Mensen worden ziek van listeria-infecties, of listeriose, door het eten van met aarde besmet voedsel, vlees dat onvoldoende gekookt werd of rauwe of ongepasteuriseerde zuivelproducten. Listeria kan stuiptrekkingen, coma, miskramen en geboorteafwijkingen veroorzaken. En het is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak door voedselvergiftiging in de VS. Om dit soort ongeziene voedselgevaren te vermijden, controleren mensen vaak de datums op voedselverpakkingen controleren. Een onderzoeker legt uit wat een beter systeem zou zijn om te kijken of voedsel nog geschikt is voor consumptie.
Heb je ooit de zoete smaak geproefd van wilde aardbeien, vers geplukt uit het bos? Die ervaring heeft mijn leven veranderd. Door de eeuwenoude praktijk van het foerageren te beoefenen, kunnen we genieten van gerechten als pesto van wilde knoflook en verse vlierbloesemthee. We kunnen ook mentale helderheid krijgen, een gemeenschapsgevoel en een diepere waardering voor de natuurlijke wereld
De Wereld Meteorologische Organisatie heeft het begin van de eerste El Niño in zeven jaar uitgeroepen. De kans dat het klimaatverschijnsel, waarbij de Stille Oceaan ongebruikelijk opwarmt, zich doorheen het jaar zal ontwikkelen en van gemiddelde sterkte zal zijn, wordt geschat op negentig procent. En dat zal zo zijn gevolgen hebben voor de tarweteelt en dus de wereldwijde voedselvoorziening.
Vezels zouden wel eens de sleutel kunnen zijn tot een gezonde gewichtsbeheersing - en de natuur verpakt ze in perfect uitgebalanceerde verhoudingen met koolhydraten als je ze eet als hele voedingsmiddelen. Denk aan onbewerkt fruit, groenten, volle granen, bonen, noten en zaden. Schrap koolhydraten dus niet uit je dieet, zegt onderzoeker Christopher Damman (University Of Washington), maar eet ze net zoals Moeder Natuur ze bedoelde.
Inflatie en torenhoge boodschappenrekeningen laten zien hoe de kosten van voedsel onze portemonnee beïnvloeden. Hogere prijzen kosten iedereen meer, maar maken het voor mensen met een laag inkomen het moeilijkst om in hun basisbehoeften te voorzien. Maar die hoge kruideniersprijzen zijn niet het hoofdprobleem, zo zeggen enkele Canadese onderzoekers.
Als je online zoekt naar hoe mensen kunstmatige intelligentie (AI)-tools zoals ChatGPT gebruiken, kom je er al snel achter dat voedingsvragen populair zijn. Meer specifiek zoeken gebruikers hulp bij het plannen van menu's om aan hun persoonlijke dieetdoelen te voldoen. Maar hoe effectief is deze technologie in het geven van voedingsadvies?
Een neurowetenschapper legt uit hoe genen en voeding smaak vormen
Een parlementslid en voormalig huisarts diende in het Australische parlement een wetsvoorstel in dat reclame voor junkfood gericht op kinderen aan banden legt. En dat is geen dag te vroeg, betoogt Peter Breadon van het Grattan Institute