Voor zo'n eenvoudig lijkende knol is de aardappel van grote invloed geweest op onze geschiedenis. Maar zullen ze dat in de toekomst ook blijven doen?
De wereld wordt geconfronteerd met een groot probleem van voedselverspilling: tot de helft van alle groenten en fruit gaat ergens in de landbouwketen verloren. Wereldwijd gaat ongeveer 14% van het geproduceerde voedsel verloren na de oogst, maar voordat het de winkels en supermarkten bereikt. Een andere kijk op 'lelijke' groenten en fruit kan daar veel aan verhelpen.
Het rapport 2017 van het World Economic Forum over de toekomst van voedsel onderzoekt hoe de voedselsystemen van de wereld er in 2030 uit zouden kunnen zien. Maar geen van de vier toekomstscenario's die het presenteert is bijzonder aantrekkelijk
Als het gaat om wilde paddenstoelen, laat Europa een interessante tweedeling zien in de manier waarop de verschillende landen en culturen ze benaderen. Aan de ene kant zijn er de mycofielen - zij die ervan houden en ze waarderen, aan de andere kant zijn er de mycofoben, die er bang voor zijn. Waarom zijn sommige culturen bang geworden voor de eens zo vereerde wilde paddenstoelen? En hoe kunnen we door ons opnieuw te verbinden met onze landschappen ze weer leren waarderen?
Nieuw-Zeeland, waar de landbouw een van de grootste veroorzakers van de klimaatverandering is, stelt een belasting op koeienboeren voor. De reden lijkt eenvoudig: Koeien stoten methaan uit, een krachtig broeikasgas, en Nieuw-Zeeland heeft als doel om tegen het midden van de eeuw een netto-nuluitstoot te bereiken. Op dit moment zijn de effecten van het land op de klimaatverandering in gelijke mate afkomstig van kooldioxide en methaan. Maar of deze taks de oplossing is, is twijfelachtig.
Veel mensen willen het jaar beginnen met gezondere voedingskeuzes. Maar hoe maak je een keuze tussen schijnbaar gelijksoortige voedingsmiddelen, snacks of dranken? Hoe verhoudt een bagel met roomkaas zich bijvoorbeeld tot toast met avocado? Of een proteïneshake vergeleken met een smoothie vol fruit? Of twee kipgerechten, op verschillende manieren bereid? Als voedingswetenschappers die hun hele carrière hebben bestudeerd hoe verschillende voedingsmiddelen de gezondheid beïnvloeden, heeft een team van de Tufts University een nieuw beoordelingssysteem voor voedingsmiddelen ontwikkeld: het Voedingskompas. Dat kan consumenten en anderen helpen om weloverwogen keuzes te maken bij dit soort vragen.
Waar komt de pladijs of schol op ons bord vandaan en hoe is hij gevangen? In een poging dat te achterhalen raak je als consument al snel de weg kwijt. Al kan je via je vishandelaar en met het nodige opzoekwerk behoorlijk wat te weten komen.
Al meer dan tien jaar is Noma in Kopenhagen een van de vaandeldragers van de culinaire wereld in het hogere segment. Dit "New Nordic" restaurant verwierf zijn reputatie (en zijn drie Michelinsterren en positie in de World's 50 Best Restaurants ranking) door zich te richten op culinaire innovatie, met een vaak veranderend menu, gedreven door het voortdurende werk van zijn eigen culinaire onderzoeks- en ontwikkelingsteam (R&D).