Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Milieu

Klimaatneutrale kassen

Groente, fruit en siergewassen telen zonder bestrijdingsmiddelen, zonder kunstmest, en zonder ook maar een grammetje CO₂ uit te stoten. Dat is de opzet van de Nederlandse demonstratiekas KAS2030.

Peter De Jaeger

Journalist - Schrijft over landbouw, voeding, natuur en milieu.

Van bes tot molen

Peper is een ingelegde of gedroogde bes van de peperplant. De chilipeper is geen 'echte' peper. De peperplant is een klimplant, die vooral door kleine boeren geteeld wordt. Peper telen is arbeidsintensief. Ethiopië is de grootste peperproducent ter wereld. De specerij vertegenwoordigt een behoorlijke economische waarde. Geen tijd om het hele tracé te lezen? In dit artikel lees je de belangrijkste peperfeitjes.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

Hoe duurzaam zijn eiwitsupplementen?

Veel mensen kopen eiwitsupplementen als een snelle en gemakkelijke manier om hun eiwitinname te verhogen, of het nu om gezondheidsredenen is of om hun sportprestaties op te krikken. Maar er zijn veel verschillende soorten proteïnepoeder. Wat is de duurzaamste keuze?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Gezondheid

Hoe goed zijn de bedoelingen van de voedingsindustrie?

De voedingsindustrie wil kinderen beter beschermen tegen de gevolgen van reclame voor ongezonde voeding. Dat doet ze op eigen initiatief en naar eigen zeggen efficiënter dan de overheid. Experts zijn niet overtuigd. ‘Je vertrouwt een autobouwer toch ook niet ons mobiliteitsbeleid toe?’

Thomas Detombe

Journalist gespecialiseerd in de ethische kant en het gezondheidsaspect van voeding.

Uit de vuilbak, op je bord

Hoe kun je met bijproducten van de voedingsindustrie nieuwe producten maken die niet alleen geaccepteerd worden door de klant, maar net extra aantrekkelijk worden door hun groene imago? Econoom Rodney Holcomb en voedingstechnoloog Danielle Bellmer deden er onderzoek naar en schreven er dit stuk over.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Wat kun je doen met bakbananen?

Je hebt ze misschien al opgemerkt op een versmarkt of in de groentewinkel: grote groene vruchten die aan bananen doen denken, maar er uiteindelijk toch ietsje anders uitzien. De kans is groot dat het om bakbananen of 'plantains' ging, verwanten van de vertrouwde gele vrucht.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.

Van korrel tot curry

Rijst is het meest geconsumeerde voedsel ter wereld, en zo een van de grote drie basisvoedsels. Vooral in Azië en Afrika wordt het graan geteeld, maar ook in de Verenigde Staten en Europa is er productie. Rijst wordt vooral als witte rijst geconsumeerd, hoewel bruine rijst die nog niet van vliesjes is ontdaan, veel voedzamer is. De belangrijkste punten uit het Tracé van Rijst lees je in dit artikel.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Sociaal

Wat gebeurt er als je reuk- en smaakvermogen verdwijnen?

In het gloeiende frame van het scherm van mijn telefoon kijk ik hoe een tiener een shot Everclear maakt, een Amerikaanse soort graanalcohol met een alcoholpercentage van maar liefst 95%. Ze legt het neer, uitdrukkingsloos, kijkend in de camera en zegt: 'Nee, niets. Ik kan het niet proeven.' Huis-tuin-keuken-experimenten zoals dit zijn de afgelopen 12 maanden een trend geworden, een luchtige manier voor wie een van de vreemde symptomen van COVID-19 ervaart, om te bewijzen dat diens smaak- en reukvermogen echt weg is. Maar hoe komt het eigenlijk dat deze ziekte je zomaar van je smaakvermogen kan ontdoen?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.