Scherpte, of de perceptie ervan, komt in de meeste keukens ter wereld voor. De Spaanse peper van het geslacht Capsicum (familie Solanaceae) is een van 's werelds meest gebruikte specerijen, die in duizenden recepten voorkomt en soms als zelfstandig gerecht wordt gegeten. Een op de vier mensen op aarde eet dagelijks pepers. Als bos-ecofysioloog bestudeert Roberto Silvestro (Université du Québec à Chicoutimi) de aanpassingsmechanismen die plantenorganismen hebben ontwikkeld om met andere levende wezens en de omringende omgeving samen te werken. Hij legt uit hoe die pittigheid wetenschappelijk precies in elkaar zit.
De Nieuw-Zeelandse landbouw was in 2020 verantwoordelijk voor 50% van de uitstoot van broeikasgassen in het land, een ongebruikelijk hoog aandeel naar mondiale maatstaven. De melkveehouderij was verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de 39,1 megaton kooldioxide-equivalent (CO₂-eq) die werd uitgestoten, oftewel 25% van alle emissies. Onderzoek naar alternatieven moet hier een oplossing bieden, zegt onderzoeker Ian Mason (University Of Canterbury).
Naarmate de klimaatverandering versnelt, krijgen veel landen over de hele wereld steeds meer te maken met het risico van droogte. Waterschaarste is een van de grootste beperkingen van de voedselproductie in de 21e eeuw geworden, en een grote bedreiging voor onze huidige en toekomstige voedselzekerheid.
In België en Nederland telen we paprika's uitsluitend onder glas. De oogst van paprika gebeurt met de hand, hoewel men werkt aan robots die deze taak kunnen overnemen. De vruchtgroente komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en vond via Zuid-Europa de weg naar ons bord. België en Nederland consumeren niet alleen behoorlijk wat paprika’s, maar zijn ook belangrijke producenten. Geen tijd voor het hele tracé? In dit overzicht lees je de belangrijkste feiten over paprika.
Tegenwoordig neemt de inkomensongelijkheid in veel delen van de wereld toe. Zelfs in landen die als welvarend worden beschouwd, heeft niet iedereen gelijke toegang tot voedsel. Hier zijn enkele factoren die het voor sociaaleconomisch achtergestelde gemeenschappen nog moeilijker maken om toegang te krijgen tot gezond voedsel.
Dieren kunnen alleen temperaturen verdragen binnen een bepaald bereik. De hoogste en laagste temperaturen van dit bereik worden de kritische thermische grenzen genoemd. Als deze grenzen worden overschreden, moet een dier zich aanpassen of migreren naar een koeler klimaat. En dat kan zo zijn gevolgen met zich meebrengen, schrijft doctorandus Hester Weaving (University of Bristol).
We gaan biologisch. Maar het is geen wondermiddel, zo stelt journaliste Silvia Lazzaris.
In landen als het VK, de VS en Canada maken ultrabewerkte voedingsmiddelen tegenwoordig 50% of meer uit van de geconsumeerde calorieën. Dit is zorgwekkend, aangezien deze voedingsmiddelen in verband zijn gebracht met een aantal verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder een groter risico op obesitas en verschillende chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en dementie.