Slecht nieuws voor wie denkt dat hij gezonde keuzes maakt. Lang voor jij die beslissing hebt genomen, wisten je hersenen immers al dat jij dat ging doen. Hoe dat soort voedingsbeslissingen werken, leggen drie onderzoekers uit.
Voedselallergieën zijn niet langer beperkt tot de gebruikelijke verdachten. Pinda's en schaaldieren halen misschien nog steeds de krantenkoppen, maar steeds meer mensen reageren op voedingsmiddelen die momenteel niet zijn opgenomen in de Europese allergenenwetgeving. Een onderzoeker in farmacie maakt de balans op.
Wie ooit probeerde om af te vallen, kreeg waarschijnlijk te horen dat zelf koken de beste manier is. Dat bevestigt recent onderzoek, waaruit blijkt dat mensen die zelfgemaakte, minimaal bewerkte voedingsmiddelen aten, twee keer zoveel gewicht verloren als mensen die voornamelijk ultrabewerkte, kant-en-klare voedingsmiddelen aten. Een diëtist legt uit hoe dat werkt.
U stapelt uw bord hoog bij het buffet en geniet van de vrijheid om van alles een beetje te proeven. Maar terwijl uw smaakpapillen het naar hun zin hebben, loopt uw maag mogelijk gevaar.
Als het lijkt alsof het dieet van je kind volledig bestaat uit ontbijtgranen, kipnuggets en snacks die de apocalyps overleven, dan ben je niet de enige. Veel kinderen eten alleen maar bewerkte voedingsmiddelen, en voor sommigen zijn dit de enige voedingsmiddelen die ze eten. Deze onderzoeker weet waarom - en wat je eraan kunt doen.
Sinds Ozempic in het publieke bewustzijn is gekomen als medicijn om af te vallen, heeft een op de acht Amerikanen het geprobeerd (of een versie ervan) om gewicht te verliezen. Medicijnen zoals Ozempic behandelen verslaving aan junkfood. Dus wanneer pakken we Big Food aan zoals we Big Tobacco hebben aangepakt?
Belgen verspillen ongeveer 240.000 ton voedsel per jaar. Dit komt neer op 369 euro per huisgezin per jaar dat verloren gaat. Veel ervan wordt thuis verspild, dus al worden consumenten zich steeds meer bewust van duurzaamheidskwesties, dat bewustzijn vertaalt zich niet altijd in beter voedselbeheer in de praktijk. Enkele onderzoekers zien een kans in een switch naar gezonder eten.
In veel landen is eten kopen in supermarkten, buurtwinkels en online de norm geworden. Maar wat doet het gemak van modern voedselinkopen met onze gezondheid? Een studie die twee onderzoekers samen met UNICEF publiceerden onderzocht hoe mensen in 97 landen gedurende vijftien jaar boodschappen deden. Dit zijn hun bevindingen.