Dropjes, lolly's, nougat, marsepein, toffees en toverballen: de variatie in het snoepschap is eindeloos. De Belg eet jaarlijks zo'n 2,5 kilogram snoep. In dit korte overzicht vind je de belangrijkste snoepfeitjes.
Het komt in blik. Het zit in glas. Er zit een papiertje of een plastic laagje rond. Ons voedsel zit doorgaans ergens in verpakt. Waarom doen we dat? En waar komt het idee vandaan?
Verpakkingen zijn handig, verpakkingen zijn nodig. Toch staat al dat papier, plastic en blik steeds vaker in een negatief daglicht. Zwerfvuil is een probleem maar het gaat verder dan dat alleen. Want van productie tot afval hebben plastic, blik en papier een impact op het milieu.
Verpakkingen waren een vooruitgang. Ze lieten ons toe alles langer te bewaren. Helaas komen ze met een milieukost. Kan het ook anders? Kunnen we duurzamere alternatieven bedenken? En moet dat verpakken écht, of kan het ook wel wat minder?
Een ingrediëntenlijst vol foto’s, schreeuwerige kleuren en slogans. Een label dat één of andere vorm van duurzaamheid claimt. Een slogan die 'natuurlijk' schreeuwt. Een verpakking wil je veel vertellen, maar is daar niet altijd helder in. Een poging tot overzicht.
Je hebt eiwit en eiwitten. Dat in je dagelijkse eitje dat kennen we, maar 'eiwitten', dat is wat vager. Wat zijn ze, en waarom kunnen we niet zonder?
Vlees is lekker, en zeker ook voedzaam. Maar we zijn er door de eeuwen heen te veel van gaan eten. Waarom moeten we minderen, en hoe kunnen we die 'eiwittransitie' vorm geven? We zetten het even op een rijtje.
Als we duurzamer willen eten, moeten we het aandeel dierlijke eiwitten in onze voeding terugschroeven. Tegelijkertijd willen we nog altijd alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Wat zijn de meest voedzame plantaardige initiatieven?