De Wereld Meteorologische Organisatie heeft het begin van de eerste El Niño in zeven jaar uitgeroepen. De kans dat het klimaatverschijnsel, waarbij de Stille Oceaan ongebruikelijk opwarmt, zich doorheen het jaar zal ontwikkelen en van gemiddelde sterkte zal zijn, wordt geschat op negentig procent. En dat zal zo zijn gevolgen hebben voor de tarweteelt en dus de wereldwijde voedselvoorziening.
Vezels zouden wel eens de sleutel kunnen zijn tot een gezonde gewichtsbeheersing - en de natuur verpakt ze in perfect uitgebalanceerde verhoudingen met koolhydraten als je ze eet als hele voedingsmiddelen. Denk aan onbewerkt fruit, groenten, volle granen, bonen, noten en zaden. Schrap koolhydraten dus niet uit je dieet, zegt onderzoeker Christopher Damman (University Of Washington), maar eet ze net zoals Moeder Natuur ze bedoelde.
Inflatie en torenhoge boodschappenrekeningen laten zien hoe de kosten van voedsel onze portemonnee beïnvloeden. Hogere prijzen kosten iedereen meer, maar maken het voor mensen met een laag inkomen het moeilijkst om in hun basisbehoeften te voorzien. Maar die hoge kruideniersprijzen zijn niet het hoofdprobleem, zo zeggen enkele Canadese onderzoekers.
Als je online zoekt naar hoe mensen kunstmatige intelligentie (AI)-tools zoals ChatGPT gebruiken, kom je er al snel achter dat voedingsvragen populair zijn. Meer specifiek zoeken gebruikers hulp bij het plannen van menu's om aan hun persoonlijke dieetdoelen te voldoen. Maar hoe effectief is deze technologie in het geven van voedingsadvies?
Een neurowetenschapper legt uit hoe genen en voeding smaak vormen
Een parlementslid en voormalig huisarts diende in het Australische parlement een wetsvoorstel in dat reclame voor junkfood gericht op kinderen aan banden legt. En dat is geen dag te vroeg, betoogt Peter Breadon van het Grattan Institute
In 2022 nam de EU de beslissing om loze 'groene claims' aan te pakken met nieuwe wetgeving. Zo wil het het de transparantie van voedselsystemen in heel Europa wil verbeteren.
De vooruitgang op het gebied van genetische manipulatie heeft geleid tot een tijdperk van voedingsmiddelen - waaronder genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) en genetisch gemodificeerd voedsel - die een revolutie beloven teweeg te brengen in onze manier van eten.Critici beweren dat deze voedingsmiddelen risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu kunnen opleveren. Voorstanders wijzen op hun mogelijkheden om de opbrengst te verhogen, voedselverspilling tegen te gaan en zelfs de klimaatverandering te bestrijden. Wat zijn GGO's en genetisch gemodificeerd voedsel? En hoe bepalen ze de toekomst van onze voedselsystemen?