Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Sociaal

Blockchain kan voeding traceren van boerderij tot bord, maar industrie aarzelt

Een blockchain maakt pijnpunten in de keten zichtbaar voor de consument, voor wie een duurzame keuze daardoor - in theorie - eenvoudiger wordt. Toch aarzelt de voedingsindustrie. Geeft de coronacrisis de technologie een duwtje in de rug, vragen onderzoekers Glenn Parry en Michael Rogerson zich af. 

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Hoe verteren onze boeren een revolutie van het voedselsysteem?

Ons industriële voedselsysteem heeft nood aan een duurzame upgrade. Kringlooplandbouw, korte ketens en agro-ecologie klinken veelbelovend, maar kunnen de boeren al die veranderingen nog aan? "Zonder gepaste ondersteuning is verduurzaming simpelweg onhaalbaar."

Thomas Detombe

Journalist gespecialiseerd in de ethische kant en het gezondheidsaspect van voeding.

De wereld in je hand

Als je elke dag een portie gemengde noten eet, dan liggen zowat alle continenten in je handpalm. Amandelen en walnoten uit Noord-Amerika of Zuid-Europa, cashewnoten uit Azië of Afrika, pistaches en hazelnoten uit het Midden-Oosten, paranoten uit het Amazonewoud en macadamianoten uit Australië. Welke weg die noten wereldwijd afleggen lees je in dit overzicht.

Heidi Dufoor

Journalist, en diëtist in opleiding
Milieu

Zorgen over de zoutwinning in de Lage Landen

Het is een mooi zicht wanneer je in Frankrijk of Noord-Spanje voorbij de witte pannen rijdt waarin zout wordt gewonnen. Ook in België en Nederland werd het witte goud ooit uit de zee gehaald. Anno 2020 wint Nederland nog steeds zout, maar de manier waarop zorgt voor flink wat controverse. 

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Gezondheid

Het belang van jodium en hoe voldoende binnen te krijgen

We hebben er maar een minuscule hoeveelheid van nodig, maar zonder jodium gaat het goed fout. Om de inname van jodium op te krikken voegt men het element toe aan zout, en via zout ook aan brood. Probleem: de laatste tien jaar zijn we minder brood gaan eten. Nieuwe manieren om voeding te verrijken met jodium kunnen een oplossing bieden.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Milieu

Hoe klimaatverandering onze boeren richting zilte landbouw duwt

Het klimaat verandert, het zeewater stijgt en dat heeft zo z’n invloed op onze landbouwgronden. Kunnen we de verziltende gebieden maar beter meteen opgeven? Welnee, op heel veel gronden wordt gewerkt aan iets wat zilte landbouw heet. Zout hoeft immers niet per se de vijand te zijn. 

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Gezondheid

Komt de volgende pandemie uit een Vlaamse varkensstal?

Wie ooit de binnenkant van een kippenstal zag, weet dat er bij het pluimvee weinig ruimte is voor social distancing. Tegelijkertijd werken veehouders volgens strikte hygiënenormen. Maakt de geïndustrialiseerde veeteelt Europa kwetsbaar voor nieuwe pandemieën, of moeten we ons in de toekomst juist meer als varkens gedragen? 

Melissa Vanderheyden

Coördinator van Eos Tracé - wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Milieu

Welke rol hebben voedselbossen in de landbouw van de toekomst?

Het voedselbos steekt op steeds meer plaatsen de kop op. In Nederland staat het fenomeen zelfs op de politieke agenda. Met de Green Deal Voedselbossen hebben onder meer overheden en beleidsmakers zich uitgesproken om het areaal voedselbossen in Nederland flink te vergroten. Ook Vlaanderen krijgt langzaam maar zeker interesse. De vraag is: moeten we al die voedselbossen wel willen? 

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.