Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Sociaal

De wondermais van de Sierra Mixe

In het Mexicaanse bergdorp Totontepec groeit een unieke maissoort die zichzelf bemest met stikstof uit de lucht. Wetenschappers zien in de metershoge planten een oplossing voor de stikstofcrisis. Maar volgens een boerenorganisatie bedrijven ze biopiraterij.

Teake Zuidema

Journalist en fotograaf
Milieu

Hoe milieuvriendelijk is wild?

De milieueffecten van de veeteelt, zoals de uitstoot van broeikasgassen en het hoge waterverbruik, zijn zorgwekkend. Wild wordt vaak gezien als een duurzaam alternatief. Maar is het echt zoveel beter?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Gezondheid

Voedselallergie: 5 mythes ontkracht

Steeds meer mensen blijken allergisch te zijn aan bepaalde voedingsmiddelen. Toch zijn er ook veel misvattingen, die een juiste diagnose en behandeling belemmeren. Volgens recent onderzoek stelt tot 35% van de mensen een verkeerde diagnose van een voedselintolerantie of -allergie bij zichzelf of bij hun kinderen, en proberen ze hun probleem vervolgens op hun eentje aan te pakken in plaats van om medisch advies te vragen. Diëtist Marian Cunningham (Glasgow Caledonian University) bespreekt vijf veelvoorkomende misverstanden.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Hoe duurzaam zijn eetbare slakken?

Wetenschappers, overheden, boeren en milieubewuste consumenten zoeken ijverig naar manieren om eiwitrijk voedsel duurzaam te produceren en consumeren. Sommige opties die vandaag gelden als onconventioneel, kunnen zich in de toekomst ontpoppen tot een gangbare toevoeging aan onze maaltijden. Geldt dit ook voor eetbare slakken?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

Hoe schuldig is de koe aan klimaatverandering?

De methaan boerende koe is het symbool geworden van onze klimaatbelastende landbouw. Is de koe onterecht het zwarte schaap?

Dieter De Cleene

Redacteur voor Eos - schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Gezondheid

‘Forever chemicals’ bedreigen Noordzeeleven

Bij onder meer tong en schol uit de Belgische Noordzee zijn recent toxische stoffen vastgesteld. Dat stelt risico’s voor zowel de natuur als de consument, schrijft marien bioloog Cara Byns (Universiteit Antwerpen).

Cara Byns

Marien bioloog (Universiteit Antwerpen)
Sociaal

Waarom de voedselprijzen vandaag uitzonderlijk hoog zijn

Het is tien jaar geleden dat de voedselprijzen zo hoog waren als vandaag. Dat geldt misschien niet voor de prijzen in de winkel, maar wel voor de 'reële' voedselprijzen, die rekening houden met de inflatie. Expert in duurzame ontwikkeling Alastair Smith legt uit waar die hoge prijzen vandaan komen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Dierenwelzijn

Kaas zonder koe

Melkeiwit halen uit gras en daar kaas van maken. Jaap Korteweg en Niko Koffeman, de oprichters van De Vegetarische Slager, willen er werk van maken. Daarvoor zullen ze nogal wat hordes moeten nemen.

Peter De Jaeger

Journalist - Schrijft over landbouw, voeding, natuur en milieu.