Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Stuur Matthieu een bericht.

Sociaal

Hoe marketing de oerlelijke avocado immens populair maakte

Een Australische avocadoteler die zijn oogst moet bewaken met allerhande alarmen of dieven stelen zijn vruchten. Geen twee of drie voor eigen gebruik, maar tonnen avocado’s worden achterovergedrukt. Het is een fait divers, maar dan wel een dat tekenend is voor de populariteit van de ooit zo verguisde vrucht. Een verhaal van vallen en weer opstaan, en uiteindelijk winnen … de gezondheidsgoeroes. En wie heeft er nog een heuse marketingcampagne nodig eens je die aan je zijde hebt?

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Sociaal

Gaan we meer suiker eten door de afschaffing van de suikerquota?

Sinds oktober 2017 mag elke boer suikerbieten verbouwen naar eigen goeddunken. Iedereen tevreden zou je denken, maar er schuilt ook gevaar in de afschaffing van die Europese suikerquota. "We dreigen het obesitasprobleem te vergroten."

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

De eeuwige zoektocht naar de ideale aardappel

Van klassieke veredeling en cisgenese tot hybridetechnieken. Landbouwers en wetenschappers werken samen om de lekkerste, mooiste en vooral meest ziektebestendige aardappel te vinden. 

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

Creatief met appels en peren: hoe we ons fruitoverschot kunnen wegwerken

De Russische boycot van Europees fruit speelt ons parten. Tel daarbij ook nog de enorme hoeveelheid vruchten die niet los verkocht mogen worden omdat het niet mooi genoeg oogt, en je snapt meteen hoe het komt dat we met een flinke berg appels en peren zitten waar we van af moeten. Van Rusland naar India, van sap tot stroop: alle mogelijkheden op een rijtje.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Milieu

Op naar een energieneutrale tomaat

Heerlijk zo'n tomaat, echt autochtoon is de vrucht alleen niet. De serres waarin de plant gekweekt wordt, moeten dan ook warm gestookt worden. Daar komt heel wat CO2-uitstoot bij kijken, maar de sector doet er alles aan om die te beperken.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Dierenwelzijn

Kan lekker varkensvlees ook zonder berenleed?

Een lapje varkensvlees eten, moet kunnen. Dat daar voor mannelijke varkens een extra pijnlijke prijs aan vasthangt, negeren we liever. Waarom moeten die zogenaamde beren toch gecastreerd worden? Kan het dan echt niet anders? Nu er steeds meer alternatieven voor die pijnlijke praktijk opduiken, lijken de dagen van de castratie stilaan toch geteld.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Sociaal

Europa twijfelt nog even over probiotica

Als het aan de zuivelfabrikanten lag hadden ze al lang in koeienletters ‘maakt u gezonder’ op hun drankjes met probiotica gezet, maar dat mag niet van Europa. Wetenschappers zijn nochtans formeel: "de effecten zijn ontegensprekelijk, we moeten ze alleen nog beter bewijzen." Binnenkort dus toch op je potje yoghurt? Niet zo snel. Het kan zijn tijd nog wel duren.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Gezondheid

Omega 3 of nie?

Dat zalm omega 3-vetzuren bevat ontdekten wetenschappers vorige eeuw. Niet minder dan een wondermiddel dat kanker voorkomt en zelfs depressies zou genezen, zo werd geroepen. Allemaal aan de omega 3, dus. Dat was althans de boodschap. En toen staken plots stemmen de kop op die beweerden dat het allemaal onzin was. Hoe zit dat nu? Is zalm zwemmend Prozac of niet meer dan een placebo-te-water?

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.