Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Stuur Melissa een bericht.

Van taaie boon tot tofu

Bij soja denken we al gauw aan melk- of vleesvervangers. Maar minstens 75 procent van de soja wordt helemaal niet geteeld om ons mensen te voeden. Die gaat naar het vee in de vleesindustrie. België importeert daarvoor jaarlijks zo’n 800.000 ton in 32.300 vrachtwagens, vooral uit Argentinië en Brazilië. De soja in onze vleesvervangers komt meestal uit Canada en Europa. 

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.

Van slijmerige sliert tot sushi

Zeewier zou je kunnen bestempelen als superfood, maar daarvoor is het bij ons nog te onbekend. In Azië hoort zeewier bij het traditionele voedsel.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.

Van kikkererwt tot hummus en falafel

Het aanbod peulvruchten is groot, van erwten over bonen tot linzen. Ze zitten vol eiwitten, houden de bloedsuikerspiegel laag en geven je een verzadigd gevoel. Toch eten maar weinig mensen regelmatig peulvruchten. Het Tracé van Peulvruchten leert je meer over deze 'vlinderbloemigen'. In dit artikel lees je een beknopte samenvatting.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Milieu

‘Palmolievrij’ is nonsens

Waaraan denk je als je ‘palmolie’ hoort? Grote kans dat het ‘ontbossing’, ‘landroof’ of ‘dwangarbeid’ is. Toch helpt het niet om palmolie uit je dieet te schrappen.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.

Van palm tot pindakaas, pizza en lipstick

Palmolie komt in de meeste gevallen uit Indonesië en wordt verwerkt in ontelbaar veel producten: meer dan de helft van de producten in de supermarkt bevat palmolie. Je leest er alles over in het Tracé van Palmolie. En dit overzichtje is de perfecte opwarmer. 

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Gezondheid

Bakken we binnenkort cake met kojibiose in plaats van suiker?

Vorig jaar maakten we kennis met kojibiose, de suiker die goed is voor de tanden en de darmflora. Een groep wetenschappers aan de UGent ontdekte per toeval hoe ze de suiker in grote hoeveelheden kunnen produceren. Razend benieuwd naar wanneer het product in de winkel ligt, trok ik naar Gent.

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.

Van biet tot obesitas

Van biet of riet tot suiker - in de vorm van een klontje, of toegevoegd aan koek, cola en ketchup. 

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.
Milieu

Hoe kan het inzamelen en recyclen van plastic afval efficiënter?

Plastic flessen belanden vaak niet bij het pmd, maar bij het restafval, in een openbare vuilnisbak of gewoon op straat. Dat bemoeilijkt de recycling. Hoe krijgen we de afvalstroom zuiver?

Melissa Vanderheyden

Wetenschapsjournalist met een master in de evolutie- en gedragsbiologie.