Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.

Sociaal

Bij de sluiting van Noma: waarom het zo moeilijk is om een duurzaam, op innovatie gericht restaurant te runnen

Al meer dan tien jaar is Noma in Kopenhagen een van de vaandeldragers van de culinaire wereld in het hogere segment. Dit "New Nordic" restaurant verwierf zijn reputatie (en zijn drie Michelinsterren en positie in de World's 50 Best Restaurants ranking) door zich te richten op culinaire innovatie, met een vaak veranderend menu, gedreven door het voortdurende werk van zijn eigen culinaire onderzoeks- en ontwikkelingsteam (R&D).

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Zo draagt uw kopje koffie bij aan de klimaatverandering

De wereldwijde koffieconsumptie neemt al bijna dertig jaar gestaag toe. Met een dagelijkse gemiddelde consumptie van 2,7 kopjes koffie per persoon is koffie nu de populairste drank van Canada. Naar schatting worden wereldwijd dagelijks ongeveer twee miljard kopjes koffie gedronken.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

De intensiteit van landbouw aanpassen kan helpen de klimaatverandering aan te pakken

We hebben weinig kans om de klimaatverandering aan te pakken en het verlies aan biodiversiteit te beperken zonder een herontwerp van 's werelds grootste industrie: landbouw en voedsel. Hoewel een verschuiving naar een meer plantaardig dieet en het terugdringen van voedselverspilling cruciale stappen zijn, is het belangrijker wat er op het niveau van de landbouwbedrijven gebeurt. Daar zijn het de keuzes die worden gemaakt rond technologie en intensiteit die er toe doen.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Sociaal

Kieskeurige eter? Onderzoek toont aan dat het in je DNA kan zitten

Ondanks de populariteit van allerlei diëten, van koolhydraatarm tot paleo en zelfs op basis van ijs, is obesitas de afgelopen veertig jaar almaar toegenomen. Veel wetenschappers geloven dat dit komt doordat goedkoop junkfood de schappen van supermarkten en afhaalrestaurants vult. Dat bevat veel calorieën en andere niet erg gezonde ingrediënten zoals verzadigde vetten, eenvoudige suikers en zout. Maar het is natuurlijk ontworpen om lekker te smaken. Smaak is een spelbreker als het gaat om de beslissing wat te eten, dieetplannen of niet. Ons begrip van wat voedsel lekker maakt is echter beperkt, zo stelt onderzoeker Nicola Pirastu (University of Edinburgh).

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Eet een regenboog aan groenten en fruit – maar wat doet elke kleur met ons lichaam?

Voedingsdeskundigen zeggen dat je een regenboog aan groenten en fruit moet eten. Dit is niet alleen omdat het er mooi uitziet op het bord. Elke kleur staat voor verschillende voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

Minder boeren, meer vlees en melk - hoe veehouders kunnen helpen de klimaatcrisis aan te pakken

De Afrikaanse veehouders staan in de voorhoede van de klimaatverandering. Beelden van uitgedroogde landschappen bezaaid met de karkassen van uitgehongerd vee zijn maar al te bekend nu droogte steeds vaker en heviger voorkomt. Maar de veehouderij is wereldwijd ook een van de oorzaken van de klimaatverandering. De ruim drie miljard herkauwers in de wereld - runderen, schapen en geiten - produceren methaan, een van de krachtigste broeikasgassen, als bijproduct van de spijsvertering. Duurzame veeteelt kan echter een sleutelrol spelen bij het terugdringen van die emissies, beweren drie onderzoekers.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Gezondheid

Some like it hot: de wetenschap achter pittigheid

Scherpte, of de perceptie ervan, komt in de meeste keukens ter wereld voor. De Spaanse peper van het geslacht Capsicum (familie Solanaceae) is een van 's werelds meest gebruikte specerijen, die in duizenden recepten voorkomt en soms als zelfstandig gerecht wordt gegeten. Een op de vier mensen op aarde eet dagelijks pepers. Als bos-ecofysioloog bestudeert Roberto Silvestro (Université du Québec à Chicoutimi) de aanpassingsmechanismen die plantenorganismen hebben ontwikkeld om met andere levende wezens en de omringende omgeving samen te werken. Hij legt uit hoe die pittigheid wetenschappelijk precies in elkaar zit.

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.
Milieu

​ Van landbouw naar fermentatie: hoe Nieuw-Zeeland nieuwe voedingsmiddelen kan 'brouwen' om de landbouwemissies te verminderen

De Nieuw-Zeelandse landbouw was in 2020 verantwoordelijk voor 50% van de uitstoot van broeikasgassen in het land, een ongebruikelijk hoog aandeel naar mondiale maatstaven. De melkveehouderij was verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de 39,1 megaton kooldioxide-equivalent (CO₂-eq) die werd uitgestoten, oftewel 25% van alle emissies. Onderzoek naar alternatieven moet hier een oplossing bieden, zegt onderzoeker Ian Mason (University Of Canterbury).

The Conversation

The Conversation is een onafhankelijke, non-profit journalistieke website die nieuws en achtergrond afkomstig uit de academische gemeenschap publiceert.