een van de oudste en meest symbolische teelten van het Middellandse Zeegebied wordt bedreigd door de gevolgen van de klimaatverandering. Wat zullen de stijgende temperaturen en een onstabiel klimaat voor gevolgen hebben voor dit gewaardeerde gewas?
Boerden beschavingen in de oudheid anders dan wij? Worstelden zij met dezelfde problemen als wij vandaag? In dit interview laat Dr. Shyama Vermeersch haar licht schijnen over de kwestie. Zij is zoöarcheologisch wetenschapper die landbouwsystemen uit het verleden probeert samen te stellen om ons te helpen de voedselsystemen van vandaag beter te begrijpen en te versterken,.
U zult het zelf al wel gemerkt hebben: een etentje organiseren is moeilijker dan vroeger. Eén vriendin is glutenvrij, een andere zuivelvrij, één kan geen ui eten en nog twee anderen zijn vegetariër. Nemen voedselintoleranties toe? Of horen we er nu gewoon meer over? Onderzoekster Evangeline Mantzioris (University of South Australia) licht toe.