Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Gezondheid

Hoe goed zijn de bedoelingen van de voedingsindustrie?

De voedingsindustrie wil kinderen beter beschermen tegen de gevolgen van reclame voor ongezonde voeding. Dat doet ze op eigen initiatief en naar eigen zeggen efficiënter dan de overheid. Experts zijn niet overtuigd. ‘Je vertrouwt een autobouwer toch ook niet ons mobiliteitsbeleid toe?’

Thomas Detombe

Journalist gespecialiseerd in de ethische kant en het gezondheidsaspect van voeding.

Uit de vuilbak, op je bord

Hoe kun je met bijproducten van de voedingsindustrie nieuwe producten maken die niet alleen geaccepteerd worden door de klant, maar net extra aantrekkelijk worden door hun groene imago? Econoom Rodney Holcomb en voedingstechnoloog Danielle Bellmer deden er onderzoek naar en schreven er dit stuk over.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Wat kun je doen met bakbananen?

Je hebt ze misschien al opgemerkt op een versmarkt of in de groentewinkel: grote groene vruchten die aan bananen doen denken, maar er uiteindelijk toch ietsje anders uitzien. De kans is groot dat het om bakbananen of 'plantains' ging, verwanten van de vertrouwde gele vrucht.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.

Van korrel tot curry

Rijst is het meest geconsumeerde voedsel ter wereld, en zo een van de grote drie basisvoedsels. Vooral in Azië en Afrika wordt het graan geteeld, maar ook in de Verenigde Staten en Europa is er productie. Rijst wordt vooral als witte rijst geconsumeerd, hoewel bruine rijst die nog niet van vliesjes is ontdaan, veel voedzamer is. De belangrijkste punten uit het Tracé van Rijst lees je in dit artikel.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Sociaal

Wat gebeurt er als je reuk- en smaakvermogen verdwijnen?

In het gloeiende frame van het scherm van mijn telefoon kijk ik hoe een tiener een shot Everclear maakt, een Amerikaanse soort graanalcohol met een alcoholpercentage van maar liefst 95%. Ze legt het neer, uitdrukkingsloos, kijkend in de camera en zegt: 'Nee, niets. Ik kan het niet proeven.' Huis-tuin-keuken-experimenten zoals dit zijn de afgelopen 12 maanden een trend geworden, een luchtige manier voor wie een van de vreemde symptomen van COVID-19 ervaart, om te bewijzen dat diens smaak- en reukvermogen echt weg is. Maar hoe komt het eigenlijk dat deze ziekte je zomaar van je smaakvermogen kan ontdoen?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

Kan de visserij eigenlijk wel duurzaam zijn?

In het debat over de duurzaamheid van de visserij wordt vaak met alarmerende statistieken gezwaaid. Soms wordt daarbij een doembeeld opgehangen van een sector die niet in staat is een antwoord te bieden op milieu- en sociale kwesties. De afgelopen decennia was die bezorgdheid zeker terecht. Hebben we intussen iets uit het verleden geleerd? En heeft de visserij een toekomst?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.

Artificiële intelligentie en de toekomst van smaak

Heb je ooit oesters gecombineerd met kiwi? Of wat dacht je van kaviaar op een stukje witte chocolade? Deze combinaties klinken vreemd, maar er zit een wetenschap achter. Artificiële intelligentie (AI) dringt langzaam de gastronomische wereld binnen en herdefinieert de smaakervaring.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Sociaal

Werkt Fairtrade echt?

Het certificeringssysteem van Fairtrade werd in het leven geroepen om kleinschalige producenten en arbeiders in lage-inkomensregio's te ondersteunen en te versterken. In theorie stelt Fairtradeboeren en -arbeiders in staat om armoede aan te pakken en financieel zelfstandiger te zijn. Het creëert een handelsmodel met eerlijkere prijzen en betere arbeidsomstandigheden. Maar in hoeverre werkt het in de praktijk? Hoe overwint Fairtrade de beperkingen van zijn systeem?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.