Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Sociaal

Wereldreis in een theekopje

Thee is, op water na, veruit de populairste drank ter wereld. Niet verwonderlijk dus, dat heel wat culturen hun eigen methoden ontwikkelden om thee te zetten. Ik neem een kijkje bij drie volkeren die geen genoegen nemen met een simpel theezakje en wat heet water: de Chinezen, de Japanners en de Britten.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Sociaal

Er is geen ontsnappen aan uitbuiting op de theeplantage. Of toch?

De theebladeren voor onze zakjes Lipton, Twinings of Finlays komen uit landen zoals Bangladesh, India en Sri Lanka. Theeplukkers wonen er op de plantages, worden uitgebuit en geraken niet uit de armoede. Ik reisde naar Bangladesh en bezocht arbeiders die zonder veel hoop op beterschap het onderbetaald werk van hun voorouders blijven doen.

Sarah Vandoorne

Journalist - schrijft vooral over fairtrade en duurzaamheidslabels
Gezondheid

Wat is kombucha en houden de gezondheidsclaims steek?

Werd kombucha tot voor kort vooral in hipsterbars gedronken, dan maakt het gefermenteerde goedje nu ook zijn opmars in de supermarkt. Dat gaat gepaard met de nodige gezondheidsclaims, maar wat zegt de wetenschap daar eigenlijk over?

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Waarom theezakjes niet meer op de composthoop mogen

Theezakjes ogen misschien onschuldig, milieuvriendelijk zijn ze niet. Ze horen niet thuis bij het gft-afval, en recycleren is onbegonnen werk. En dan gaat het niet enkel over de piramidevormige, 'zijden' zakjes. Ook de bewuste consument die enkel de klassieke, papieren theezakjes in huis haalt is er aan voor de moeite.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

Van theestruik tot chai latte

In deze korte samenvatting van het Tracé van Thee lees je sneller dan je theewater kookt een aantal highlights over de weg die theeblaadjes afleggen. 

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Sociaal

De geschiedenis van bewerkt voedsel

Er wordt weleens gezegd dat het de duistere kracht is achter de obesitasepidemie en de ondergang van de familieboerderij. Maar bewerkt voedsel bestaat al meer dan een miljoen jaar, sinds de mens geleerd heeft om te koken, bewaren, fermenteren, invriezen, drogen en extraheren. Het heeft de evolutie van onze soort, de expansie van rijken en de verkenning van de ruimte aangedreven. Dit zijn de hoogtepunten.

Evelyn Kim

Journalist

Waarom Vlaanderen met drank en drankverslaving worstelt

We drinken graag en we drinken véél in Vlaanderen. Maar soms kan veel ook te veel worden. Als drinken een verslaving wordt, is een glas wijn niet meer gewoon lekker en begint er een moeilijke strijd waar we vaak niet genoeg begrip voor hebben. Professor Frieda Matthys helpt al jaren mensen met een alcoholverslaving, en ziet met lede ogen aan hoe zowel de verslaafden zelf als hun omgeving worstelen met dat levensgrote probleem.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

‘Onze viskwekerij is de meest duurzame die er is’

Kan je vis op een duurzame manier kweken? Bio-ingenieur Stijn Van Hoestenberghe beweert van wel. ‘Onze omegabaars groeit op een vegetarisch dieet, en het afvalwater zetten we om in tomaten.’

Kim Verhaeghe

Redacteur bij Eos Wetenschap