Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Van bron tot kraan… of fles

Dat er schoon en veilig drinkwater uit de kraan in je keuken of badkamer komt is geen evidentie. Voordat het water in het drinkwaterleidingnetwerk terecht komt, gaat er een grondig reinigingsproces aan vooraf. Je leest hier alvast een beknopte samenvatting van het verhaal achter ons drinkwater.

Koen Vandepopuliere

Biochemicus van opleiding en schrijft als journalist over voeding en duurzaamheid.
Gezondheid

Orthorexia, als gezond eten je ziek maakt

Alleen nog rauw voedsel eten, een strikt paleodieet volgen of alle koolhydraten schrappen. Sommigen gaan ver om ‘puur’ en ‘gezond’ te eten. Orthorexia heet deze obsessieve en ziekelijke drang.

Thomas Detombe

Journalist gespecialiseerd in de ethische kant en het gezondheidsaspect van voeding.
Milieu

Hoe het DNA van thee een grote crisis zou kunnen afwenden

Een van de populairste drankjes ter wereld is in gevaar. Er is al veel geweten over hoe de klimaatverandering basisgewassen zoals tarwe, maïs en rijst bedreigt, maar nu pas wordt duidelijk wat de impact op thee zou zijn. Pril onderzoek toont aan dat in sommige delen van Azië de theeoogst tot 55 procent lager zou kunnen liggen door droogte en extreme hitte. Bovendien is de kwaliteit van thee aan het dalen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Neem een kijkje in de kluis die onderdak biedt aan alle zaadsoorten ter wereld

Een zeespiegelstijging, aardbevingen, raketaanvallen, nucleaire rampen. Raakt de wereld ooit in voedselnood, dan hebben we een back-up. Op de Noorse archipel Spitsbergen legt de Wereldzadenbank een reserve aan.

Christian Clauwers

Christian is een fotograaf die met zijn camera de meest afgelegen gebieden ter wereld vastlegt. www.clauwers.com
Sociaal

Wereldreis in een theekopje

Thee is, op water na, veruit de populairste drank ter wereld. Niet verwonderlijk dus, dat heel wat culturen hun eigen methoden ontwikkelden om thee te zetten. Ik neem een kijkje bij drie volkeren die geen genoegen nemen met een simpel theezakje en wat heet water: de Chinezen, de Japanners en de Britten.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Sociaal

Er is geen ontsnappen aan uitbuiting op de theeplantage. Of toch?

De theebladeren voor onze zakjes Lipton, Twinings of Finlays komen uit landen zoals Bangladesh, India en Sri Lanka. Theeplukkers wonen er op de plantages, worden uitgebuit en geraken niet uit de armoede. Ik reisde naar Bangladesh en bezocht arbeiders die zonder veel hoop op beterschap het onderbetaald werk van hun voorouders blijven doen.

Sarah Vandoorne

Journalist - schrijft vooral over fairtrade en duurzaamheidslabels
Gezondheid

Wat is kombucha en houden de gezondheidsclaims steek?

Werd kombucha tot voor kort vooral in hipsterbars gedronken, dan maakt het gefermenteerde goedje nu ook zijn opmars in de supermarkt. Dat gaat gepaard met de nodige gezondheidsclaims, maar wat zegt de wetenschap daar eigenlijk over?

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Waarom theezakjes niet meer op de composthoop mogen

Theezakjes ogen misschien onschuldig, milieuvriendelijk zijn ze niet. Ze horen niet thuis bij het gft-afval, en recycleren is onbegonnen werk. En dan gaat het niet enkel over de piramidevormige, 'zijden' zakjes. Ook de bewuste consument die enkel de klassieke, papieren theezakjes in huis haalt is er aan voor de moeite.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.