Achter de bekende velden van tarwe, rijst en maïs ligt een uitgebreid rijk van vergeten gewassen die ons kunnen helpen om enkele van de grootste voedseluitdagingen van vandaag aan te pakken. Die diversiteit herontdekken is niet alleen een reis terug in de tijd - het is een cruciale stap naar een duurzame en voedzame toekomst.
Garnalengerechten zijn een hoofdvoedsel geworden in veel huishoudens en restaurants over de hele wereld, wat in de afgelopen vijftig jaar heeft geleid tot een explosie van de garnalenproductie met meer dan 600%. Maar aan deze groei hangt een prijskaartje.
Van verpakkingsmateriaal tot wegwerpbestek, het hedendaagse voedselsysteem is niet onbekend met plastic. Het is zelfs zo alomtegenwoordig dat er kleine deeltjes in ons voedsel terechtkomen. Bekend als microplastics, blijven ze vaak onopgemerkt vanwege hun kleine formaat en het gebrek aan detectietechnologie. Laten we eens kijken hoe ze in onze voedselketens terechtkomen en wat we kunnen doen om ze kwijt te raken.
Heb je ooit de zoete smaak geproefd van wilde aardbeien, vers geplukt uit het bos? Die ervaring heeft mijn leven veranderd. Door de eeuwenoude praktijk van het foerageren te beoefenen, kunnen we genieten van gerechten als pesto van wilde knoflook en verse vlierbloesemthee. We kunnen ook mentale helderheid krijgen, een gemeenschapsgevoel en een diepere waardering voor de natuurlijke wereld
Voor zo'n eenvoudig lijkende knol is de aardappel van grote invloed geweest op onze geschiedenis. Maar zullen ze dat in de toekomst ook blijven doen?
Als het gaat om wilde paddenstoelen, laat Europa een interessante tweedeling zien in de manier waarop de verschillende landen en culturen ze benaderen. Aan de ene kant zijn er de mycofielen - zij die ervan houden en ze waarderen, aan de andere kant zijn er de mycofoben, die er bang voor zijn. Waarom zijn sommige culturen bang geworden voor de eens zo vereerde wilde paddenstoelen? En hoe kunnen we door ons opnieuw te verbinden met onze landschappen ze weer leren waarderen?
Waar voedsel wordt verkocht wordt niet willekeurig beslist; er zijn veel factoren die bepalen waar je bepaalde levensmiddelen kunt kopen. Maar wat komt bij die beslissingen kijken, en welke gevolgen ze kunnen hebben voor ons eigen gedrag? In dit artikel belichten we hoe die onze gezondheid en de samenleving als geheel kunnen beïnvloeden, en zelfs betere voedselomgevingen kunnen creëren voor de toekomst.
Knapperig, slijmerig, kleverig, fluweelachtig - er is een heel lexicon van woorden om de verschillende texturen van voedingsmiddelen te beschrijven, die onze aangeboren honger naar contrast en variatie weerspiegelen. De markt voor voedingsmiddelen met textuur is naar schatting miljoenen dollars waard, en een verkeerde textuur kan leiden tot levenslange afkeer en afwijzing. En toch wordt de textuur vaak beschouwd als ondergeschikt aan smaak en geur als het erom gaat te genieten van wat we eten - maar is dat wel eerlijk?