Heeft u ooit een vieze geur in uw vriezer opgemerkt? Waar komt die vandaan en wat kunt u doen om het probleem te verhelpen? De meeste mensen verwachten dat een vriezer bederfelijke levensmiddelen maandenlang vers en beschermd tegen bederf kan houden. Helaas is dat niet altijd het geval.
De COVID-19 pandemie, die de tekortkomingen en de kwetsbaarheid van een geglobaliseerd voedselsysteem aan het licht bracht, leidde tot een plotse verliefdheid op lokale consumptie, die door de Québecse regering algemeen werd aangemoedigd als een maatregel om de gevolgen van de pandemie te verzachten. Maar dat alleen is niet genoeg om een duurzaam voedselsysteem te ontwikkelen.
Voedingsgerelateerde chronische ziekten hebben in de VS een kritiek punt bereikt. Bijna de helft van de bevolking heeft prediabetes of diabetes. Meer dan 40% heeft overgewicht of obesitas. Een op de negen mensen boven de 65 jaar heeft de ziekte van Alzheimer, waarvan onderzoekers de mogelijke rol van voeding onderzoeken. Hun conclusie? Door meer aandacht aan het darmmicrobioom te schenken, kunnen we veel goeds bereiken.
Er zijn maar weinig dieren die de nieuwsgierigheid van de mensheid zo hebben aangewakkerd als de paling (Anguilla anguilla). Tot voor kort leefde deze slijmerige, gladde, slangvormige en ongelooflijk beweeglijke vis in vrijwel alle beken en rivieren in Europa en Noord-Afrika. Vaak waren ze verbluffend talrijk. Niemand wist echter waar palingen vandaan kwamen.
Door de aanhoudende kosten van levensonderhoud en de tekorten aan groenten en fruit maken veel mensen zich zorgen over hoe ze deze belangrijke voedingsmiddelen in hun dieet kunnen krijgen. Desondanks vermijden veel mensen diepvries- en conservenproducten in de overtuiging dat verse producten uit de supermarkt beter zijn. Nochtans kunnen diepvries- en blikproducten niet alleen even voedzaam zijn als verse groenten en fruit, in sommige gevallen zijn ze zelfs voedzamer.
Voor zo'n eenvoudig lijkende knol is de aardappel van grote invloed geweest op onze geschiedenis. Maar zullen ze dat in de toekomst ook blijven doen?
De wereld wordt geconfronteerd met een groot probleem van voedselverspilling: tot de helft van alle groenten en fruit gaat ergens in de landbouwketen verloren. Wereldwijd gaat ongeveer 14% van het geproduceerde voedsel verloren na de oogst, maar voordat het de winkels en supermarkten bereikt. Een andere kijk op 'lelijke' groenten en fruit kan daar veel aan verhelpen.
Het rapport 2017 van het World Economic Forum over de toekomst van voedsel onderzoekt hoe de voedselsystemen van de wereld er in 2030 uit zouden kunnen zien. Maar geen van de vier toekomstscenario's die het presenteert is bijzonder aantrekkelijk