Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Milieu

Plasticvrije verpakkingen: hoe ver staan we?

Als een fervent voorstander van plasticvrije boodschappen, wilde journalist Madhura Rao weten wat supermarkten en lokale kruideniers ervan weerhoudt om plastic helemaal af te schaffen. Ze onderzocht of het redelijk is om van voedselproducenten te verwachten dat ze plastic inruilen voor duurzamere verpakkingen.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Gezondheid

Feiten en fabels over sportvoeding

Je staat op het punt een recordtijd neer te zetten en ineens is daar de man met de hamer. Met de juiste voeding voorkom je dat. Kwestie van voldoende bananen eten? En helpen sportdrankjes je die belangrijke wedstrijd door? Elf feiten en fabels over sportvoeding.

Anne van Kessel

Journalist
Sociaal

Prutsen aan planten-DNA

Met genbewerking maken we varianten van voedingsgewassen die milieuvriendelijker of voedzamer zouden zijn. Toch stuit de technologie op kritiek. Is die weerstand terecht? Twee experts met elkaar in gesprek. "Er wordt zelden geluisterd naar de zorgen van de burger."

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Van mosselzaad tot moules frites

De mossel wordt gekweekt in bodem- of hangcultuur en is een duurzame kweeksoort. De mossel is rijk aan vitamine B12, andere B-vitaminen en aan mineralen zoals jodium, fosfor en seleen. Tijdens het verwerkingsproces worden mosselen 'ontbaard'. Belgen eten ongeveer de helft van de Nederlandse mosselproductie: 3,5 kilogram per persoon. Mosselschelpen kunnen hergebruikt worden, zelfs als printmateriaal voor 3D-printers. Meer weten over de mossel? De belangrijkste mosselweetjes lees je in dit artikel.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

Bye bye bodem

Wereldwijd boert de bodemkwaliteit achteruit. In sommige landbouwgebieden verdwijnt de bodem zelfs honderd keer sneller dan hij wordt gevormd. Dat leidt tot minder biodiversiteit, een afgezwakte buffer tegen extreme weersomstandigheden en mogelijk lagere opbrengsten. Het goede nieuws: ‘Bodemherstel is mogelijk, en zelfs op relatief korte termijn.’

Dieter De Cleene

Redacteur voor Eos - schrijft vooral over milieu, landbouw en voeding.
Gezondheid

Ernstig zieke patiënten voeden is precisiewerk

Hoeveel voeding heeft een ernstig zieke patiënt nodig? Gangbare berekeningen slaan de bal vaak mis, met meer infecties en complicaties als gevolg. Een meettoestel dat mee ontwikkeld werd aan het UZ Brussel moet een oplossing op maat bieden.

Els Verweire

Redacteur Eos - gespecialiseerd in gezondheid en geneeskunde
Milieu

Wat pesticiden doen met onze bijen

Bijen en andere bestuivers leven in een wereld die steeds vijandiger wordt. Hun voedselbronnen verdwijnen, ziektes bedreigen hen en ze komen in aanraking met tal van bestrijdingsmiddelen. Het gecombineerde effect van die chemicaliën moet beter onderzocht worden, vindt hommelbioloog Harry Siviter.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Wordt voeding duurzamer dankzij een koolstoftaks?

Tot voor kort was de overgrote meerderheid van de maatregelen om de klimaatopwarming af te remmen gericht op energieproductie en transport. Aangezien de voedselproductie en -consumptie verantwoordelijk zijn voor ongeveer ongeveer twintig procent van de uitstoot van broeikasgassen, vinden wetenschappers dat onze voeding meer aandacht verdient. Zo zou een koolstofbelasting op voedsel de enorme milieukost helpen drukken. Wat kunnen we leren van de koolstofbelastingen die voorgesteld worden in Groot-Brittanië?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.