Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van veld tot vriesvak

Bloemkool is een klassieker, zowel op de akkers als op ons bord. Zowel België als Nederland zijn belangrijke producenten. West-Vlaanderen domineert de Europese markt van diepgevroren groenten, een sector die heel wat bloemkool en andere kolen afneemt. Striktere bemestingsnormen, lage prijzen en de impact van droge, hete zomers stellen de telers voor grote uitdagingen. In dit artikel lees je de belangrijkste feiten uit het Tracé van Kool.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

Teelt

De teelt van bloemkool en andere kolen gebeurt in volle grond. Het gewas houdt van een rijke bodem en veel water. Lange periodes van droogte en hitte kunnen zware schade aanrichten. Een bijkomend probleem is de impact van overbemesting en het uitvloeien van stikstof naar de omgeving.

Verwerking

Bloemkool wordt vers verkocht, maar in Vlaanderen gaat het grootste deel van de oogst naar de sector van diepgevroren groenten. Die concentreert zich in de regio rond Roeselare in het midden van West-Vlaanderen.

Transport

Bloemkool is een stevige groente, wat transport makkelijker maakt. In de winter komen kolen uit het zuiden van Europa, hoewel er in die periode ook bij ons teelt onder glas gebeurt. Het transport van diepgevroren groenten vereist beduidend meer energie.

Consumptie

Bloemkool is nog altijd populair, al krijgt de groente stevige concurrentie van broccoli. De plant is rijk aan een hele reeks voedingsstoffen, al gaan er bij het koken veel waardevolle vitamines en mineralen verloren. Andere bereidingsmethodes zoals stomen of roerbaken bewaren de voedingswaarde van kool veel beter.

Afval

Eigenlijk is alles aan de kool eetbaar, dus ook de bladeren en de stam, die nu meestal in de vuilbak belanden. Omdat gezinnen steeds kleiner worden, zoeken veredelaars naar variëteiten met een kleinere kool, om zo voedselverspilling te verminderen. Uit de reststromen van de diepvriesindustrie kan men een hele reeks nieuwe producten ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld bloemkoolrijst.

Scroll dan eens door het hele tracé.
naar het tracé

Bronvermelding