De overgrote meerderheid van de landbouwsubsidies van de EU ondersteunt de vlees- en melkveehouderij in plaats van duurzame plantaardige alternatieven. Dat is de belangrijkste bevinding van een nieuwe onderzoek, gepubliceerd in Nature Food, dat voor het eerst volledig rekening konden houden met gewassen en andere planten die worden geteeld om dieren te voeden. Dat moet anders, zeggen vier wetenschappers achter de studie.
Klimaatverandering, en specifiek stijgende temperaturen, kunnen de voedselprijzen met 3,2% per jaar doen stijgen, volgens een nieuwe studie van onderzoekers in Duitsland. Als de klimaatverandering blijft verergeren, zal deze prijsinflatie betekenen dat steeds meer mensen over de hele wereld geen gevarieerd en gezond dieet hebben, of gewoon niet genoeg voedsel, zeggen onderzoekers Jessica Boxall en Michael Head.
De populariteit van veganistische diëten blijft wereldwijd toenemen. In 2023 groeide de markt voor veganistische voedingsmiddelen zelfs tot meer dan US$27 miljard. Toch is niet alles wat het lijkt, zeggen drie onderzoekers: in veganistische voedingsmiddelen kunnen toch melk en eieren zitten.
Na een aantal jaren van pandemie-gedreven prijspieken in de supermarkt, vertraagt de inflatie van de voedselprijzen in de detailhandel. Dat is goed nieuws voor consumenten, vooral voor mensen in huishoudens met een laag inkomen, die verhoudingsgewijs een groter deel van hun inkomen uitgeven aan eten. Maar voedsel kost meer dan wat we in de winkel betalen, zo zegt onderzoeker Kathleen Merrigan.
Het gebeurt in ruimteschepen en – stations, maar het kan ook op Aarde: water na gebruik recycleren en opnieuw inzetten. Je kunt het ook dan zelfs drinken, beargumenteert wetenschapper Sergio Vila Tojo. Zo kunnen we waterschaarste aanpakken.
Als rechtsgeleerde die de afgelopen jaren onderzoek heeft gedaan naar hoe het EU- en internationaal economisch recht pogingen om duurzame voedselsystemen op te bouwen kan ondermijnen, wilde Tomaso Ferrando graag meedoen aan het 'boerenprotest'. Maar zodra hij het plein betrad, werd het idee dat hij aan zo'n evenement deelnam veel genuanceerder en complexer.
Van augurken en frietjes tot sinaasappels en ijs, vrouwen en andere mensen die zwanger zijn, melden dat ze trek hebben in allerlei voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap. Waarom dat zo is, weten we niet. Twee onderzoekers geven enkele mogelijke redenen.
In januari stellen veel mensen nieuwe jaardoelen op het gebied van gezond eten. Het is vaak een uitdaging om deze voornemens te realiseren - het kan moeilijk zijn om onze eetgewoonten te veranderen. Maar gezonde voeding kan de lichamelijke en geestelijke gezondheid verbeteren, dus het is de moeite waard om te verbeteren wat we eten.