Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Stuur Melissa een bericht.

Van glasaal tot paling in 't groen

De Europese paling is een ernstig bedreigde soort. Tijdens de afgelopen veertig jaar namen haar aantallen af met 98 procent. Om zich voort te planten maken ze een tocht van meer dan 7000 kilometer naar de Sargassozee. Palingen kweken is tot nu toe onmogelijk, de larven leven niet langer dan een paar weken. Geen tijd om door het hele tracé te scrollen? De belangrijkste palingfeitjes lees je in dit artikel.

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Milieu

Microalgen zijn de biefstuk en de omega 3-pil van de toekomst

Ze bevatten meer eiwitten dan biefstuk en meer ijzer dan spinazie. Bovendien groeien ze ook in zout water, verdubbelen ze dagelijks in omvang en slorpen ze CO2 op. Toch zijn ze als voedingsproduct nog niet echt doorgestoten. Algen bezitten een enorm potentieel, maar willen we ze wel op ons bord?

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Gezondheid

Waarom superbessen (niet) super zijn

Wie genoeg gojibessen vol antioxidanten eet, gaat het eeuwige leven tegemoet. Althans, zo lijkt het als je sommige enthousiastelingen hoort preken. Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? En kan je er ook te veel van binnenkrijgen?

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Gezondheid

Komt de volgende pandemie uit een Vlaamse varkensstal?

Wie ooit de binnenkant van een kippenstal zag, weet dat er bij het pluimvee weinig ruimte is voor social distancing. Tegelijkertijd werken veehouders volgens strikte hygiënenormen. Maakt de geïndustrialiseerde veeteelt Europa kwetsbaar voor nieuwe pandemieën, of moeten we ons in de toekomst juist meer als varkens gedragen? 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé

De magie van gerst, gist en water

Drie ingrediënten: meer is niet nodig voor een blond schuimend bier. Het is niet toevallig dat bier en brood zowat gelijktijdig ontstonden. Hoe het basisbrouwsel geëvolueerd is tot het bier dat we nu kennen, lees je in dit beknopt overzicht.

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé

Van schimmeldraad tot shiitake

Plant noch dier... maak kennis met het leven van een paddenstoel in dit beknopte overzicht. 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Sociaal

Waarom de revival van het oerrund noodzaak is

Sommigen noemen het een naziproject, anderen zien er vooral de ecologische noodzaak van in. Eeuwenlang selectief fokken, transformeerde het rund tot niet veel meer dan een melk- en vleesfabriek. Het oerrund, de wilde voorouder van de koeien zoals wij die nu kennen, was destijds nochtans veel meer dan een wandelend stuk stoofvlees. En precies daarom staan we nu dichter dan ooit bij de verrijzenis van het oerrund. 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé

Van dekstier tot stoofvlees

De koe is een veelzijdig dier: tijdens haar leven geeft ze ons melk, na haar dood eten we haar vlees en gebruiken we haar huid om er leer van te maken. Onbesproken is de teelt van runderen niet: koeien produceren methaan en andere broeikasgassen die impact hebben op het klimaat. In dit beknopte overzicht lees je in vogelvlucht welke weg een rund aflegt, van dekstier tot stoofvlees. 

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé