De populariteit van veganistische diëten blijft wereldwijd toenemen. In 2023 groeide de markt voor veganistische voedingsmiddelen zelfs tot meer dan US$27 miljard. Toch is niet alles wat het lijkt, zeggen drie onderzoekers: in veganistische voedingsmiddelen kunnen toch melk en eieren zitten.
Na een aantal jaren van pandemie-gedreven prijspieken in de supermarkt, vertraagt de inflatie van de voedselprijzen in de detailhandel. Dat is goed nieuws voor consumenten, vooral voor mensen in huishoudens met een laag inkomen, die verhoudingsgewijs een groter deel van hun inkomen uitgeven aan eten. Maar voedsel kost meer dan wat we in de winkel betalen, zo zegt onderzoeker Kathleen Merrigan.
Het gebeurt in ruimteschepen en – stations, maar het kan ook op Aarde: water na gebruik recycleren en opnieuw inzetten. Je kunt het ook dan zelfs drinken, beargumenteert wetenschapper Sergio Vila Tojo. Zo kunnen we waterschaarste aanpakken.
Als rechtsgeleerde die de afgelopen jaren onderzoek heeft gedaan naar hoe het EU- en internationaal economisch recht pogingen om duurzame voedselsystemen op te bouwen kan ondermijnen, wilde Tomaso Ferrando graag meedoen aan het 'boerenprotest'. Maar zodra hij het plein betrad, werd het idee dat hij aan zo'n evenement deelnam veel genuanceerder en complexer.
Van augurken en frietjes tot sinaasappels en ijs, vrouwen en andere mensen die zwanger zijn, melden dat ze trek hebben in allerlei voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. Waarom dat zo is, weten we niet. Twee onderzoekers geven enkele mogelijke redenen.
In januari stellen veel mensen nieuwe jaardoelen op het gebied van gezond eten. Het is vaak een uitdaging om deze voornemens te realiseren - het kan moeilijk zijn om onze eetgewoonten te veranderen. Maar gezonde voeding kan de lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren, dus het is de moeite waard om te verbeteren wat we eten.
We weten inmiddels allemaal dat de pijlers van een gezonde levensstijl bestaan uit regelmatig bewegen, voldoende fruit en groenten eten, een goede nachtrust en gehydrateerd blijven. Al deze dingen ondersteunen ook het darmmicrobioom – alle microben die in je spijsverteringsstelsel leven – maar er zijn enkele extra's die je in overweging moet nemen als je je darmgezondheid wilt optimaliseren.
Mensen fermenteren al meer dan 13. 000 jaar voedsel en dranken, van kimchi en yoghurt tot bier en kombucha. Fermentatie - een natuurlijk proces waarbij micro-organismen alcoholen en zuren maken uit koolhydraten - kan immers voedsel conserveren zodat het langer houdbaar is, en het kan de kwaliteit van voedsel verbeteren door bepaalde bestanddelen om te zetten in beter verteerbare vormen. Sommige gefermenteerde voedingsmiddelen die levende micro-organismen bevatten worden probiotica genoemd, die de houdbaarheid van voedsel kunnen verlengen en een reeks extra voordelen bieden, zoals het bevorderen van een gezond darmmicrobioom en het verlagen van het cholesterolgehalte. Wij zijn chemici en ons team wilde een manier vinden om te begrijpen welke probiotica het meest actief zijn in het lichaam. Dus ontwikkelden we een kartonnen sensor die de metabole activiteit van probiotica kan meten.