In het debat over de duurzaamheid van de visserij wordt vaak met alarmerende statistieken gezwaaid. Soms wordt daarbij een doembeeld opgehangen van een sector die niet in staat is een antwoord te bieden op milieu- en sociale kwesties. De afgelopen decennia was die bezorgdheid zeker terecht. Hebben we intussen iets uit het verleden geleerd? En heeft de visserij een toekomst?
Heb je ooit oesters gecombineerd met kiwi? Of wat dacht je van kaviaar op een stukje witte chocolade? Deze combinaties klinken vreemd, maar er zit een wetenschap achter. Artificiële intelligentie (AI) dringt langzaam de gastronomische wereld binnen en herdefinieert de smaakervaring.
Het certificeringssysteem van Fairtrade werd in het leven geroepen om kleinschalige producenten en arbeiders in lage-inkomensregio's te ondersteunen en te versterken. In theorie stelt Fairtradeboeren en -arbeiders in staat om armoede aan te pakken en financieel zelfstandiger te zijn. Het creëert een handelsmodel met eerlijkere prijzen en betere arbeidsomstandigheden. Maar in hoeverre werkt het in de praktijk? Hoe overwint Fairtrade de beperkingen van zijn systeem?
Is dit voedingsproduct ethisch ingekocht? Is het gemaakt op basis van duurzame praktijken? Welke weg heeft het afgelegd? Je mag dan nog zoveel informatie opzoeken als je wilt, uiteindelijk moet je er toch maar op vertrouwen dat producten zijn wat ze beweren te zijn. Dat is een probleem. Maar misschien niet lang meer, dankzij blockchain.
Het ligt voor de hand dat het roosteren van een aardappel, het bakken van een eitje of het koken van broccoli in de microgolf de smaak en het uiterlijk van die voedingsproducten verandert. Voor veel voedsel is koken noodzakelijk om het eetbaar of smakelijk te maken, bijvoorbeeld bij rauwe eieren of kip. Voor ander voedsel is stomen, roosteren en bakken puur voor de smaak en de textuur van het eten. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe die processen de voedingswaarde beïnvloeden?
Probiotica zijn gezond en de term doet het uitstekend in de reclame. Maar sommigen gaan net dat stapje verder in hun liefde voor de menselijke darmflora. Zo bestaat er zelfs yoghurt en worst met menselijke bacteriën.
Nanotechnologie kan een heleboel voordelen bieden op het vlak van voeding en voedselverpakking: betere smaak, langere houdbaarheid én gezondere voeding. Maar wat betekent het voor de gezondheid?
Wie gezond eten zegt, die zegt groenten. Maar wist je dat de manier waarop je ze klaarmaakt al een invloed kan hebben op de voedingsstoffen die je binnenkrijgt?