Onveilig voedsel draagt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij aan een slechte gezondheid, waaronder verminderde groei en ontwikkeling, tekorten aan micronutriënten, niet-overdraagbare en infectieziekten en geestesziekten. Wereldwijd wordt elk jaar een op de tien mensen getroffen door door voedsel overgedragen ziekten. Antonina Mutoro, voedingsonderzoeker bij het African Population and Health Research Center, legt uit wat de oorzaak is van voedselbesmetting en hoe we het risico op ziekten kunnen verlagen.
Het nieuws over de klimaatcrisis wijst ons op de dringende noodzaak van drastische wereldwijde veranderingen. Daarom is het niet verrassend dat uit een onderzoek onder duizenden jongeren is gebleken dat de meeste respondenten zich zorgen maken over de klimaatverandering, en dat meer dan 45% zegt dat ze zich dagelijks zorgen maken over de klimaatverandering.
Heeft u ooit een vieze geur in uw vriezer opgemerkt? Waar komt die vandaan en wat kunt u doen om het probleem te verhelpen? De meeste mensen verwachten dat een vriezer bederfelijke levensmiddelen maandenlang vers en beschermd tegen bederf kan houden. Helaas is dat niet altijd het geval.
De COVID-19 pandemie, die de tekortkomingen en de kwetsbaarheid van een geglobaliseerd voedselsysteem aan het licht bracht, leidde tot een plotse verliefdheid op lokale consumptie, die door de Québecse regering algemeen werd aangemoedigd als een maatregel om de gevolgen van de pandemie te verzachten. Maar dat alleen is niet genoeg om een duurzaam voedselsysteem te ontwikkelen.
Voedingsgerelateerde chronische ziekten hebben in de VS een kritiek punt bereikt. Bijna de helft van de bevolking heeft prediabetes of diabetes. Meer dan 40% heeft overgewicht of obesitas. Een op de negen mensen boven de 65 jaar heeft de ziekte van Alzheimer, waarvan onderzoekers de mogelijke rol van voeding onderzoeken. Hun conclusie? Door meer aandacht aan het darmmicrobioom te schenken, kunnen we veel goeds bereiken.
Er zijn maar weinig dieren die de nieuwsgierigheid van de mensheid zo hebben aangewakkerd als de paling (Anguilla anguilla). Tot voor kort leefde deze slijmerige, gladde, slangvormige en ongelooflijk beweeglijke vis in vrijwel alle beken en rivieren in Europa en Noord-Afrika. Vaak waren ze verbluffend talrijk. Niemand wist echter waar palingen vandaan kwamen.
Door de aanhoudende kosten van levensonderhoud en de tekorten aan groenten en fruit maken veel mensen zich zorgen over hoe ze deze belangrijke voedingsmiddelen in hun dieet kunnen krijgen. Desondanks vermijden veel mensen diepvries- en conservenproducten in de overtuiging dat verse producten uit de supermarkt beter zijn. Nochtans kunnen diepvries- en blikproducten niet alleen even voedzaam zijn als verse groenten en fruit, in sommige gevallen zijn ze zelfs voedzamer.
Voor zo'n eenvoudig lijkende knol is de aardappel van grote invloed geweest op onze geschiedenis. Maar zullen ze dat in de toekomst ook blijven doen?