Artikels

Milieu

Maak kennis met het potentieel van palmolie

De oliepalm heeft meer in zijn mars dan hij nu laat zien.

Milieu

‘Palmolievrij’ is nonsens

Waaraan denk je als je ‘palmolie’ hoort? Grote kans dat het ‘ontbossing’, ‘landroof’ of ‘dwangarbeid’ is. Toch helpt het niet om palmolie uit je dieet te schrappen.

Sociaal

Gaan we meer suiker eten door de afschaffing van de suikerquota?

Sinds oktober 2017 mag elke boer suikerbieten verbouwen naar eigen goeddunken. Iedereen tevreden zou je denken, maar er schuilt ook gevaar in de afschaffing van die Europese suikerquota. "We dreigen het obesitasprobleem te vergroten."

Gezondheid

De haat-liefdeverhouding tussen suiker en ons brein

Is suiker nu goed of slecht voor onze hersenen? De waarheid is bittersweet. Ons brein kan niet zonder, maar overconsumptie verhoogt de kans op neurodegeneratieve aandoeningen, zoals Alzheimer, aanzienlijk. Jammer dat met mate consumeren zo moeilijk is...

Milieu

“Red het regenwoud, eet palmsuiker”

Hoe red je de laatste tropische bossen van Indonesië? Bosbouwkundige Willie Smits bedacht een verrassende oplossing voor die kwestie. Door het aanplanten van suikerpalmen in zelf-geconstrueerde, biodiverse en productieve bossen, biedt hij de lokale bevolking een weg uit de armoede en geeft hij hen een reden om hun woud te beschermen.

Gezondheid

Is vlees eten de oorzaak van onze diabetesepidemie? 4 claims ontrafeld

Diabetes is volksziekte nummer 1 en jarenlang namen we aan dat suiker de grote boosdoener is. Nu is er wetenschappelijke evidentie dat ook de consumptie van dierlijke producten een belangrijke rol speelt. Toch is het nog maar zeer de vraag of we de diabetesepidemie een halt toe kunnen roepen door louter planten te eten.  

Gezondheid

Bakken we binnenkort cake met kojibiose in plaats van suiker?

Vorig jaar maakten we kennis met kojibiose, de suiker die goed is voor de tanden en de darmflora. Een groep wetenschappers aan de UGent ontdekte per toeval hoe ze de suiker in grote hoeveelheden kunnen produceren. Razend benieuwd naar wanneer het product in de winkel ligt, trok ik naar Gent.

Milieu

Slimme verpakkingen: 5 innovaties waardoor winkelen nooit meer hetzelfde zal zijn

We kunnen ze opeten, ze vernietigen zichzelf en ze kunnen zelfs praten. De verpakkingen die we straks in onze boodschappentas leggen, zien er hetzelfde uit als de hedendaagse. Maar vlak onder de oppervlakte zitten grote vernieuwingen.