Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Sociaal

Komen al onze avocado’s binnenkort uit Colombia?

Dat Colombia hét opkomende avocadoland is, blijkt uit het feit dat de omzet uit export sinds 2002 van 137 duizend dollar tot 103,3 miljoen dollar groeide, een stijging van maar liefst 75.301 procent. Het grootste deel van de vruchten gaat naar Nederland, België en andere Europese landen. De landbouwsector kan het door conflict geplaagde land een economische impuls geven. Maar ziet Colombia het eigenlijk wel zitten om haar economie op landbouwgewassen als avocado te baseren? 

Bram Ebus

Onderzoeksjournalist gespecialiseerd in sociaal-ecologische conflicten in Colombia en Venezuela.
Sociaal

De lange weg naar lekker alcoholvrij bier (maar we zijn er bijna)

Alcoholvrij bier is tegenwoordig zo goed, dat het zelfs ervaren bierdrinkers om de tuin kan leiden. Nog niet zo lang geleden was dat wel anders. Hoe is alcoholvrij bier van “ondrinkbaar” naar “net echt” kunnen evolueren?

Kim Verhaeghe

Redacteur bij Eos Wetenschap
Gezondheid

Vegetariërs aan tafel? Dit zijn de opties

Plantaardige voeding heeft minder impact op je gezondheid en het milieu dan vlees en zuivel. Die laatste zijn tegelijk een belangrijke bron van eiwitten, ijzer en vitamine B12. Vleesvervangers bieden een alternatieve weg.

Kim Verhaeghe

Redacteur bij Eos Wetenschap
Milieu

Wat is de impact van het klimaat op onze voeding? 12 voorbeelden van over de hele wereld

Als de aarde nog een beetje opwarmt, kunnen we in de Vlaamse Ardennen grand cru’s produceren. In Bordeaux dreigt het daarvoor te warm te worden. Al profiteren de Franse wijnboeren tegenwoordig van de hogere temperaturen: ze maken minder, maar betere wijn. Zo zijn er verschillende voorbeelden van winnaars en verliezers van de klimaatverandering.

Vincent Fobelets

Bio-ingenieur van opleiding, is journalist en werkt ook als consultant in duurzaam ondernemen.
Sociaal

Hoe marketing de oerlelijke avocado immens populair maakte

Een Australische avocadoteler die zijn oogst moet bewaken met allerhande alarmen of dieven stelen zijn vruchten. Geen twee of drie voor eigen gebruik, maar tonnen avocado’s worden achterovergedrukt. Het is een fait divers, maar dan wel een dat tekenend is voor de populariteit van de ooit zo verguisde vrucht. Een verhaal van vallen en weer opstaan, en uiteindelijk winnen … de gezondheidsgoeroes. En wie heeft er nog een heuse marketingcampagne nodig eens je die aan je zijde hebt?

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Sociaal

Hoe blockchain fair trade een nieuwe betekenis geeft

Blockchain geldt als de technologiehype van het moment. De software belooft transparantie, efficiëntie en verbondenheid, al is nog niet voor iedereen duidelijk hoe het dat precies zal bewerkstelligen. Ook in de voedingsketen wordt er volop geëxperimenteerd met blockchain. De eerste resultaten tonen het potentieel, maar ook de valkuilen van de nieuwe technologie. Een voorbeeld uit Haïti.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

Van grote bes tot guacamole

De avocado is al even aan een opmars bezig. Maar heb je enig idee waar die 'grote bes' vandaan komt? En welke weg hij aflegt tot broodbeleg of romige dipsaus? Een overzicht in vijf korte stappen.

Koen Vandepopuliere

Biochemicus van opleiding en schrijft als journalist over voeding en duurzaamheid.

Met deze 5 doelstellingen kunnen we 9,8 miljard mensen voeden en de planeet redden

Het voedselvraagstuk zadelt ons op met drie grote problemen: de honger moet de wereld uit, de voedselproductie moet verdubbelen tegen 2050 om 9,8 miljard mensen te kunnen voeden en de landbouw moet drastisch minder schade berokkenen aan het milieu. Dat is volgens een team van internationale deskundigen haalbaar als we werk maken van vijf grote doelstellingen.

Jonathan Foley

Directeur van de California Academy of Sciences