Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Milieu

Zalm inruilen voor sardines kan vier miljoen ton vis in zee te houden

Minder vlees en zuivel is één manier om je dieet beter voor de planeet te maken. Maar als het op duurzame vis en schaal- en schelpdieren aankomt, zou het kopen van sardines in plaats van zalm voor je broodjes en salades je eerste optie moeten zijn, zegt David Willer (University of Cambridge).

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN wordt een derde van de visbestanden bevist in een tempo dat hoger ligt dan wat de populaties kunnen aangroeien, en wordt negentig procent bevist tot aan de duurzame grens. Een belangrijke oorzaak van de overbevissing is, ironisch genoeg, de vraag naar visvoer. Meer dan een derde van alle wereldwijd gevangen vis wordt aan gekweekte dieren gevoerd in plaats van aan mensen. De visteelt, of aquacultuur, is 's werelds snelst groeiende voedingssector. Het grootste deel van de Atlantische zalm die in het Verenigd Koninkrijk in de supermarkt wordt verkocht, is gekweekt.

Het kweken van deze grote roofvissen houdt in dat ze een dieet krijgen dat rijk is aan omega-3 vetzuren en eiwitten, voedingsstoffen die ook voor de mens essentieel zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en de zenuwfunctie. In een nieuwe studie hebben mijn collega's en ik ontdekt dat als de mensen in het wild gevangen vis zouden eten, zoals sardines, die gewoonlijk bestemd is voor zalmkwekerijen, er bijna vier miljoen ton vis in zee zou overblijven en er zes miljoen ton extra zeevruchten zou worden geproduceerd.

Fengyou Wan - Unsplash

Voed mensen, geen viskwekerijen

De zee biedt de mensheid een overvloed aan voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, waar we al duizenden jaren van profiteren. Zeevruchten zijn een van de gemakkelijkst opneembare bronnen van belangrijke voedingsstoffen zoals omega-3 en de vitaminen D en A die de mens nodig heeft. Er wordt aangenomen dat een dieet met zeevruchten de mens heeft geholpen grotere hersenen te ontwikkelen. Er is een wereldwijde verantwoordelijkheid om deze hulpbron duurzaam te gebruiken, aangezien meer dan 3,3 miljard mensen ervan afhankelijk zijn als hun bron van dierlijke eiwitten.

Zalm die wordt gekweekt in kustkwekerijen voor de kust van Schotland is qua totale jaarlijkse economische waarde de grootste voedselexport van het Verenigd Koninkrijk (gevolgd door brood en banket). Ons onderzoeksteam heeft de Schotse zalmindustrie grondig geëvalueerd, gegevens verzameld over het gehalte aan visvoedingsstoffen, de samenstelling van vismeel en visolie, en de overdracht van micronutriënten van het voer naar de vis onderzocht.

We ontdekten dat door in het wild gevangen vis uit het zalmvoer te verwijderen en in plaats daarvan alleen visbijproducten te gebruiken - zoals afsnijdsels en snijresten van het fileren van gekweekte vis - 3,7 miljoen ton vis in zee zou kunnen blijven en de mondiale jaarlijkse productie van vis, schaal- en schelpdieren met 6,1 miljoen ton zou kunnen toenemen. Meer dan de helft van de essentiële voedingsmineralen en vetzuren die in wilde vis aanwezig zijn, gaat momenteel verloren in de menselijke mond wanneer deze vis aan gekweekte zalm wordt gevoerd.

Door zalm met andere opties te vergelijken, heeft ons onderzoek ook de gezondheids- en milieuvoordelen van het eten van duurzamer gekweekte vis, zoals mosselen, aan het licht gebracht. Mosselen behoren tot de tweekleppige weekdieren waartoe schelpdieren zoals kokkels en oesters behoren (maar geen garnalen, kreeften of krabben). Uit ons onderzoek is gebleken dat mosselen een van de meest duurzame voedingsmiddelen op de planeet zijn, meer nog dan ander vlees, vis en de meeste gewassen op het land, zoals soja, tarwe en rijst.

Mosselen hebben geen voedsel nodig, ze eten gewoon algen in het water. De riffen die ze creëren fungeren als kraamkamers waar jonge vis zich kan ontwikkelen tot volledige grootte, wat bijdraagt tot het herstel van de wilde visbestanden. Tweekleppenkwekerijen gebruiken geen land en geen zoet water. Ze fungeren zelfs als een koolstofput.

Alyssa Li - Unsplash

Maar wat als je graag zalm eet? Het gebruik van alternatieve voeders in zalmkwekerijen neemt toe, maar sommige zijn beter dan andere. Voeders op basis van gewassen zoals soja en maïs vergen veel land en water om te produceren, maar voeders op basis van algen zijn rijker aan omega-3 en gebruiken zeeoppervlakte (die er genoeg is) in plaats van land. We hebben meer onderzoek en investeringen nodig om voedzame zeevruchten te produceren en tegelijk de druk op mariene ecosystemen te verminderen.

Als je ooit twijfelt, zijn er twee eenvoudige mnemotechnieken om te bepalen welke vis je moet kopen:

KOMMA - Kokkels, oesters en mosselen mogen altijd

SMASH - Sardines, makreel, ansjovis, sprot en haring

Dus geniet van uw moules frites en gebarbecuede sardientjes. Eet kleine, vette visjes en tweekleppige schelpdieren. Door meer van deze smakelijke voedingsmiddelen te eten en de zalm en tonijn uit blik links te laten liggen, kun je echt een verschil maken voor de oceaan.

Dit artikel is een vertaling van The Conversation. De auteur is David Willer (University of Cambridge).

Bronvermelding