Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels

Gezondheid

De psychologie van eten: het is nooit zo eenvoudig als 'goed' of 'slecht'

We denken meestal dat eten eenvoudig is - een biologische reactie op hoe hongerig of vol we ons voelen. Maar eten en genieten is een zeer complex proces. Onze opvoeding, de invloed van anderen zoals familie en vrienden, onze emoties, de media, onze opleiding en onze gezondheidstoestand zijn allemaal van grote invloed op hoe, wat en wanneer we eten. Dan is er nog de manier waarop voedsel wordt gekookt en bereid, onze religieuze overtuigingen en waarden, en onze toegang tot voedsel. Professor psychologie Vivienne Lewis (University of Canberra) werkt rond eetstoornissen en licht toe hoe het brein over eten denkt.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Het is rijk aan vitaminen en mineralen, maar er zijn meer redenen waarom westerlingen meer zeewier zouden moeten eten

Eetbare zeewieren en algen - of zeegroenten - zijn een groep waterplanten die in de oceaan voorkomen. Kelp, dulse, wakame en zeedruiven zijn allemaal soorten zeewier die worden gebruikt in gerechten op basis van zeewier. En ook wij westerlingen zouden ze meer moeten eten, zeggen onderzoekers Rochelle Embling en Laura Wilkinson van de University of Swansea.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Van teen tot bol

Geen tijd om het volledige tracé te lezen? In dit artikel vind je de belangrijkste feiten over knoflook.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

Visserij en behoud van het mariene milieu: kunnen we ze allebei hebben?

Toen onderzoekers van de Universiteit van Bergen Jessica Tengval en Jessica Fuller hun carrière begonnen op het raakvlak tussen wetenschap en beleid, was een van onze grootste uitdagingen het navigeren tussen de grijze lijnen tussen visserij en natuurbehoud. In de loop van hun opleiding en carrière kregen ze de indruk dat de verschillende agenda's van visserij- en natuurbeschermingsorganisaties nooit met elkaar in overeenstemming konden worden gebracht. Daarom vroegen zij zich af: 'hoe navigeren wij door de vaak tegenstrijdige boodschappen die van beide zijden kunnen komen? En hoe kunnen we de dichotomie ontmantelen die ons werd geleerd, namelijk dat visserijbeheer een industrie is die tegen natuurbehoud is - en omgekeerd?' In dit artikel doen ze een poging.

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Milieu

​Houdbaarheidsdata schrappen kan enorme hoeveelheden voedselverspilling voorkomen – en dit kan nog meer helpen

Voordat een avocado in een Europese supermarkt belandt, heeft hij al 1,3 kilo koolstof in de atmosfeer uitgestoten. Alleen al voor de productie ervan wordt 60 liter water verbruikt. Desondanks wordt de vrucht vaak weggegooid als huishoudelijk afval. Verspilling doet zich voor in elke fase van de voedselvoorzieningsketen, maar huishoudelijk voedselafval is een van de belangrijkste. De houdbaarheidsdatum op producten schrappen zou veel hiervan vermijden, en er zijn nog ingrepen mogelijk.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Woestijnvorming: de vicieuze cirkel tussen bodemaantasting en klimaatverandering

Hoewel woestijnvorming vaak ten onrechte wordt gezien als een natuurlijke uitbreiding van woestijnen, wordt woestijnvorming van ooit vruchtbare grond gezien als een van de dringendste milieuproblemen waarmee de moderne wereld wordt geconfronteerd, en treft het landbouwgrond en bodems over de hele wereld. Waardoor worden bodems aangetast en waartoe kan dit leiden als woestijnvorming niet wordt aangepakt?

FoodUnfolded

Een globaal digitaal platform dat mensen opnieuw verbindt met de oorsprong van hun voedsel en wil inspireren tot een positieve verandering van het voedselsysteem.
Gezondheid

Hoe krijg je de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt zonder zoveel rood vlees te eten

Als je een roodvleeseter bent, is de kans groot dat je er meer van eet dan je zou moeten. Bij de laatste telling aten Australiërs gemiddeld 81 gram rood vlees per dag.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Waarom de wereldwijde drang om voedsel goedkoop te houden onhoudbaar is

Nu de prijzen overal stijgen, voor zo'n beetje alles, is het vooruitzicht van het menselijk lijden dat dit zal veroorzaken, zeer verontrustend. Er zijn voorspellingen dat het aantal mensen in de wereld dat acute honger lijdt - momenteel 276 miljoen - binnenkort met maar liefst 47 miljoen zou kunnen toenemen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.