Eten kan niet alleen lekker smaken of ruiken, het kan ook lekker klinken. Verkopers en restaurants proberen daarop in te spelen, van krokantere chips tot de ultieme zeevruchten-ervaring.
Bijna de helft van het voedsel dat we eten, wordt in het buitenland verbouwd. Zonder bestuiving en andere diensten die de natuur en het ecosysteem leveren, zouden we veel van die producten niet hebben. Tegelijkertijd vormt landbouw juist in de tropen een veel grotere bedreigind voor de biodiversiteit dan bij ons. Maar waarom? Biologen van de University College London schreven er dit artikel over.
Potjes met kruiden en specerijen bevatten wel eens ingrediënten die daar helemaal niet thuishoren. Zo bevatten oregano en salie wel eens blaadjes van olijfbomen, ontdekten chemici Christopher Elliott en Simon Haughey van de Queen's University Belfast. Hoe dat soort fraude bestreden wordt en hoe je het zelf vermijdt, lees je hier.
Tegenwoordig zijn de meeste plantwetenschappers van mening dat wereldwijde strategieën om de productiviteit van gewassen te verbeteren en de voedselzekerheid te waarborgen, rekening moeten houden met de microben die op planten leven. Plantenbioloog Sheng-Yang He onderzoekt waarom die broodnodig zijn voor de gezondheid van een gewas.
De palmolieproductie staat erom bekend dat ze kostbare natuur opslokt. Kokospalmen daarentegen, hebben een veel betere reputatie. Toch brengen ze een groot aantal diersoorten in gevaar, schrijft bioloog Erik Meijaard. Hij deed een studie naar de impact van oliegewassen op de biodiversiteit.
De afgelopen jaren nam het bewustzijn toe van de schade die plasticvervuiling toebrengt aan onze planeet. Het heeft een aantal campagnes gekost om plastic voor eenmalig gebruik voor een groot deel uit ons dagelijks leven te verwijderen en ook grote supermarkten experimenteren met verpakkingsvrije campagnes. Maar plastic verpakkingen spelen ook een rol in de strijd tegen voedselverspilling.
De visserij heeft een grote impact op het leven in de kustwateren, maar dat effect laat zich moeilijk meten. Toen orkaan Harvey Texas trof in 2017, hield hij op één locatie aan de Golfkust tijdelijk de vissersboten aan wal en creëerde zo een natuurlijk experiment voor het team van ecologen Lee Smee en Joseph Reustle. Zij ontdekten dat die pauze het plaatselijke ecosysteem deugd deed.
Dat een huisdier obesitas heeft, zegt vaak meer over de relatie met de eigenaar dan over het dier zelf. Deborah Linder, hoofd van de obesitaskliniek voor dieren aan de Tufts Universiteit, legt uit hoe psychologisch inzicht onze huisdieren gezonder kan maken.