De prevalentie van diabetes is de afgelopen decennia toegenomen. In 2019 hadden wereldwijd ongeveer 463 miljoen volwassenen diabetes, waarvan de meerderheid in lage- en middeninkomenslanden woont, en dat aantal zal tegen 2045 naar schatting oplopen tot 700 miljoen volwassenen wereldwijd. Maar zou een plantaardig dieet een rol kunnen spelen bij het helpen voorkomen en behandelen van diabetes?
Nu de klimaatopwarming een niet langer te ontkennen feit is, zijn harde maatregelen nodig. Zoals bijvoorbeeld een koolstofheffing op basis van de ecologische voetafdruk van voedselproducten. Dat zegt wetenschapscommunicator Lottie Bingham in dit opiniestuk.
Veel arbeiders aan boord van offshore vissersschepen zijn blootgesteld aan onveilige werkomstandigheden, oneerlijke lonen, ondermaatse leefomstandigheden en zowel fysiek als psychologisch misbruik. Hoewel dit probleem zich overal ter wereld voordoet, is het bijzonder wijdverbreid in Zuidoost-Azië, een regio die veel van haar recente welvaart te danken heeft aan haar vermogen om goedkope zeevruchten te leveren via haar visserij. Dit zijn de kosten van goedkope zeevruchten die je niet ziet.
Inzicht krijgen in de impact van suiker op onze gezondheid is geen gemakkelijke taak. De voedingswetenschap is ingewikkeld en onvolmaakt, maar een zekere mate van verwarring is ook nog eens toegevoegd door belanghebbenden uit de suikerindustrie. De afgelopen decennia hebben die miljoenen uitgegeven om studies te steunen die gewenste resultaten voor hun industrie zouden opleveren. Een kleine historisch overzicht toont ons de belangenconflicten en plaatst de huidige inzichten in perspectief.
Sommige mossel- en oesterkwekerijen werken op een manier die tegelijk voedsel produceert, het milieu zo weinig mogelijk schade toebrengt en de oceanen schoonmaakt. Is dit een win-win situatie?
Melk wordt al meer dan 11.000 jaar geoogst, toen herders in het Midden-Oosten begonnen met het verwerken van melk van hun kuddes koeien. Vandaag is de zuivelproductie echter sterk veranderd en staat ze bloot aan kritiek van consumenten die zich steeds meer bewust worden van de milieu- en ethische bezwaren tegen de productiemethoden. Wat zijn nu de werkelijke kosten van de melkproductie?
Decennialang hebben de groeiende vraag van de consument en een gebrek aan duidelijke visserijbeperkingen bijgedragen tot de intensievere exploitatie van de rijkdommen van de oceanen - waardoor de visbestanden in veel regio's snel tot een kritiek niveau zijn gedaald. Hoe heeft wetgeving geholpen om dit te keren, en hoe wordt het quotabeleid uitgevoerd en versterkt om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt?
Overvloedige all-you-can-eats lijken een essentieel onderdeel van feesten, bruiloften, hotelovernachtingen en conferenties. Sinds bijna twee jaar wordt er echter nauwelijks nog een buffet geserveerd, omdat COVID-19 de massa-catering tot een pauze dwong. Misschien is het geen slecht moment om ons af te vragen of we het buffet kunnen vebeteren in de post-pandemische wereld.