Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van teen tot bol

Geen tijd om het volledige tracé te lezen? In dit artikel vind je de belangrijkste feiten over knoflook.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Teelt

Knoflook is afkomstig uit Centraal-Azië, rond Oezbekistan en Georgië, maar laat zich overal gemakkelijk telen. Waarschijnlijk is knoflook door bewuste menselijke selectie tot zijn huidige soort geëvolueerd. Hoewel het technisch mogelijk is om hier knoflook te telen, is de knoflookteelt in Vlaanderen erg klein. Traditioneel wordt knoflook geteeld door een teentje van ongeveer twee centimeter groot te planten, dat uitgroeit tot een nieuwe bol. Een knoflookbol groeit ondergronds. De beste tijd om knoflook te planten is vanaf september tot half november of na de eerste nachtvorst. Al kan het ook in de maanden maart en april worden geplant.

Verwerking

Look wordt ofwel vers verkocht, met een stuk van de stengel nog aan de bol, ofwel als gedroogde bol. Daarvoor worden ze in een zogenaamde séchoir (een ruimte waar warme lucht door gestuwd wordt, nvdr.) een twintigtal dagen gedroogd. De bedoeling is dat de bollen geleidelijk minstens 25 procent aan vocht verliezen.

Transport

In Europa wordt knoflook vooral op grote schaal geteeld in Spanje, Frankrijk en Italië. Via vrachtwagentransport komt hij naar de Benelux.

Consumptie

Door zijn sterke smaak is knoflook van oudsher een smaakmaker, al duurde het een tijdje vooraleer hij dat ook in de Lage Landen werd. Look valt onder groente, en is dus een gezond onderdeel van de maaltijd. Over knoflook bestaan veel gezondheidsclaims. Toch is er nog te weinig bewijs dat look als supplement of ingrediënt effectief kwalen kan voorkomen.

Afval

Bij knoflook komt weinig afval kijken. Enkel de plastic netjes waarin meerdere bollen in de supermarkt samen worden verkocht hebben hun ecologische prijs. Het is dus beter om losse bollen te kopen en die in een herbruikbaar zakje te steken.

Bronvermelding