Dieren kunnen alleen temperaturen verdragen binnen een bepaald bereik. De hoogste en laagste temperaturen van dit bereik worden de kritische thermische grenzen genoemd. Als deze grenzen worden overschreden, moet een dier zich aanpassen of migreren naar een koeler klimaat. En dat kan zo zijn gevolgen met zich meebrengen, schrijft doctorandus Hester Weaving (University of Bristol).
In landen als het VK, de VS en Canada maken ultrabewerkte voedingsmiddelen tegenwoordig 50% of meer uit van de geconsumeerde calorieën. Dit is zorgwekkend, aangezien deze voedingsmiddelen in verband zijn gebracht met een aantal verschillende gezondheidsaandoeningen, waaronder een groter risico op obesitas en verschillende chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en dementie.
We denken meestal dat eten eenvoudig is - een biologische reactie op hoe hongerig of vol we ons voelen. Maar eten en genieten is een zeer complex proces. Onze opvoeding, de invloed van anderen zoals familie en vrienden, onze emoties, de media, onze opleiding en onze gezondheidstoestand zijn allemaal van grote invloed op hoe, wat en wanneer we eten. Dan is er nog de manier waarop voedsel wordt gekookt en bereid, onze religieuze overtuigingen en waarden, en onze toegang tot voedsel. Professor psychologie Vivienne Lewis (University of Canberra) werkt rond eetstoornissen en licht toe hoe het brein over eten denkt.
Eetbare zeewieren en algen - of zeegroenten - zijn een groep waterplanten die in de oceaan voorkomen. Kelp, dulse, wakame en zeedruiven zijn allemaal soorten zeewier die worden gebruikt in gerechten op basis van zeewier. En ook wij westerlingen zouden ze meer moeten eten, zeggen onderzoekers Rochelle Embling en Laura Wilkinson van de University of Swansea.
Voordat een avocado in een Europese supermarkt belandt, heeft hij al 1,3 kilo koolstof in de atmosfeer uitgestoten. Alleen al voor de productie ervan wordt 60 liter water verbruikt. Desondanks wordt de vrucht vaak weggegooid als huishoudelijk afval. Verspilling doet zich voor in elke fase van de voedselvoorzieningsketen, maar huishoudelijk voedselafval is een van de belangrijkste. De houdbaarheidsdatum op producten schrappen zou veel hiervan vermijden, en er zijn nog ingrepen mogelijk.
Als je een roodvleeseter bent, is de kans groot dat je er meer van eet dan je zou moeten. Bij de laatste telling aten Australiërs gemiddeld 81 gram rood vlees per dag.
Nu de prijzen overal stijgen, voor zo'n beetje alles, is het vooruitzicht van het menselijk lijden dat dit zal veroorzaken, zeer verontrustend. Er zijn voorspellingen dat het aantal mensen in de wereld dat acute honger lijdt - momenteel 276 miljoen - binnenkort met maar liefst 47 miljoen zou kunnen toenemen.
Elk jaar krijgt bijna 1 op de 6 Amerikanen een door voedsel overgedragen ziekte, en sterven er ongeveer 3.000 mensen aan, volgens schattingen van het Centers for Disease Control and Prevention. Picknicks en feestjes waar voedsel urenlang blijft liggen zijn een veel voorkomende bron, maar hittegolven en stroomuitval vormen een andere, stilzwijgend groeiende bedreiging.