Artikels

Milieu

Creatief met appels en peren: hoe we ons fruitoverschot kunnen wegwerken

De Russische boycot van Europees fruit speelt ons parten. Tel daarbij ook nog de enorme hoeveelheid vruchten die niet los verkocht mogen worden omdat het niet mooi genoeg oogt, en je snapt meteen hoe het komt dat we met een flinke berg appels en peren zitten waar we van af moeten. Van Rusland naar India, van sap tot stroop: alle mogelijkheden op een rijtje.

Milieu

Pesticiden, de zwartste schapen van de boerderij

‘Pesticiden roeien onze bijen uit’, ‘Glyfosaat kankerverwekkend’ en ‘Toxische pesticidencocktail op ons fruit’. De krantenkoppen zijn vaak ongenuanceerd, het debat is altijd verhit. Is een panische pesticidenangst op zijn plaats of moeten we leren om met plezier onze dagelijkse cocktail te slikken? Journalist Melissa Vanderheyden gaat op zoek naar achtergrond en nuance.

Sociaal

Haspengouws goud

In de jaren zeventig kwam de Belgische fruitteelt in zwaar weer terecht. Een nieuw appelras bracht soelaas. De Jonagold groeide uit tot een commercieel succes en gaf Haspengouw een tweede adem. Maar vandaag is de appel op zijn retour. Het is tijd voor een opvolger.

Milieu

Zo behouden we de bijen, en redden we onze appels

Maar liefst 40 procent van de bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Slecht nieuws voor de bij en haar liefhebbers, maar ook de appeltelers zitten met de handen in het haar. Dankzij hun rol als bestuiver zijn bijen immers verantwoordelijk voor ruim 40 procent van de opbrengst van onze meest gegeten vrucht. Hoe zorgen we dat onze appelbomen ook in de toekomst bestoven blijven?

Van bloesem tot blozende appel

De appelboom is de meest voorkomende fruitboom in Europa, toch is de Pink Lady, die wordt geïmporteerd uit verdere oorden, aan een opmars bezig. Niet goed voor het milieu en je portemonnee. 

Sociaal

Italiaanse pomodori aka slaventomaten

Op tomatenplantages in Italië werken onzichtbare seizoenarbeiders voor een hongerloon. Hun arbeidsomstandigheden zijn zo precair dat ze wel eens moderne slaven genoemd worden. Maar wat houdt moderne slavernij nu precies in? En vooral: kunnen we er als consument iets tegen doen?

Milieu

Op naar een energieneutrale tomaat

Heerlijk zo'n tomaat, echt autochtoon is de vrucht alleen niet. De serres waarin de plant gekweekt wordt, moeten dan ook warm gestookt worden. Daar komt heel wat CO2-uitstoot bij kijken, maar de sector doet er alles aan om die te beperken.

Sociaal

De toekomst van de tomaat

Smaak zit in de genen. Grootschalige, industriële teelt maakt flauwe kost van supermarkttomaten. Gentechnologie moet de tomaat weer op smaak moet brengen. Journalist Merel Deelder ging op onderzoek.