Tegenwoordig neemt de inkomensongelijkheid in veel delen van de wereld toe. Zelfs in landen die als welvarend worden beschouwd, heeft niet iedereen gelijke toegang tot voedsel. Hier zijn enkele factoren die het voor sociaaleconomisch achtergestelde gemeenschappen nog moeilijker maken om toegang te krijgen tot gezond voedsel.
We gaan biologisch. Maar het is geen wondermiddel, zo stelt journaliste Silvia Lazzaris.
Toen onderzoekers van de Universiteit van Bergen Jessica Tengval en Jessica Fuller hun carrière begonnen op het raakvlak tussen wetenschap en beleid, was een van onze grootste uitdagingen het navigeren tussen de grijze lijnen tussen visserij en natuurbehoud. In de loop van hun opleiding en carrière kregen ze de indruk dat de verschillende agenda's van visserij- en natuurbeschermingsorganisaties nooit met elkaar in overeenstemming konden worden gebracht. Daarom vroegen zij zich af: 'hoe navigeren wij door de vaak tegenstrijdige boodschappen die van beide zijden kunnen komen? En hoe kunnen we de dichotomie ontmantelen die ons werd geleerd, namelijk dat visserijbeheer een industrie is die tegen natuurbehoud is - en omgekeerd?' In dit artikel doen ze een poging.
Hoewel woestijnvorming vaak ten onrechte wordt gezien als een natuurlijke uitbreiding van woestijnen, wordt woestijnvorming van ooit vruchtbare grond gezien als een van de dringendste milieuproblemen waarmee de moderne wereld wordt geconfronteerd, en treft het landbouwgrond en bodems over de hele wereld. Waardoor worden bodems aangetast en waartoe kan dit leiden als woestijnvorming niet wordt aangepakt?
Wegwerphulpmiddelen zoals eetstokjes voor eenmalig gebruik zijn handig, maar ze gaan ten koste van het milieu. De productie ervan verergert de ontbossing en het weggooien ervan vervuilt de stortplaatsen. Hier zijn een paar redenen om te overwegen uw eigen permanente eetstokjes aan te schaffen.
Een van de oudste en meest symbolische teelten van het Middellandse Zeegebied wordt bedreigd door de gevolgen van de klimaatverandering. Wat zullen de stijgende temperaturen en een onstabiel klimaat voor gevolgen hebben voor dit gewaardeerde gewas?
Boerden beschavingen in de oudheid anders dan wij? Worstelden zij met dezelfde problemen als wij vandaag? In dit interview laat Dr. Shyama Vermeersch haar licht schijnen over de kwestie. Zij is zoöarcheologisch wetenschapper die landbouwsystemen uit het verleden probeert samen te stellen om ons te helpen de voedselsystemen van vandaag beter te begrijpen en te versterken,.
In de loop der generaties zijn landbouwbedrijven groter, geïndustrialiseerder en efficiënter geworden, maar door ons voedsel op nieuwe manieren te verbouwen en te distribueren - of gewoon door terug te gaan naar de oude manier van doen - kunnen we gemeenschappen dichter bij elkaar brengen en mensen dichter bij hun voedsel brengen. Hier zijn zeven alternatieve manieren van landbouw die helpen gemeenschappen op te bouwen en mensen samen te brengen - en daarbij ook nog duurzame producten verbouwen.