Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Milieu

Wat is de impact van het klimaat op onze voeding? 12 voorbeelden van over de hele wereld

Als de aarde nog een beetje opwarmt, kunnen we in de Vlaamse Ardennen grand cru’s produceren. In Bordeaux dreigt het daarvoor te warm te worden. Al profiteren de Franse wijnboeren tegenwoordig van de hogere temperaturen: ze maken minder, maar betere wijn. Zo zijn er verschillende voorbeelden van winnaars en verliezers van de klimaatverandering.

Vincent Fobelets

Bio-ingenieur van opleiding, is journalist en werkt ook als consultant in duurzaam ondernemen.
Sociaal

Hoe marketing de oerlelijke avocado immens populair maakte

Een Australische avocadoteler die zijn oogst moet bewaken met allerhande alarmen of dieven stelen zijn vruchten. Geen twee of drie voor eigen gebruik, maar tonnen avocado’s worden achterovergedrukt. Het is een fait divers, maar dan wel een dat tekenend is voor de populariteit van de ooit zo verguisde vrucht. Een verhaal van vallen en weer opstaan, en uiteindelijk winnen … de gezondheidsgoeroes. En wie heeft er nog een heuse marketingcampagne nodig eens je die aan je zijde hebt?

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Sociaal

Hoe blockchain fair trade een nieuwe betekenis geeft

Blockchain geldt als de technologiehype van het moment. De software belooft transparantie, efficiëntie en verbondenheid, al is nog niet voor iedereen duidelijk hoe het dat precies zal bewerkstelligen. Ook in de voedingsketen wordt er volop geëxperimenteerd met blockchain. De eerste resultaten tonen het potentieel, maar ook de valkuilen van de nieuwe technologie. Een voorbeeld uit Haïti.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

Met deze 5 doelstellingen kunnen we 9,8 miljard mensen voeden en de planeet redden

Het voedselvraagstuk zadelt ons op met drie grote problemen: de honger moet de wereld uit, de voedselproductie moet verdubbelen tegen 2050 om 9,8 miljard mensen te kunnen voeden en de landbouw moet drastisch minder schade berokkenen aan het milieu. Dat is volgens een team van internationale deskundigen haalbaar als we werk maken van vijf grote doelstellingen.

Jonathan Foley

Directeur van de California Academy of Sciences
Sociaal

‘Nog nooit zeewier geproefd? Dan mis je iets!’

Jan Kruijsse vist niet op mossel of haring, hij ‘vangt’ zeewier in de Oosterschelde. Dat verkoopt hij aan restaurants, vishandels en voedingsbedrijven. Wij gingen mee zeewiervissen en vroegen Jan waarom zeewier hét voedsel van de toekomst is.

Kim Verhaeghe

Redacteur bij Eos Wetenschap
Sociaal

Betalen we binnenkort de ware prijs van ons eten?

Ontwikkelingslanden in het Zuiden kunnen hun voordeel doen bij het exporteren van hoogwaardige agrarische goederen. Maar al te vaak blijven ze opgezadeld met de ecologische en sociale nadelen van landbouwproductie. Een ding is zeker: het prijskaartje in de supermarkt weerspiegelt bijlange na niet de ware prijs van voeding. Betalen we binnenkort met z’n allen meer voor duurzame, gezonde producten met een minimale ecologische voetafdruk? Het heeft er alle schijn van.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Sociaal

De échte prijs van ons eten

Obesitas, klimaatverandering, bodemerosie, kinderarbeid, vervuilde rivieren en oceanen, zwerfvuil van rondslingerende verpakkingen of luchtvervuiling… Het zijn allemaal kosten en kwalen die gelinkt zijn aan de productie van ons eten, maar die niet op ons kassaticket staan.  Hoe kunnen we die 'externe kosten' in rekening brengen, zodat de prijs die we betalen in de winkel ook de échte prijs is?

Jelle Goossens

Werkt als communicatiemedewerker voor Rikolto, het vroegere Vredeseilanden
Milieu

Hoe de ananasplant de mode-industrie verandert

In haar zoektocht naar een milieuvriendelijk alternatief voor leer, kwam Dr. Carmen Hijosa tot een verrassende ontdekking: de bladeren van de ananasplant bleken uitermate geschikt voor het maken van textiel. Sterk, flexibel, zacht en licht. Dit is het verbijsterende verhaal achter Piñatex.

Emy Demkes

Freelance journalist en schrijft voornamelijk over de achtergronden van onze kleding.