Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Milieu

Onze liefde voor kokosnoot brengt diersoorten in gevaar

De palmolieproductie staat erom bekend dat ze kostbare natuur opslokt. Kokospalmen daarentegen, hebben een veel betere reputatie. Toch brengen ze een groot aantal diersoorten in gevaar, schrijft bioloog Erik Meijaard. Hij deed een studie naar de impact van oliegewassen op de biodiversiteit.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Een beetje plastic voorkomt verspilling

De afgelopen jaren nam het bewustzijn toe van de schade die plasticvervuiling toebrengt aan onze planeet. Het heeft een aantal campagnes gekost om plastic voor eenmalig gebruik voor een groot deel uit ons dagelijks leven te verwijderen en ook grote supermarkten experimenteren met verpakkingsvrije campagnes. Maar plastic verpakkingen spelen ook een rol in de strijd tegen voedselverspilling.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Allergisch voor rood vlees, kaas en snoep

Later in het rusthuis krijg ik vast een bordje rond mijn nek: ‘Verboden te voederen’. Twintig jaar geleden werd ik getrakteerd op een vreemde, levensbedreigende voedselallergie. Met dank aan teken, zo blijkt.

Hans Van Dyck

Professor gedragsecologie. Door een tekenbeet ontwikkelde hij een straffe voedselallergie: het alfa-galsyndroom.
Gezondheid

Dodelijke kaas

Kaas gemaakt van rauwe melk is veel lekkerder, zeggen de kenners. Kaas gemaakt van rauwe melk is levensgevaarlijk, zeggen de specialisten. Steeds meer kaas wordt onder druk van de oprukkende reglementering bereid met gepasteuriseerde of met hitte behandelde melk. Maar het verzet hiertegen groeit bij de kaasliefhebbers.

Eos Wetenschap

Archief

“We weten nog lang niet alles over kaas”

Je kunt het smeren, of er een brok van afbreken. Het stinkt, of het ruikt helemaal nergens naar. Het ziet er geel uit of wit, met gaten of met blauwe aders. En toch noemen we het elke keer opnieuw kaas. Hoe komt het dat een en hetzelfde goedje zo verschillend kan zijn?

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

Als we tijdelijk niet vissen, herstelt het voedselweb zich razendsnel

De visserij heeft een grote impact op het leven in de kustwateren, maar dat effect laat zich moeilijk meten. Toen orkaan Harvey Texas trof in 2017, hield hij op één locatie aan de Golfkust tijdelijk de vissersboten aan wal en creëerde zo een natuurlijk experiment voor het team van ecologen Lee Smee en Joseph Reustle. Zij ontdekten dat die pauze het plaatselijke ecosysteem deugd deed.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Waarom zijn onze huisdieren zo dik?

Dat een huisdier obesitas heeft, zegt vaak meer over de relatie met de eigenaar dan over het dier zelf. Deborah Linder, hoofd van de obesitaskliniek voor dieren aan de Tufts Universiteit, legt uit hoe psychologisch inzicht onze huisdieren gezonder kan maken. 

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Wegwijs in het labyrint van dierenvoeding

Voer voor puppy’s en voor bejaarde honden. Voor gesteriliseerde katten, voor zetelhangers of voor dieren die net een heel energiek leven leiden. Krijg je al keuzestress bij het zoeken naar de voeding van uw beste vriend? Dan ben je vast gebaat bij deze consumentenhandleiding voor onze viervoetige kompanen.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.