Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Gezondheid

Zo kan AI de strijd tegen voedselbederf helpen

Heb je ooit in een noot of een stuk chocolade gebeten en verwachtte je een zachte, rijke smaak, om vervolgens een onverwachte en onaangename krijtachtige of zure smaak tegen te komen? Die smaak is ranzigheid in actie, en het beïnvloedt vrijwel elk product in je voorraadkast. Twee onderzoekers beschrijven hoe kunstmatige intelligentie wetenschappers kan helpen om dit probleem nauwkeuriger en efficiënter aan te pakken.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

In Europa aten we duizenden jaren zeewier voordat het grotendeels uit ons dieet verdween

Zeewier is niet iets dat tegenwoordig vaak voorkomt in Europese receptenboeken, ook al wordt het veel gegeten in Azië. Een team van onderzoekers heeft echter moleculair bewijs ontdekt dat dat dit niet altijd het geval was. Mensen in Europa aten zeewier en zoetwaterplanten vanaf de steentijd tot in de middeleeuwen, voordat het van ons bord verdween, zo schrijven Karen Hardy (University of Glasgow) en Stephen Buckley (University of York).

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Welk type voedselverspiller ben jij?

Elk jaar gooien Australische huishoudens ongeveer 2,5 miljoen ton voedsel weg. Het grootste deel (73%) van dit voedselafval belandt op de stortplaats. Onderzoekers hebben drie verschillende types van voedselverspillers onderscheiden.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Wie zijn eigen groenten en fruit verbouwt, verspilt minder en eet gezonder

De stijgende kosten van levensonderhoud maken het moeilijker, vooral voor mensen met lagere inkomens, om gezond te eten. Desondanks verspillen huishoudens in het Verenigd Koninkrijk nog steeds een schokkende hoeveelheid voedsel - waaronder ongeveer 68 kg groenten en fruit per jaar. Wie zelf zijn voedsel kweekt, is echter geneigd minder te verspillen, en eet ook gezonder, stellen onderzoekers Boglarka Zilla Gulyas en Jill Edmondson van de University of Sheffield vast.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Vier manieren om te weten of je een goeie relatie met voeding hebt

Toen ze onlangs in de trein zaten, hoorden onderzoekers Claire Collins en Tracy Burrows (University of Newcastle) twee vrouwen diep in gesprek raken over een wederzijdse obsessie met eten, inclusief emotionele triggers die hen in de richting van chocolade en pizza dreven. Het zette ze aan het denken over de betekenis van een gezonde relatie met eten, hoe iemands eetgedrag zich ontwikkelt en hoe een "goede" relatie kan worden gevoed.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Geven we diabetici binnenkort fruit en groenten op doktersvoorschrift?

De gezondheid van mensen met diabetes, hypertensie en obesitas verbeterde toen ze gratis fruit en groenten konden krijgen op voorschrift van hun artsen en andere gezondheidswerkers. Dat schrijven twee Amerikaanse onderzoekers. Ze ontdekten dat de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het gewicht van deze patiënten verbeterden schrijven ze in nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Daarom is de snuffeltest niet betrouwbaar als het om voedselveiligheid gaat

Ik zou beter moeten weten, maar ik geef toe dat ik het ook doe. Ik heb net wat gesneden kip uit de koelkast gehaald om wat sandwiches te maken. Ik zie dat de houdbaarheidsdatum van de kip nog niet verstreken is, maar toch ben ik achterdochtig. Een ander gezinslid heeft de verpakking liefdeloos opengescheurd en de plakjes liggen al een paar dagen bloot in de koelkast. Ik vraag me af of de kip nog bruikbaar is en snuffel er eens goed aan, hopend op een teken dat het nog goed is of dat het bedorven is. Ik zou beter moeten weten, want ik ben microbioloog en ik weet dat de microben waar ik me zorgen over maak en die me ziek kunnen maken, niet ruiken. Toch probeer ik mezelf steeds weer te verlaten op de oude snuffeltest.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Calorieën en kilojoules: hoe weten we hoeveel energie voedsel heeft, en hoe nauwkeurig zijn de etiketten?

Alles wat we consumeren bevat energie die ons lichaam gebruikt om te bewegen, te groeien en gezond te blijven. Om erachter te komen hoeveel energie er in verschillende voedingsmiddelen en dranken zit, moeten we eerst naar een paar basisbegrippen kijken.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.