Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Milieu

Lokaal voedsel is niet genoeg - we hebben een duurzame overgang in het voedselsysteem nodig

De COVID-19 pandemie, die de tekortkomingen en de kwetsbaarheid van een geglobaliseerd voedselsysteem aan het licht bracht, leidde tot een plotse verliefdheid op lokale consumptie, die door de Québecse regering algemeen werd aangemoedigd als een maatregel om de gevolgen van de pandemie te verzachten. Maar dat alleen is niet genoeg om een duurzaam voedselsysteem te ontwikkelen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Geef je darmbacteriën wat ze nodig hebben en krijg gelukkigere cellen en een gezonder lichaam.

Voedingsgerelateerde chronische ziekten hebben in de VS een kritiek punt bereikt. Bijna de helft van de bevolking heeft prediabetes of diabetes. Meer dan 40% heeft overgewicht of obesitas. Een op de negen mensen boven de 65 jaar heeft de ziekte van Alzheimer, waarvan onderzoekers de mogelijke rol van voeding onderzoeken. Hun conclusie? Door meer aandacht aan het darmmicrobioom te schenken, kunnen we veel goeds bereiken.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

We moeten stoppen met paling eten

Er zijn maar weinig dieren die de nieuwsgierigheid van de mensheid zo hebben aangewakkerd als de paling (Anguilla anguilla). Tot voor kort leefde deze slijmerige, gladde, slangvormige en ongelooflijk beweeglijke vis in vrijwel alle beken en rivieren in Europa en Noord-Afrika. Vaak waren ze verbluffend talrijk. Niemand wist echter waar palingen vandaan kwamen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Diepvries- en conservenproducten kunnen net zo voedzaam zijn als verse producten

Door de aanhoudende kosten van levensonderhoud en de tekorten aan groenten en fruit maken veel mensen zich zorgen over hoe ze deze belangrijke voedingsmiddelen in hun dieet kunnen krijgen. Desondanks vermijden veel mensen diepvries- en conservenproducten in de overtuiging dat verse producten uit de supermarkt beter zijn. Nochtans kunnen diepvries- en blikproducten niet alleen even voedzaam zijn als verse groenten en fruit, in sommige gevallen zijn ze zelfs voedzamer.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

​ Hoe 'lelijke' groenten en fruit voedselverspilling tegengaan

De wereld wordt geconfronteerd met een groot probleem van voedselverspilling: tot de helft van alle groenten en fruit gaat ergens in de landbouwketen verloren. Wereldwijd gaat ongeveer 14% van het geproduceerde voedsel verloren na de oogst, maar voordat het de winkels en supermarkten bereikt. Een andere kijk op 'lelijke' groenten en fruit kan daar veel aan verhelpen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Genoeg is ook een feest: zo kunnen we ons een betere voedseltoekomst voorstellen

Het rapport 2017 van het World Economic Forum over de toekomst van voedsel onderzoekt hoe de voedselsystemen van de wereld er in 2030 uit zouden kunnen zien. Maar geen van de vier toekomstscenario's die het presenteert is bijzonder aantrekkelijk

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

​ Nieuw-Zeeland wil belasting heffen op koeienboeren, maar dat is misschien toch niet dé klimaatoplossing

Nieuw-Zeeland, waar de landbouw een van de grootste veroorzakers van de klimaatverandering is, stelt een belasting op koeienboeren voor. De reden lijkt eenvoudig: Koeien stoten methaan uit, een krachtig broeikasgas, en Nieuw-Zeeland heeft als doel om tegen het midden van de eeuw een netto-nuluitstoot te bereiken. Op dit moment zijn de effecten van het land op de klimaatverandering in gelijke mate afkomstig van kooldioxide en methaan. Maar of deze taks de oplossing is, is twijfelachtig.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Naar een nieuw, eenvoudig beoordelingssysteem om te bepalen welke levensmiddelen gezond zijn

Veel mensen willen het jaar beginnen met gezondere voedingskeuzes. Maar hoe maak je een keuze tussen schijnbaar gelijksoortige voedingsmiddelen, snacks of dranken? Hoe verhoudt een bagel met roomkaas zich bijvoorbeeld tot toast met avocado? Of een proteïneshake vergeleken met een smoothie vol fruit? Of twee kipgerechten, op verschillende manieren bereid? Als voedingswetenschappers die hun hele carrière hebben bestudeerd hoe verschillende voedingsmiddelen de gezondheid beïnvloeden, heeft een team van de Tufts University een nieuw beoordelingssysteem voor voedingsmiddelen ontwikkeld: het Voedingskompas. Dat kan consumenten en anderen helpen om weloverwogen keuzes te maken bij dit soort vragen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.