Artikels

Milieu

Slimme verpakkingen: 5 innovaties waardoor winkelen nooit meer hetzelfde zal zijn

We kunnen ze opeten, ze vernietigen zichzelf en ze kunnen zelfs praten. De verpakkingen die we straks in onze boodschappentas leggen, zien er hetzelfde uit als de hedendaagse. Maar vlak onder de oppervlakte zitten grote vernieuwingen.

Milieu

Hoe kan het inzamelen en recyclen van plastic afval efficiënter?

Plastic flessen belanden vaak niet bij het pmd, maar bij het restafval, in een openbare vuilnisbak of gewoon op straat. Dat bemoeilijkt de recycling. Hoe krijgen we de afvalstroom zuiver?

Milieu

Waarom we maar de helft van onze aardappelen opeten

Iets meer dan de helft van alle geteelde aardappelen redt het van veld tot vork. De rest gaat verloren op verschillende plekken langs de keten. Het maakt van de aardappel een van de meest verspilde gewassen. Waar in de aardappelketen gaat het precies mis? En hoe kunnen we de verspilling tegengaan?

Gezondheid

Hoe ongezond is de acrylamide in onze frieten?

15 jaar geleden is ontdekt dat de vermoedelijk kankerverwekkende stof acrylamide voorkomt in diverse voedingswaren, waaronder frieten. Hoe ver staat het wetenschappelijk onderzoek intussen, en hoe kunnen we in onze eigen keuken het risico beperken?

Gezondheid

Labels waarschuwen vaak onnodig voor allergenen

Labels op voedselverpakkingen attenderen vaak onnodig op allergenen, waardoor patiënten met voedselallergieën de producten links laten liggen. Betere opsporingstechnieken kunnen de labels nauwkeuriger maken.

Milieu

De eeuwige zoektocht naar de ideale aardappel

Van klassieke veredeling en cisgenese tot hybridetechnieken. Landbouwers en wetenschappers werken samen om de lekkerste, mooiste en vooral meest ziektebestendige aardappel te vinden. 

Milieu

Staatsvijand nr.1: De coloradokever

Een geel-zwart gestreepte kever van een centimeter groot was in België in de eerste helft van de twintigste eeuw staatsvijand nummer 1. Een vlucht coloradokevers kon immers in een mum van tijd een aardappelveld leegvreten.

Van aardappelveld tot frietkot

Koen Vandepopuliere deed research voor het Tracé van Aardappel. Je leest hier alvast in het heel beknopt welke weg onze vertrouwde aardappel aflegt.