Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Gezondheid

Wat maakt rokerige, verkoolde barbecue zo lekker? De chemie van het koken boven een open vuur

Alleen al de gedachte aan de rokerige geuren en bedwelmende smaken van barbecue is genoeg om de meeste monden te laten watertanden. Het is zomer, en dat betekent dat het voor veel mensen barbecueseizoen is. Professor scheikunde Kristine Nolin (University of Richmond) legt uit welke processen schuilgaan achter het grillen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Waarom de nederige peulvrucht het antwoord zou kunnen zijn op Europa's mestverslaving

Erwten, linzen, kikkererwten, bonen en pinda's: als het in een peul zit, is de kans groot dat het een peulvrucht is. Deze onopvallende voedingsgewassen hebben een speciale eigenschap die hen tamelijk uniek maakt in het plantenrijk, stellen drie onderzoekers

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Meer en meer van 's werelds belangrijkste gewassen wordt niet langer geteeld om te voeden

Door de toenemende concurrentie voor veel van 's werelds belangrijkste gewassen worden steeds grotere hoeveelheden gebruikt voor andere doeleinden dan rechtstreekse voeding van mensen. Ze worden gebruikt voor het maken van biobrandstoffen, verwerkingsingrediënten zoals diermeel, gehydrogeneerde oliën en zetmeel, en worden op de wereldmarkten verkocht aan landen die het zich kunnen veroorloven om ervoor te betalen, zo schrijft onderzoeker Deepak Ray (University of Minesota).


The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Van citrusboom tot smoothie

De sinaasappel kwam vanuit China via Sicilië en het Iberisch schiereiland in de Lage Landen terecht. Voor de Belgische markt komen verse sinaasappels meestal uit Spanje. De oranje kleur is het resultaat van koude nachten. Je eet beter een hele sinaasappel dan dat je fruitsap drinkt. Geen tijd voor het hele tracé? In dit artikel lees je de belangrijkste sinaasappelfeitjes.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Gezondheid

Werpt een plantaardige voeding een dam op tegen diabetes?

De prevalentie van diabetes is de afgelopen decennia toegenomen. In 2019 hadden wereldwijd ongeveer 463 miljoen volwassenen diabetes, waarvan de meerderheid in lage- en middeninkomenslanden woont, en dat aantal zal tegen 2045 naar schatting oplopen tot 700 miljoen volwassenen wereldwijd. Maar zou een plantaardig dieet een rol kunnen spelen bij het helpen voorkomen en behandelen van diabetes?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

Moeten we voedsel belasten naargelang de milieuvoetafdruk?

Nu de klimaatopwarming een niet langer te ontkennen feit is, zijn harde maatregelen nodig. Zoals bijvoorbeeld een koolstofheffing op basis van de ecologische voetafdruk van voedselproducten. Dat zegt wetenschapscommunicator Lottie Bingham in dit opiniestuk.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

Biologische landbouw is belangrijk - alleen niet op de manier die u denkt

Is biologische landbouw de oplossing voor onze wereldwijde uitdagingen op het gebied van voedselsystemen? Dat is het uitgangspunt en de belofte van de biologische beweging sinds haar ontstaan in de jaren twintig van de vorige eeuw: landbouw die gezond, ecologisch en sociaal rechtvaardig is. Klopt dat wel, vraagt onderzoekers Verena Seufert en Navin Ramankutti (University of British Columbia) zich af. En ze komen met een verrassende conclusie.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Zalm inruilen voor sardines kan vier miljoen ton vis in zee te houden

Minder vlees en zuivel is één manier om je dieet beter voor de planeet te maken. Maar als het op duurzame vis en schaal- en schelpdieren aankomt, zou het kopen van sardines in plaats van zalm voor je broodjes en salades je eerste optie moeten zijn, zegt David Willer (University of Cambridge).

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.