Landbouw en natuur, het blijft een moeilijke combinatie. Het beslag dat voedselproductie legt op de draagkracht van het milieu is enorm. Verschillende landbouwsystemen zoals biolandbouw proberen die tegenstelling te overbruggen. Regeneratieve landbouw gaat nog een stap verder, en wil voedselproductie zelfs combineren met het herstel van het ecosysteem.
We hebben er maar een minuscule hoeveelheid van nodig, maar zonder jodium gaat het goed fout. Om de inname van jodium op te krikken voegt men het element toe aan zout, en via zout ook aan brood. Probleem: de laatste tien jaar zijn we minder brood gaan eten. Nieuwe manieren om voeding te verrijken met jodium kunnen een oplossing bieden.
De interesse voor bier gebrouwen op basis van wilde gisten groeit. Die trend bouwt voort op de unieke Belgische brouwtraditie van bieren op basis van spontane gisting, zoals de Lambiekbieren en aanverwanten. Maar ook in de genetische stamboom van het gangbare brouwersgist hebben wilde gisten hun sporen nagelaten. En dit is hoe dat is gebeurd.
Het stuk van de paddenstoel dat bovengronds de kop opsteekt is eigenlijk maar een miniem deel van een organisme dat zich onder de grond uitstrekt. De worteldraden van zwammen vormen immers een netwerk met fascinerende eigenschappen. Maar dit zogenoemde mycelium heeft ook de potentie om te dienen als isolatie- of verpakkingsmateriaal en zou zelfs een alternatief voor plastic kunnen zijn.
De koe lijkt stevig op weg om het rijtje van klimaatmisdadigers te vervoegen, samen met auto's en vliegtuigen. De runderteelt komt steeds meer in beeld als oorzaak van het veranderende klimaat, zeker nu wereldwijd de appetijt voor vlees groeit. De uitstoot van methaan, een potent broeikasgas, is daarbij een belangrijke factor. Er worden verschillende pistes onderzocht om die emissies te doen dalen, al is enig realisme geboden.
Belgen zijn verzot op garnalen, en dat is duidelijk te merken aan de winkelrekken. Die bieden de consument een ruim aanbod, van de eigen noordzeegarnaal tot diverse tropische variëteiten. Die laatste worden steeds vaker gekweekt in plaats van op zee gevangen. Op zich een goede zaak, want vele garnalenpopulaties zijn overbevist. Alleen moet er dan wel werk gemaakt worden van duurzame kweekmethodes.
De doorgedreven selectie tussen vlees- en legkippen heeft een dier voortgebracht waarvan we niet goed weten wat we er mee aan moeten. De leghaan levert ons geen eieren op, maar veel vlees zit er ook niet aan. Vandaag worden de haantjes onmiddellijk gedood als ze uit het ei komen, maar de maatschappelijke weerstand tegen die praktijk maakt dat er naar alternatieven wordt gezocht.
De Nederlandse en Belgische landbouw zijn wereldkampioenen op vlak van efficiëntie. Met steeds minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen slagen we erin om steeds meer voedsel te produceren. Maar is meer efficiëntie ook per definitie duurzamer? En welke richting zal de landbouw uitgaan?