De feestdagen waren weer de gelegenheid om je tegoed te doen aan allerlei lekkernijen. Het spreekwoordelijke gezegde "je eet eerst met je ogen" lijkt in deze tijd van het jaar bijzonder relevant. Maar klopt dat wel? Of zijn het je buik of eerder je hersenen die de beslissing nemen? En hoe zorg je er voor dat je niet overdrijft? Een neurowetenschapper legt het uit.
De meeste festiviteiten tijdens de feestdagen draaien rond het klaarmaken en eten van voedsel. Het aanpakken van ongenode gasten (ziekteverwekkers) die op de loer liggen, is in al die vreugde en dat feestgedruis van cruciaal belang. Het is dus geen slecht idee om bij het bereiden een voedselthermometer in te zetten.
Voor het eerst stonden voedsel en landbouw centraal op de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2023. Meer dan honderdvijftig landen ondertekenden een verklaring waarin ze toezegden hun voedselsystemen - van productie tot consumptie - centraal te stellen in nationale strategieën om klimaatverandering aan te pakken. Een landbouweconoom lijst op hoe ze dat kunnen doen.
Je bent uit eten met een stel vrienden en een van hen bestelt pizza met ansjovis en olijven om te delen, maar je hebt een hekel aan olijven en ansjovis! Kom je met je favoriete keuze – Pizza Hawaï - of zwijg je? Het is een scène die zich elke dag afspeelt over de hele wereld. Sommige mensen verdedigen hun persoonlijke smaak met hand en tand. Maar velen breiden liever hun smaakpapillen uit en willen niet de volgende keer dat iemand in hun vriendengroep pizza bestelt de boot op zijn kop zetten. Is het mogelijk om je smaakpapillen te trainen om te genieten van voedsel dat je voorheen niet lekker vond, zoals je een spier traint in de sportschool?
Zuid-Afrikanen vinden het moeilijk om uit te zoeken welke voedingsmiddelen ongezond zijn als ze boodschappen doen. Maar daar gaat verandering in komen. Vier wetenschappers vertellen hoe ze een nieuw systeem van etikettering ontwikkelden.
Een aandoening met de naam "gebakken rijst syndroom" heeft de afgelopen dagen voor wat paniek gezorgd online, nadat het geval van een student die in 2008 overleed weer opdook op TikTok. Een microbioloog legt uit wat er precies aan de hand is.
Heb je ooit in een noot of een stuk chocolade gebeten en verwachtte je een zachte, rijke smaak, om vervolgens een onverwachte en onaangename krijtachtige of zure smaak tegen te komen? Die smaak is ranzigheid in actie, en het beïnvloedt vrijwel elk product in je voorraadkast. Twee onderzoekers beschrijven hoe kunstmatige intelligentie wetenschappers kan helpen om dit probleem nauwkeuriger en efficiënter aan te pakken.
Zeewier is niet iets dat tegenwoordig vaak voorkomt in Europese receptenboeken, ook al wordt het veel gegeten in Azië. Een team van onderzoekers heeft echter moleculair bewijs ontdekt dat dat dit niet altijd het geval was. Mensen in Europa aten zeewier en zoetwaterplanten vanaf de steentijd tot in de middeleeuwen, voordat het van ons bord verdween, zo schrijven Karen Hardy (University of Glasgow) en Stephen Buckley (University of York).