Er zijn maar weinig dieren die de nieuwsgierigheid van de mensheid zo hebben aangewakkerd als de paling (Anguilla anguilla). Tot voor kort leefde deze slijmerige, gladde, slangvormige en ongelooflijk beweeglijke vis in vrijwel alle beken en rivieren in Europa en Noord-Afrika. Vaak waren ze verbluffend talrijk. Niemand wist echter waar palingen vandaan kwamen.
Door de aanhoudende kosten van levensonderhoud en de tekorten aan groenten en fruit maken veel mensen zich zorgen over hoe ze deze belangrijke voedingsmiddelen in hun dieet kunnen krijgen. Desondanks vermijden veel mensen diepvries- en conservenproducten in de overtuiging dat verse producten uit de supermarkt beter zijn. Nochtans kunnen diepvries- en blikproducten niet alleen even voedzaam zijn als verse groenten en fruit, in sommige gevallen zijn ze zelfs voedzamer.
De wereld wordt geconfronteerd met een groot probleem van voedselverspilling: tot de helft van alle groenten en fruit gaat ergens in de landbouwketen verloren. Wereldwijd gaat ongeveer 14% van het geproduceerde voedsel verloren na de oogst, maar voordat het de winkels en supermarkten bereikt. Een andere kijk op 'lelijke' groenten en fruit kan daar veel aan verhelpen.
Het rapport 2017 van het World Economic Forum over de toekomst van voedsel onderzoekt hoe de voedselsystemen van de wereld er in 2030 uit zouden kunnen zien. Maar geen van de vier toekomstscenario's die het presenteert is bijzonder aantrekkelijk
Nieuw-Zeeland, waar de landbouw een van de grootste veroorzakers van de klimaatverandering is, stelt een belasting op koeienboeren voor. De reden lijkt eenvoudig: Koeien stoten methaan uit, een krachtig broeikasgas, en Nieuw-Zeeland heeft als doel om tegen het midden van de eeuw een netto-nuluitstoot te bereiken. Op dit moment zijn de effecten van het land op de klimaatverandering in gelijke mate afkomstig van kooldioxide en methaan. Maar of deze taks de oplossing is, is twijfelachtig.
Veel mensen willen het jaar beginnen met gezondere voedingskeuzes. Maar hoe maak je een keuze tussen schijnbaar gelijksoortige voedingsmiddelen, snacks of dranken? Hoe verhoudt een bagel met roomkaas zich bijvoorbeeld tot toast met avocado? Of een proteïneshake vergeleken met een smoothie vol fruit? Of twee kipgerechten, op verschillende manieren bereid? Als voedingswetenschappers die hun hele carrière hebben bestudeerd hoe verschillende voedingsmiddelen de gezondheid beïnvloeden, heeft een team van de Tufts University een nieuw beoordelingssysteem voor voedingsmiddelen ontwikkeld: het Voedingskompas. Dat kan consumenten en anderen helpen om weloverwogen keuzes te maken bij dit soort vragen.
Al meer dan tien jaar is Noma in Kopenhagen een van de vaandeldragers van de culinaire wereld in het hogere segment. Dit "New Nordic" restaurant verwierf zijn reputatie (en zijn drie Michelinsterren en positie in de World's 50 Best Restaurants ranking) door zich te richten op culinaire innovatie, met een vaak veranderend menu, gedreven door het voortdurende werk van zijn eigen culinaire onderzoeks- en ontwikkelingsteam (R&D).
De wereldwijde koffieconsumptie neemt al bijna dertig jaar gestaag toe. Met een dagelijkse gemiddelde consumptie van 2,7 kopjes koffie per persoon is koffie nu de populairste drank van Canada. Naar schatting worden wereldwijd dagelijks ongeveer twee miljard kopjes koffie gedronken.