Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Gezondheid

Schrap koolhydraten niet, eet ze in hun oorspronkelijke vezelverpakking

Vezels zouden wel eens de sleutel kunnen zijn tot een gezonde gewichtsbeheersing - en de natuur verpakt ze in perfect uitgebalanceerde verhoudingen met koolhydraten als je ze eet als hele voedingsmiddelen. Denk aan onbewerkt fruit, groenten, volle granen, bonen, noten en zaden. Schrap koolhydraten dus niet uit je dieet, zegt onderzoeker Christopher Damman (University Of Washington), maar eet ze net zoals Moeder Natuur ze bedoelde.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

​ De echte kosten van voeding

Inflatie en torenhoge boodschappenrekeningen laten zien hoe de kosten van voedsel onze portemonnee beïnvloeden. Hogere prijzen kosten iedereen meer, maar maken het voor mensen met een laag inkomen het moeilijkst om in hun basisbehoeften te voorzien. Maar die hoge kruideniersprijzen zijn niet het hoofdprobleem, zo zeggen enkele Canadese onderzoekers.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Kan AI voedingsadvies democratiseren?

Als je online zoekt naar hoe mensen kunstmatige intelligentie (AI)-tools zoals ChatGPT gebruiken, kom je er al snel achter dat voedingsvragen populair zijn. Meer specifiek zoeken gebruikers hulp bij het plannen van menu's om aan hun persoonlijke dieetdoelen te voldoen. Maar hoe effectief is deze technologie in het geven van voedingsadvies?

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Kunnen we onze smaakpapillen trainen om gezond te blijven?

Een neurowetenschapper legt uit hoe genen en voeding smaak vormen

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Is het eindelijk tijd om reclame voor junkfood te verbieden?

Een parlementslid en voormalig huisarts diende in het Australische parlement een wetsvoorstel in dat reclame voor junkfood gericht op kinderen aan banden legt. En dat is geen dag te vroeg, betoogt Peter Breadon van het Grattan Institute

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Kan een beleid greenwashing door bedrijven stoppen?

In 2022 nam de EU de beslissing om loze 'groene claims' aan te pakken met nieuwe wetgeving. Zo wil het het de transparantie van voedselsystemen in heel Europa wil verbeteren.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Wat is het laatste nieuws over GGO's en genetisch gemodificeerd voedsel - en wat zijn de zorgen?

De vooruitgang op het gebied van genetische manipulatie heeft geleid tot een tijdperk van voedingsmiddelen - waaronder genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en genetisch gemodificeerd voedsel - die een revolutie beloven teweeg te brengen in onze manier van eten.Critici beweren dat deze voedingsmiddelen risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu kunnen opleveren. Voorstanders wijzen op hun mogelijkheden om de opbrengst te verhogen, voedselverspilling tegen te gaan en zelfs de klimaatverandering te bestrijden. Wat zijn GGO's en genetisch gemodificeerd voedsel? En hoe bepalen ze de toekomst van onze voedselsystemen?

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Hoe wordt voedsel besmet?

Onveilig voedsel draagt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij aan een slechte gezondheid, waaronder verminderde groei en ontwikkeling, tekorten aan micronutriënten, niet-overdraagbare en infectieziekten en geestesziekten. Wereldwijd wordt elk jaar een op de tien mensen getroffen door door voedsel overgedragen ziekten. Antonina Mutoro, voedingsonderzoeker bij het African Population and Health Research Center, legt uit wat de oorzaak is van voedselbesmetting en hoe we het risico op ziekten kunnen verlagen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.