Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Van citrusboom tot smoothie

De sinaasappel kwam vanuit China via Sicilië en het Iberisch schiereiland in de Lage Landen terecht. Voor de Belgische markt komen verse sinaasappels meestal uit Spanje. De oranje kleur is het resultaat van koude nachten. Je eet beter een hele sinaasappel dan dat je fruitsap drinkt. Geen tijd voor het hele tracé? In dit artikel lees je de belangrijkste sinaasappelfeitjes.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Gezondheid

Werpt een plantaardige voeding een dam op tegen diabetes?

De prevalentie van diabetes is de afgelopen decennia toegenomen. In 2019 hadden wereldwijd ongeveer 463 miljoen volwassenen diabetes, waarvan de meerderheid in lage- en middeninkomenslanden woont, en dat aantal zal tegen 2045 naar schatting oplopen tot 700 miljoen volwassenen wereldwijd. Maar zou een plantaardig dieet een rol kunnen spelen bij het helpen voorkomen en behandelen van diabetes?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

Moeten we voedsel belasten naargelang de milieuvoetafdruk?

Nu de klimaatopwarming een niet langer te ontkennen feit is, zijn harde maatregelen nodig. Zoals bijvoorbeeld een koolstofheffing op basis van de ecologische voetafdruk van voedselproducten. Dat zegt wetenschapscommunicator Lottie Bingham in dit opiniestuk.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

Biologische landbouw is belangrijk - alleen niet op de manier die u denkt

Is biologische landbouw de oplossing voor onze wereldwijde uitdagingen op het gebied van voedselsystemen? Dat is het uitgangspunt en de belofte van de biologische beweging sinds haar ontstaan in de jaren twintig van de vorige eeuw: landbouw die gezond, ecologisch en sociaal rechtvaardig is. Klopt dat wel, vraagt onderzoekers Verena Seufert en Navin Ramankutti (University of British Columbia) zich af. En ze komen met een verrassende conclusie.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Zalm inruilen voor sardines kan vier miljoen ton vis in zee te houden

Minder vlees en zuivel is één manier om je dieet beter voor de planeet te maken. Maar als het op duurzame vis en schaal- en schelpdieren aankomt, zou het kopen van sardines in plaats van zalm voor je broodjes en salades je eerste optie moeten zijn, zegt David Willer (University of Cambridge).

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Zo kan voedselafval schone energie opwekken

Voedselverspilling is een groeiend probleem in de wereld, en de verwachting is dat het de komende jaren alleen maar erger zal worden. De wereldbevolking zal naar verwachting tegen 2050 tot 9,7 miljard groeien, en zo ook de wereldwijde vraag naar voedsel. Onderzoeker Salvador Escobedo Salas heeft enkele ideeën om hier iets aan te doen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

De sociale kost van goedkope zeevruchten

Veel arbeiders aan boord van offshore vissersschepen zijn blootgesteld aan onveilige werkomstandigheden, oneerlijke lonen, ondermaatse leefomstandigheden en zowel fysiek als psychologisch misbruik. Hoewel dit probleem zich overal ter wereld voordoet, is het bijzonder wijdverbreid in Zuidoost-Azië, een regio die veel van haar recente welvaart te danken heeft aan haar vermogen om goedkope zeevruchten te leveren via haar visserij. Dit zijn de kosten van goedkope zeevruchten die je niet ziet.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Gezondheid

Is suiker de nieuwe tabak?

Inzicht krijgen in de impact van suiker op onze gezondheid is geen gemakkelijke taak. De voedingswetenschap is ingewikkeld en onvolmaakt, maar een zekere mate van verwarring is ook nog eens toegevoegd door belanghebbenden uit de suikerindustrie. De afgelopen decennia hebben die miljoenen uitgegeven om studies te steunen die gewenste resultaten voor hun industrie zouden opleveren. Een kleine historisch overzicht toont ons de belangenconflicten en plaatst de huidige inzichten in perspectief.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.