Toen ze onlangs in de trein zaten, hoorden onderzoekers Claire Collins en Tracy Burrows (University of Newcastle) twee vrouwen diep in gesprek raken over een wederzijdse obsessie met eten, inclusief emotionele triggers die hen in de richting van chocolade en pizza dreven. Het zette ze aan het denken over de betekenis van een gezonde relatie met eten, hoe iemands eetgedrag zich ontwikkelt en hoe een "goede" relatie kan worden gevoed.
De gezondheid van mensen met diabetes, hypertensie en obesitas verbeterde toen ze gratis fruit en groenten konden krijgen op voorschrift van hun artsen en andere gezondheidswerkers. Dat schrijven twee Amerikaanse onderzoekers. Ze ontdekten dat de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en het gewicht van deze patiënten verbeterden schrijven ze in nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
Ik zou beter moeten weten, maar ik geef toe dat ik het ook doe. Ik heb net wat gesneden kip uit de koelkast gehaald om wat sandwiches te maken. Ik zie dat de houdbaarheidsdatum van de kip nog niet verstreken is, maar toch ben ik achterdochtig. Een ander gezinslid heeft de verpakking liefdeloos opengescheurd en de plakjes liggen al een paar dagen bloot in de koelkast. Ik vraag me af of de kip nog bruikbaar is en snuffel er eens goed aan, hopend op een teken dat het nog goed is of dat het bedorven is. Ik zou beter moeten weten, want ik ben microbioloog en ik weet dat de microben waar ik me zorgen over maak en die me ziek kunnen maken, niet ruiken. Toch probeer ik mezelf steeds weer te verlaten op de oude snuffeltest.
Alles wat we consumeren bevat energie die ons lichaam gebruikt om te bewegen, te groeien en gezond te blijven. Om erachter te komen hoeveel energie er in verschillende voedingsmiddelen en dranken zit, moeten we eerst naar een paar basisbegrippen kijken.
Het meeste Australische voedselafval belandt op de stortplaats, waar het rot in afwezigheid van zuurstof. Dat produceert methaan, een krachtig broeikasgas. Hoewel sommige faciliteiten dit "stortgas" opvangen om energie te produceren, of het verbranden om kooldioxide vrij te maken, draagt het in grote mate bij aan klimaatverandering. Waardevolle hulpbronnen zoals water en voedingsstoffen worden daarbij ook verspild. Drie onderzoekers zien een alternatief in afvalwaterinstallaties.
We hebben allemaal gehoord dat een appel per dag de dokter weghoudt, maar hoe waar is dat? Voedingsdeskundige Janet Colson (Tennessee State University) legt de wetenschap achter 'functionele' voedingsmiddelen uit.
Mensen worden ziek van listeria-infecties, of listeriose, door het eten van met aarde besmet voedsel, vlees dat onvoldoende gekookt werd of rauwe of ongepasteuriseerde zuivelproducten. Listeria kan stuiptrekkingen, coma, miskramen en geboorteafwijkingen veroorzaken. En het is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak door voedselvergiftiging in de VS. Om dit soort ongeziene voedselgevaren te vermijden, controleren mensen vaak de datums op voedselverpakkingen controleren. Een onderzoeker legt uit wat een beter systeem zou zijn om te kijken of voedsel nog geschikt is voor consumptie.
De Wereld Meteorologische Organisatie heeft het begin van de eerste El Niño in zeven jaar uitgeroepen. De kans dat het klimaatverschijnsel, waarbij de Stille Oceaan ongebruikelijk opwarmt, zich doorheen het jaar zal ontwikkelen en van gemiddelde sterkte zal zijn, wordt geschat op negentig procent. En dat zal zo zijn gevolgen hebben voor de tarweteelt en dus de wereldwijde voedselvoorziening.