Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Milieu

Hoe zeewierplantages de wereld kunnen voeden en het klimaat kunnen redden

Wereldwijd groeit het aantal zeewierplantages waar het bruinwier kelp wordt geteeld.  Het kelp neemt het teveel aan COin de oceanen op, zodat het een ideale plek wordt om schelpdieren te laten groeien. Deze 'zeebouwmethode' heeft zo grote voordelen voor het milieu én de economie.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Zeewier, voor je dagelijkse portie proteïnen

We moeten serieus matigen met eiwitbronnen als vlees en zuivel, zoveel is duidelijk; de ecologische voetafdruk van veeteelt is alarmerend te noemen. Maar hoe voeden we het groeiend aantal monden dan wel? Heeft zeewier potentie om dierlijke eiwitten te vervangen? Lukt het om zeewier te kweken op zo'n grote schaal? En zitten we binnenkort dan massaal aan de slijmerige slierten? Stuk voor stuk vragen waarop ik het antwoord zocht. En vond.

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Sociaal

Steekt de Belgische zeewiersector binnenkort van wal?

Staat België binnen enkele jaren naast wafels, chocolade en bier ook bekend om zijn zeewier? De Noordzee lijkt alvast een geschikte plek voor de teelt van dit milieuvriendelijke en gezonde gewas. Toch zijn er enkele belangrijke barrières die een Belgische zeewiersector vandaag in de weg staan. Verschillende onderzoeksprojecten, zoals SeaConomy, proberen het tij te keren.

Vincent Fobelets

Bio-ingenieur van opleiding, is journalist en werkt ook als consultant in duurzaam ondernemen.
Milieu

Algen en zeewier op ons menu kunnen overbevissing tegengaan

Er is een belangrijke rol voor de oceanen weggelegd als we tegen 2050 9,8 miljard mensen van voedsel zullen moeten voorzien. Twee Britse wetenschappers leggen uit waarom.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Van slijmerige sliert tot sushi

Zeewier zou je kunnen bestempelen als superfood, maar daarvoor is het bij ons nog te onbekend. In Azië hoort zeewier bij het traditionele voedsel.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Milieu

Peulvruchten, het nederige antwoord op klimaatverandering

Peulvruchten zijn een enorm waardevolle bron van plantaardige eiwitten en mineralen. Toch consumeren we ze wereldwijd relatief weinig - soja even buiten beschouwing gelaten. Een weinig sexy imago lijkt de oorzaak. Zonde. Want doordat peulvruchten zo goed droogte tolereren, kunnen ze een grote rol spelen bij het garanderen van voedselzekerheid in een veranderend klimaat. Maar dan is er wel meer onderzoek nodig.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Sociaal

Je vleeslust overwin je zo

Als iedereen ter wereld zijn eiwitten uit peulvruchten, noten en paddenstoelen zou halen, kunnen we 3,5 miljard extra mensen voeden, besparen we jaarlijks bijna 75 miljard veedieren een miserabel leven en reduceren we het broeikaseffect met twintig procent. En het scheelt ons nog dichtgeslibde aderen ook. Plantaardig is beter, zoveel is zeker, maar hoe verminderen we onze consumptie van dierlijke producten in een wereld vol verleiding?

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Sociaal

Afrika ontdekt de kracht van kikkererwten

Armoede en voedselonzekerheid. Wie een woordenwolk zou maken van alle welvaart- en ontwikkelingstudies over Sub-Sahara-Afrika, zou deze twee woorden wellicht in koeien van letters in het centrum plaatsen. Twee jaar geleden zagen de VN een groot potentieel in peulvruchten om af te rekenen met deze dubbele problematiek. 2016 werd omgedoopt tot het Internationaal Jaar van de Peulvrucht. Waar staan we intussen en hebben peulvruchten nog steeds een rol te spelen in de transformatie van de Afrikaanse landbouw?

Vincent Fobelets

Bio-ingenieur van opleiding, is journalist en werkt ook als consultant in duurzaam ondernemen.