Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Gezondheid

Vijf manieren waarop voeding je immuunsysteem kan ondersteunen (om het coronavirus te bestrijden)

Het coronavirus kent veel onzekerheden en niemand kan het risico om COVID-19 te krijgen volledig uitbannen. Wat we wel kunnen doen is zo gezond mogelijk eten.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

De wonderbaarlijke zoektocht naar wilde biergisten

De interesse voor bier gebrouwen op basis van wilde gisten groeit. Die trend bouwt voort op de unieke Belgische brouwtraditie van bieren op basis van spontane gisting, zoals de Lambiekbieren en aanverwanten. Maar ook in de genetische stamboom van het gangbare brouwersgist hebben wilde gisten hun sporen nagelaten. En dit is hoe dat is gebeurd.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Sociaal

Wat maakt Belgisch bier zo bijzonder?

De wereld is wild van Belgisch bier. Waarom vinden zoveel kenners dat het beste en meest verfijnde op aarde? Vijf experts lichten een tipje van de sluier. 

Raf Sauviller

Journalist
Sociaal

Het geheim van geuze

De Amerikanen zijn dol op Belgisch bier. Ze schrikken er bovendien niet voor terug om het na te maken, en ze doen dat steeds beter. Eén bier krijgen ze maar niet onder de knie: de geuze. Want de wilde micro-organismen die noodzakelijk zijn om het zure bier te maken, laten zich niet zomaar temmen.

Kim Verhaeghe

Redacteur bij Eos Wetenschap

De magie van gerst, gist en water

Drie ingrediënten: meer is niet nodig voor een blond schuimend bier. Het is niet toevallig dat bier en brood zowat gelijktijdig ontstonden. Hoe het basisbrouwsel geëvolueerd is tot het bier dat we nu kennen, lees je in dit beknopt overzicht.

Melissa Vanderheyden

Coördinator van Eos Tracé - wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Milieu

Paddenstoelen, het isolatiemateriaal van de toekomst?

Het stuk van de paddenstoel dat bovengronds de kop opsteekt is eigenlijk maar een miniem deel van een organisme dat zich onder de grond uitstrekt. De worteldraden van zwammen vormen immers een netwerk met fascinerende eigenschappen. Maar dit zogenoemde mycelium heeft ook de potentie om te dienen als isolatie- of verpakkingsmateriaal en zou zelfs een alternatief voor plastic kunnen zijn.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.
Milieu

Zo pluk je veilig paddenstoelen met respect voor de natuur

Paddenstoelen plukken is hip. En niet alleen onder Oost-Europeanen, want ook de Vlaming en de Nederlander gaan steeds vaker op pad met een mandje en een mes voor een smakelijke toevoeging aan de maaltijd. Zo ook journalist Merel Deelder. Al vraagt zij zich vooral af: hoe plukken we veilig en zonder de natuur te schaden?

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Gezondheid

Paddenstoelen als geneesmiddel: gezwam of goed idee?

Champignons zijn gezond, maar die mooie rode vliegenzwam met witte stippen in het bos is giftig. Tot zover de kennis over paddenstoelen die je als kind meekrijgt. Over schimmels doen nochtans heel wat meer verhalen de ronde. Sommige paddenstoelen zouden geneeskrachtig werken. Paddo’s zouden – naast illegaal – ook medicinaal zijn. Maar waar zijn medicinale paddenstoelen precies goed voor? Is daar wetenschappelijk bewijs voor? En slikken we straks echt allemaal schimmelsupplementen?

Sarah Vandoorne

Journalist - schrijft vooral over fairtrade en duurzaamheidslabels