Is biologische landbouw de oplossing voor onze wereldwijde uitdagingen op het gebied van voedselsystemen? Dat is het uitgangspunt en de belofte van de biologische beweging sinds haar ontstaan in de jaren twintig van de vorige eeuw: landbouw die gezond, ecologisch en sociaal rechtvaardig is. Klopt dat wel, vraagt onderzoekers Verena Seufert en Navin Ramankutti (University of British Columbia) zich af. En ze komen met een verrassende conclusie.
Minder vlees en zuivel is één manier om je dieet beter voor de planeet te maken. Maar als het op duurzame vis en schaal- en schelpdieren aankomt, zou het kopen van sardines in plaats van zalm voor je broodjes en salades je eerste optie moeten zijn, zegt David Willer (University of Cambridge).
Voedselverspilling is een groeiend probleem in de wereld, en de verwachting is dat het de komende jaren alleen maar erger zal worden. De wereldbevolking zal naar verwachting tegen 2050 tot 9,7 miljard groeien, en zo ook de wereldwijde vraag naar voedsel. Onderzoeker Salvador Escobedo Salas heeft enkele ideeën om hier iets aan te doen.
Mensen denken meestal aan voedsel als calorieën, energie en voeding. Het laatste bewijs suggereert echter dat voeding ook "praat" met ons genoom, de genetische blauwdruk die de manier waarop het lichaam functioneert tot op celniveau aanstuurt. En daar komen we op het terrein van de jonge wetenschap van de nutrigenomics, zo legt Monica Dus (University of Michigan) uit.
Het is een ongelofelijke tragedie dat een derde van al het voedsel in de wereld wordt verspild. Om dat in perspectief te plaatsen: er is een gebied ter grootte van China nodig om zoveel voedsel te verbouwen - en als voedselverspilling een land zou zijn, zou het de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld zijn. Een nieuwe benadering kan hier verandering in brengen, schrijven Elanor Binner (University of Nothingham) en Afroditi Chatzifragkou (University Of Reading).
Decennialang werd fermentatie gebruikt om voedsel te conserveren, de houdbaarheid te vergroten en de smaak te verbeteren. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding.
In tropische landen is de grond ideaal om koffiebonen op verbouwen. Maar zelfs met een milde klimaatverandering zou de geschiktheid van deze grond met de helft afnemen. Brazilië is de grootste koffieproducent en voorspelt dat 79% van zijn grond voor koffieteelt zal verdwijnen. 'Koffie zal schaarser en duurder worden door de voorspelde klimaatverandering', zegt professor Denis J. Murphy van de University of South Wales.
Alcoholmisbruik is wereldwijd een ernstig probleem. Alleen al in Engeland werden in 2018 meer dan 350.000 alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames - en meer dan 5.000 alcoholgerelateerde sterfgevallen - gerapporteerd. Langdurig alcoholmisbruik kan veel schadelijke gevolgen hebben voor ons lichaam. Maar een van de organen die het meest door alcohol worden aangetast, zijn de hersenen. Zelfs matig gebruik verandert de hersenstructuur en leidt tot cognitieve problemen, zoals achteruitgang van het geheugen en het oplossen van problemen.