We leven met z’n allen steeds meer in steden en we eten ons buikje rond met voedsel dat van heinde en verre komt. Dat weegt niet alleen op het milieu, het maakt ons ook kwetsbaar. Want van zodra er een kink in de kabel komt, kan de aanvoer stroppen. Moeten we onze landbouw niet dichter bij de stad en dus de verbruiker brengen? Kunnen we van onze stenen woestijnen echte tuinsteden maken? En zo ja, is dat ook wenselijk?
Alleen al in de Noordzee zijn er tal van soorten te vinden, en als we ook nog eens de reuzengarnalen erbij nemen, wordt het al helemaal ingewikkeld. En hoe zit het precies met die gamba en die scampi? Een beknopte gids, zodat je weet wát je koopt, en welke problemen met de duurzaamheid dat mogelijks met zich meebrengt.
Niemand blijft onbewogen bij het zien van een legbatterij. Wie echter een bijdrage aan het dierenwelzijn denkt te doen door bio-eieren te kopen, zet onbewust een grotere ecologische voetafdruk op de wereld. En is een kip écht beter af met vrije uitloop? Voor één keer laten we het debat over de kip en het ei achterwege en stellen we ons de vraag: kiezen we voor de kip of voor de planeet? En is die keuze wel zo eenvoudig?
We drinken graag en we drinken véél in Vlaanderen. Maar soms kan veel ook te veel worden. Als drinken een verslaving wordt, is een glas wijn niet meer gewoon lekker en begint er een moeilijke strijd waar we vaak niet genoeg begrip voor hebben. Professor Frieda Matthys helpt al jaren mensen met een alcoholverslaving, en ziet met lede ogen aan hoe zowel de verslaafden zelf als hun omgeving worstelen met dat levensgrote probleem.
Een Australische avocadoteler die zijn oogst moet bewaken met allerhande alarmen of dieven stelen zijn vruchten. Geen twee of drie voor eigen gebruik, maar tonnen avocado’s worden achterovergedrukt. Het is een fait divers, maar dan wel een dat tekenend is voor de populariteit van de ooit zo verguisde vrucht. Een verhaal van vallen en weer opstaan, en uiteindelijk winnen … de gezondheidsgoeroes. En wie heeft er nog een heuse marketingcampagne nodig eens je die aan je zijde hebt?
Sinds oktober 2017 mag elke boer suikerbieten verbouwen naar eigen goeddunken. Iedereen tevreden zou je denken, maar er schuilt ook gevaar in de afschaffing van die Europese suikerquota. "We dreigen het obesitasprobleem te vergroten."
Van klassieke veredeling en cisgenese tot hybridetechnieken. Landbouwers en wetenschappers werken samen om de lekkerste, mooiste en vooral meest ziektebestendige aardappel te vinden.
De Russische boycot van Europees fruit speelt ons parten. Tel daarbij ook nog de enorme hoeveelheid vruchten die niet los verkocht mogen worden omdat het niet mooi genoeg oogt, en je snapt meteen hoe het komt dat we met een flinke berg appels en peren zitten waar we van af moeten. Van Rusland naar India, van sap tot stroop: alle mogelijkheden op een rijtje.