Stel je een wereld voor waarin voedsel in de schappen van de supermarkt wordt gerangschikt op gezondheid, met eenvoudige, wetenschappelijk onderbouwde scores. In sommige landen bestaat die wereld al. Er bestaan al systemen voor voedingsprofielen die algoritmen gebruiken om het kiezen van gezonde boodschappen te vereenvoudigen, zoals onze Nutriscore. Maar hoe werken dergelijke voedingsprofielsystemen? Een gastro-enteroloog legt uit, en schuift een eigen benadering naar voor.
Als je in een sappige hamburger bijt, de perfecte medium-rare steak aansnijdt of een bord vol kipnuggets naar binnen schrokt, reageren je zintuigen waarschijnlijk op de geur, smaak, textuur en kleur van het voedsel. Lange tijd onderscheidden deze vier kenmerken vlees van andere voedselgroepen. Een biochemicus legt uit hoe plantaardige alternatieven dat onmiskenbare vleesgevoel nabootsen.
Hoe zullen de diëten van de toekomst eruit zien? Het antwoord hangt gedeeltelijk af van welke voedingsmiddelen westerlingen overtuigd kunnen worden. Een filosoof bekijkt hoe we onze houding tegen ongewoon voedsel kunnen aanpassen.
Velen van ons proberen meer fruit en groenten te eten en minder ultrabewerkt voedsel. Maar waarom is het zo moeilijk om je aan je doelen te houden? Twee onderzoekers leggen uit hoe die 'goestingskes' – hunkeren naar voedsel – werkt en wat je kunt doen als je op zoek bent naar zoet of zout voedsel.
Voedsel automatiseren is verschillend van iets anders automatiseren. Wat we eten is immers fundamenteel voor het leven – het voedt lichaam en geest – dus hoe het wordt gebruikt, bereid en geconsumeerd kan samenlevingen fundamenteel veranderen. Filosoof Patrick Lin overschouwt de gevolgen.
Je denkt misschien dat duurzamer eten drastische veranderingen vereist, zoals overstappen op een veganistisch dieet. Hoewel een plantaardig dieet ontegenzeggelijk goed is voor de aarde, toont nieuw onderzoek aan dat bescheiden veranderingen in je eetgewoonten ook aanzienlijke voordelen voor het milieu kunnen hebben, zo zeggen Australische onderzoekers.
De rol van voedselproductie in klimaatverandering is een van de bepalende uitdagingen van onze tijd geworden. De reis van een biefstuk, fruit of salade van de uitgestrekte landbouwgronden naar de borden op onze tafels laat een aanzienlijke voetafdruk achter op het milieu. Een van de grootste boosdoeners daarin is de stikstofverbinding N2O, dat ook wel lachgas wordt genoemd. Toch zijn er oplossingen, schrijven vier onderzoekers.
Gezond eten is een uitdaging in onze huidige voedselomgeving in Canada. Wanneer heerlijke, aantrekkelijke, ongezonde voedingsmiddelen worden gepromoot, geprijsd en zo neergezet dat ze gemakkelijk toegankelijk en te consumeren zijn, draagt dit bij aan de suboptimale voedingspatronen van de meeste Canadese volwassenen en kinderen. Vier onderzoekers leggen uit hoe ook grote voedingsbedrijven hier iets aan kunnen doen.