Garnalengerechten zijn een hoofdvoedsel geworden in veel huishoudens en restaurants over de hele wereld, wat in de afgelopen vijftig jaar heeft geleid tot een explosie van de garnalenproductie met meer dan 600%. Maar aan deze groei hangt een prijskaartje.
Van augurken en frietjes tot sinaasappels en ijs, vrouwen en andere mensen die zwanger zijn, melden dat ze trek hebben in allerlei voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. Waarom dat zo is, weten we niet. Twee onderzoekers geven enkele mogelijke redenen.
In januari stellen veel mensen nieuwe jaardoelen op het gebied van gezond eten. Het is vaak een uitdaging om deze voornemens te realiseren - het kan moeilijk zijn om onze eetgewoonten te veranderen. Maar gezonde voeding kan de lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren, dus het is de moeite waard om te verbeteren wat we eten.
We weten inmiddels allemaal dat de pijlers van een gezonde levensstijl bestaan uit regelmatig bewegen, voldoende fruit en groenten eten, een goede nachtrust en gehydrateerd blijven. Al deze dingen ondersteunen ook het darmmicrobioom – alle microben die in je spijsverteringsstelsel leven – maar er zijn enkele extra's die je in overweging moet nemen als je je darmgezondheid wilt optimaliseren.
Mensen fermenteren al meer dan 13. 000 jaar voedsel en dranken, van kimchi en yoghurt tot bier en kombucha. Fermentatie - een natuurlijk proces waarbij micro-organismen alcoholen en zuren maken uit koolhydraten - kan immers voedsel conserveren zodat het langer houdbaar is, en het kan de kwaliteit van voedsel verbeteren door bepaalde bestanddelen om te zetten in beter verteerbare vormen. Sommige gefermenteerde voedingsmiddelen die levende micro-organismen bevatten worden probiotica genoemd, die de houdbaarheid van voedsel kunnen verlengen en een reeks extra voordelen bieden, zoals het bevorderen van een gezond darmmicrobioom en het verlagen van het cholesterolgehalte. Wij zijn chemici en ons team wilde een manier vinden om te begrijpen welke probiotica het meest actief zijn in het lichaam. Dus ontwikkelden we een kartonnen sensor die de metabole activiteit van probiotica kan meten.
De feestdagen waren weer de gelegenheid om je tegoed te doen aan allerlei lekkernijen. Het spreekwoordelijke gezegde "je eet eerst met je ogen" lijkt in deze tijd van het jaar bijzonder relevant. Maar klopt dat wel? Of zijn het je buik of eerder je hersenen die de beslissing nemen? En hoe zorg je er voor dat je niet overdrijft? Een neurowetenschapper legt het uit.
De meeste festiviteiten tijdens de feestdagen draaien rond het klaarmaken en eten van voedsel. Het aanpakken van ongenode gasten (ziekteverwekkers) die op de loer liggen, is in al die vreugde en dat feestgedruis van cruciaal belang. Het is dus geen slecht idee om bij het bereiden een voedselthermometer in te zetten.
Voor het eerst stonden voedsel en landbouw centraal op de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2023. Meer dan honderdvijftig landen ondertekenden een verklaring waarin ze toezegden hun voedselsystemen - van productie tot consumptie - centraal te stellen in nationale strategieën om klimaatverandering aan te pakken. Een landbouweconoom lijst op hoe ze dat kunnen doen.