Artikels

Sociaal

Ploeteren op de palmolieplantages

Weinigen weten dat de helft van de producten in een Europese supermarkt palmolie bevat. Nog minder mensen zijn zich bewust van de penibele werkomstandigheden die de Colombiaanse palmoliesector typeert. Ik trok op onderzoek en ontdekte dat zieke arbeiders er als een te schrappen kostenpost worden gezien en vakbonden er geen voet aan de grond krijgen.

Sociaal

Hoe Belgen palmolie groot maakten

Denk aan oliepalm en je ziet ze meteen voor je. De uitgestrekte plantages in Zuidoost-Azië om ons te voorzien in onze honger naar plantaardige oliën. Anno 2018 verslaat de oliepalm alle andere oliehoudende gewassen op vlak van opbrengst, maar toen de Britse kolonisten eind 19de eeuw voet aan wal zetten aan de westkust van Afrika was dat wel even anders. Hoe vertienvoudigde de opbrengst op zo’n korte tijd? En wat hebben de Belgen daarmee te maken?

Milieu

Maak kennis met het potentieel van palmolie

De oliepalm heeft meer in zijn mars dan hij nu laat zien.

Milieu

‘Palmolievrij’ is nonsens

Waaraan denk je als je ‘palmolie’ hoort? Grote kans dat het ‘ontbossing’, ‘landroof’ of ‘dwangarbeid’ is. Toch helpt het niet om palmolie uit je dieet te schrappen.

Van palm tot pindakaas, pizza en lipstick

Palmolie komt in de meeste gevallen uit Indonesië en wordt verwerkt in ontelbaar veel producten: meer dan de helft van de producten in de supermarkt bevat palmolie. Je leest er alles over in het Tracé van Palmolie. En dit overzichtje is de perfecte opwarmer. 

Sociaal

Gaan we meer suiker eten door de afschaffing van de suikerquota?

Sinds oktober 2017 mag elke boer suikerbieten verbouwen naar eigen goeddunken. Iedereen tevreden zou je denken, maar er schuilt ook gevaar in de afschaffing van die Europese suikerquota. "We dreigen het obesitasprobleem te vergroten."

Gezondheid

De haat-liefdeverhouding tussen suiker en ons brein

Is suiker nu goed of slecht voor onze hersenen? De waarheid is bittersweet. Ons brein kan niet zonder, maar overconsumptie verhoogt de kans op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer, aanzienlijk. Jammer dat met mate consumeren zo moeilijk is...

Milieu

“Red het regenwoud, eet palmsuiker”

Hoe red je de laatste tropische bossen van Indonesië? Bosbouwkundige Willie Smits bedacht een verrassende oplossing voor die kwestie. Door het aanplanten van suikerpalmen in zelf-geconstrueerde, biodiverse en productieve bossen, biedt hij de lokale bevolking een weg uit de armoede en geeft hij hen een reden om hun woud te beschermen.