Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Sociaal

Genoeg is ook een feest: zo kunnen we ons een betere voedseltoekomst voorstellen

Het rapport 2017 van het World Economic Forum over de toekomst van voedsel onderzoekt hoe de voedselsystemen van de wereld er in 2030 uit zouden kunnen zien. Maar geen van de vier toekomstscenario's die het presenteert is bijzonder aantrekkelijk

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Mycofobie en de verloren kennis van het schimmelrijk

Als het gaat om wilde paddenstoelen, laat Europa een interessante tweedeling zien in de manier waarop de verschillende landen en culturen ze benaderen. Aan de ene kant zijn er de mycofielen - zij die ervan houden en ze waarderen, aan de andere kant zijn er de mycofoben, die er bang voor zijn. Waarom zijn sommige culturen bang geworden voor de eens zo vereerde wilde paddenstoelen? En hoe kunnen we door ons opnieuw te verbinden met onze landschappen ze weer leren waarderen?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

​ Nieuw-Zeeland wil belasting heffen op koeienboeren, maar dat is misschien toch niet dé klimaatoplossing

Nieuw-Zeeland, waar de landbouw een van de grootste veroorzakers van de klimaatverandering is, stelt een belasting op koeienboeren voor. De reden lijkt eenvoudig: Koeien stoten methaan uit, een krachtig broeikasgas, en Nieuw-Zeeland heeft als doel om tegen het midden van de eeuw een netto-nuluitstoot te bereiken. Op dit moment zijn de effecten van het land op de klimaatverandering in gelijke mate afkomstig van kooldioxide en methaan. Maar of deze taks de oplossing is, is twijfelachtig.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Naar een nieuw, eenvoudig beoordelingssysteem om te bepalen welke levensmiddelen gezond zijn

Veel mensen willen het jaar beginnen met gezondere voedingskeuzes. Maar hoe maak je een keuze tussen schijnbaar gelijksoortige voedingsmiddelen, snacks of dranken? Hoe verhoudt een bagel met roomkaas zich bijvoorbeeld tot toast met avocado? Of een proteïneshake vergeleken met een smoothie vol fruit? Of twee kipgerechten, op verschillende manieren bereid? Als voedingswetenschappers die hun hele carrière hebben bestudeerd hoe verschillende voedingsmiddelen de gezondheid beïnvloeden, heeft een team van de Tufts University een nieuw beoordelingssysteem voor voedingsmiddelen ontwikkeld: het Voedingskompas. Dat kan consumenten en anderen helpen om weloverwogen keuzes te maken bij dit soort vragen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Gevist, geveild, gebakken: pladijs van boot tot bord

Waar komt de pladijs of schol op ons bord vandaan en hoe is hij gevangen? In een poging dat te achterhalen raak je als consument al snel de weg kwijt. Al kan je via je vishandelaar en met het nodige opzoekwerk behoorlijk wat te weten komen.

Sofie Vandendriessche

Journalist
Sociaal

Bij de sluiting van Noma: waarom het zo moeilijk is om een duurzaam, op innovatie gericht restaurant te runnen

Al meer dan tien jaar is Noma in Kopenhagen een van de vaandeldragers van de culinaire wereld in het hogere segment. Dit "New Nordic" restaurant verwierf zijn reputatie (en zijn drie Michelinsterren en positie in de World's 50 Best Restaurants ranking) door zich te richten op culinaire innovatie, met een vaak veranderend menu, gedreven door het voortdurende werk van zijn eigen culinaire onderzoeks- en ontwikkelingsteam (R&D).

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Zo draagt uw kopje koffie bij aan de klimaatverandering

De wereldwijde koffieconsumptie neemt al bijna dertig jaar gestaag toe. Met een dagelijkse gemiddelde consumptie van 2,7 kopjes koffie per persoon is koffie nu de populairste drank van Canada. Naar schatting worden wereldwijd dagelijks ongeveer twee miljard kopjes koffie gedronken.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Beïnvloedt de plaats waar je woont je eetgewoonten?

Waar voedsel wordt verkocht wordt niet willekeurig beslist; er zijn veel factoren die bepalen waar je bepaalde levensmiddelen kunt kopen. Maar wat komt bij die beslissingen kijken, en welke gevolgen ze kunnen hebben voor ons eigen gedrag? In dit artikel belichten we hoe die onze gezondheid en de samenleving als geheel kunnen beïnvloeden, en zelfs betere voedselomgevingen kunnen creëren voor de toekomst.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.