U zult het zelf al wel gemerkt hebben: een etentje organiseren is moeilijker dan vroeger. Eén vriendin is glutenvrij, een andere zuivelvrij, één kan geen ui eten en nog twee anderen zijn vegetariër. Nemen voedselintoleranties toe? Of horen we er nu gewoon meer over? Onderzoekster Evangeline Mantzioris (University of South Australia) licht toe.
Alleen al de gedachte aan de rokerige geuren en bedwelmende smaken van barbecue is genoeg om de meeste monden te laten watertanden. Het is zomer, en dat betekent dat het voor veel mensen barbecueseizoen is. Professor scheikunde Kristine Nolin (University of Richmond) legt uit welke processen schuilgaan achter het grillen.
Erwten, linzen, kikkererwten, bonen en pinda's: als het in een peul zit, is de kans groot dat het een peulvrucht is. Deze onopvallende voedingsgewassen hebben een speciale eigenschap die hen tamelijk uniek maakt in het plantenrijk, stellen drie onderzoekers
Door de toenemende concurrentie voor veel van 's werelds belangrijkste gewassen worden steeds grotere hoeveelheden gebruikt voor andere doeleinden dan rechtstreekse voeding van mensen. Ze worden gebruikt voor het maken van biobrandstoffen, verwerkingsingrediënten zoals diermeel, gehydrogeneerde oliën en zetmeel, en worden op de wereldmarkten verkocht aan landen die het zich kunnen veroorloven om ervoor te betalen, zo schrijft onderzoeker Deepak Ray (University of Minesota).
Is biologische landbouw de oplossing voor onze wereldwijde uitdagingen op het gebied van voedselsystemen? Dat is het uitgangspunt en de belofte van de biologische beweging sinds haar ontstaan in de jaren twintig van de vorige eeuw: landbouw die gezond, ecologisch en sociaal rechtvaardig is. Klopt dat wel, vraagt onderzoekers Verena Seufert en Navin Ramankutti (University of British Columbia) zich af. En ze komen met een verrassende conclusie.
Minder vlees en zuivel is één manier om je dieet beter voor de planeet te maken. Maar als het op duurzame vis en schaal- en schelpdieren aankomt, zou het kopen van sardines in plaats van zalm voor je broodjes en salades je eerste optie moeten zijn, zegt David Willer (University of Cambridge).
Voedselverspilling is een groeiend probleem in de wereld, en de verwachting is dat het de komende jaren alleen maar erger zal worden. De wereldbevolking zal naar verwachting tegen 2050 tot 9,7 miljard groeien, en zo ook de wereldwijde vraag naar voedsel. Onderzoeker Salvador Escobedo Salas heeft enkele ideeën om hier iets aan te doen.
Mensen denken meestal aan voedsel als calorieën, energie en voeding. Het laatste bewijs suggereert echter dat voeding ook "praat" met ons genoom, de genetische blauwdruk die de manier waarop het lichaam functioneert tot op celniveau aanstuurt. En daar komen we op het terrein van de jonge wetenschap van de nutrigenomics, zo legt Monica Dus (University of Michigan) uit.