We hebben weinig kans om de klimaatverandering aan te pakken en het verlies aan biodiversiteit te beperken zonder een herontwerp van 's werelds grootste industrie: landbouw en voedsel. Hoewel een verschuiving naar een meer plantaardig dieet en het terugdringen van voedselverspilling cruciale stappen zijn, is het belangrijker wat er op het niveau van de landbouwbedrijven gebeurt. Daar zijn het de keuzes die worden gemaakt rond technologie en intensiteit die er toe doen.
Knapperig, slijmerig, kleverig, fluweelachtig - er is een heel lexicon van woorden om de verschillende texturen van voedingsmiddelen te beschrijven, die onze aangeboren honger naar contrast en variatie weerspiegelen. De markt voor voedingsmiddelen met textuur is naar schatting miljoenen dollars waard, en een verkeerde textuur kan leiden tot levenslange afkeer en afwijzing. En toch wordt de textuur vaak beschouwd als ondergeschikt aan smaak en geur als het erom gaat te genieten van wat we eten - maar is dat wel eerlijk?
Ondanks de populariteit van allerlei diëten, van koolhydraatarm tot paleo en zelfs op basis van ijs, is obesitas de afgelopen veertig jaar almaar toegenomen. Veel wetenschappers geloven dat dit komt doordat goedkoop junkfood de schappen van supermarkten en afhaalrestaurants vult. Dat bevat veel calorieën en andere niet erg gezonde ingrediënten zoals verzadigde vetten, eenvoudige suikers en zout. Maar het is natuurlijk ontworpen om lekker te smaken. Smaak is een spelbreker als het gaat om de beslissing wat te eten, dieetplannen of niet. Ons begrip van wat voedsel lekker maakt is echter beperkt, zo stelt onderzoeker Nicola Pirastu (University of Edinburgh).
Kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht. Er zijn meer dan honderd kokosvariëteiten. Soms worden makaken ingezet bij de oogst. Kokos bevat meer verzadigde vetten dan koolhydraten en eiwitten. Het afval van kokos kan als dakbedekking gebruikt worden. Meer weten over kokos? In dit artikel vind je de belangrijkste feiten over kokos (of klapper!).
Voedingsdeskundigen zeggen dat je een regenboog aan groenten en fruit moet eten. Dit is niet alleen omdat het er mooi uitziet op het bord. Elke kleur staat voor verschillende voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.
De Afrikaanse veehouders staan in de voorhoede van de klimaatverandering. Beelden van uitgedroogde landschappen bezaaid met de karkassen van uitgehongerd vee zijn maar al te bekend nu droogte steeds vaker en heviger voorkomt. Maar de veehouderij is wereldwijd ook een van de oorzaken van de klimaatverandering. De ruim drie miljard herkauwers in de wereld - runderen, schapen en geiten - produceren methaan, een van de krachtigste broeikasgassen, als bijproduct van de spijsvertering. Duurzame veeteelt kan echter een sleutelrol spelen bij het terugdringen van die emissies, beweren drie onderzoekers.
Mais komt oorspronkelijk uit Mexico. Mais wordt geteeld in monocultuur. Mais is een belangrijk basisvoedsel voor veel mensen, maar wordt ook veel verwerkt in veevoer. Je vindt mais in bokalen en blikken, of verwerkt in taco’s en wraps. Mais is ook de basis voor maisstroop, een zoetmiddel dat in allerhande producten gebruikt wordt. Meer weten over mais? In dit artikel vind je de belangrijkste weetjes over mais.
Scherpte, of de perceptie ervan, komt in de meeste keukens ter wereld voor. De Spaanse peper van het geslacht Capsicum (familie Solanaceae) is een van 's werelds meest gebruikte specerijen, die in duizenden recepten voorkomt en soms als zelfstandig gerecht wordt gegeten. Een op de vier mensen op aarde eet dagelijks pepers. Als bos-ecofysioloog bestudeert Roberto Silvestro (Université du Québec à Chicoutimi) de aanpassingsmechanismen die plantenorganismen hebben ontwikkeld om met andere levende wezens en de omringende omgeving samen te werken. Hij legt uit hoe die pittigheid wetenschappelijk precies in elkaar zit.