Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Gezondheid

Lekker slapen, gezonder eten

In de westerse wereld zijn we de afgelopen decennia gemiddeld steeds korter gaan slapen. Tegelijkertijd neemt het aantal gevallen van obesitas toe. Dat is waarschijnlijk geen toeval. Het blijkt dat slaapgebrek onze energiehuishouding in de war stuurt – met alle gevolgen van dien.

Eos Wetenschap

Archief
Milieu

Drie technologieën die klaarstaan om het voedselssyteem te veranderen

De impact van de landbouw op de planeet is enorm en meedogenloos. We gebruiken veertig procent van het geschikte landoppervlak voor akkerland en begrazing. Er loopt meer vee rond op de wereld dan wilde dieren. Elke dag ruimt primair bos plaats voor gewassen en weiland, en elk jaar gaat een gebied zo groot als het Verenigd Koninkrijk verloren. Als de mensheid enige hoop wil koesteren om de klimaatverandering aan te pakken, moeten we de landbouw heruitvinden.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Voedsel met menselijke bacteriën

Probiotica zijn gezond en de term doet het uitstekend in de reclame. Maar sommigen gaan net dat stapje verder in hun liefde voor de menselijke darmflora. Zo bestaat er zelfs yoghurt en worst met menselijke bacteriën.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.

Eten met je oren

Eten kan niet alleen lekker smaken of ruiken, het kan ook lekker klinken. Verkopers en restaurants proberen daarop in te spelen, van krokantere chips tot de ultieme zeevruchten-ervaring.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Nanotechnologie in voeding en verpakkingen

Nanotechnologie kan een heleboel voordelen bieden op het vlak van voeding en voedselverpakking: betere smaak, langere houdbaarheid én gezondere voeding. Maar wat betekent het voor de gezondheid?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.

Van hengel tot 'haasje'

De Atlantische kabeljauw (Gadus morhua) is een bijna iconische vis uit de soort van de kabeljauwachtigen. Je eet hem in vispannetjes en visstick en de vis is een goede eiwitbron. In een aantal regio's heeft overbevissing tot een instorting van het kabeljauwbestand geleid. In het Tracé van Kabeljauw lees je meer over kabeljauw. Dit artikel is een korte samenvatting daarvan.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

Waarom voedsel uit de tropen zoveel diersoorten bedreigt

Bijna de helft van het voedsel dat we eten, wordt in het buitenland verbouwd. Zonder bestuiving en andere diensten die de natuur en het ecosysteem leveren, zouden we veel van die producten niet hebben. Tegelijkertijd vormt landbouw juist in de tropen een veel grotere bedreigind voor de biodiversiteit dan bij ons. Maar waarom? Biologen van de University College London schreven er dit artikel over.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Hoe groenten snijden hun voedingswaarde verandert

Wie gezond eten zegt, die zegt groenten. Maar wist je dat de manier waarop je ze klaarmaakt al een invloed kan hebben op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.