Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van stekjes tot stukjes

De meeste ananas die wij vers eten komt uit Costa Rica en wordt per boot verscheept. Lees meer over de weg die ananas aflegt in vijf korte stappen.

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
Plantagemedewerkers zetten nieuwe ananasstekjes klaar in Costa Rica.

Zware handenharbeid

Ananassen groeien grotendeels uit stekjes. Om een ananasplant te kweken, moet je enkel een rijpe ananas onthoofden en het kroontje planten. Ondanks zijn paradijselijk imago is de werkelijkheid minder rooskleurig voor de arbeiders die werken op de ananasplantages. Zij verrichten zware arbeid voor een mager loon. In Costa Rica, het belangrijkste productieland, vergiftigen pesticiden van de ananasteelt de drinkwaterbronnen van de lokale bevolking.

Een medewerker van Dole in Costa Rica pakt ananassen in voor transport.

Opkomst van de multinationals

Rond 1900 investeerde James Dole in de eerste machine die ananas kon schillen en inblikken. Het ding haalde een toen revolutionaire snelheid van honderd ananassen per minuut. Vandaag is Dole nog steeds een grote naam in de verwerking, het transport en de verkoop van ananassen. Het bedrijf behoort tot de kleine groep multinationals die het leeuwendeel van de ananashandel controleert.

De meeste ananassen worden per boot naar Europa en andere delen van de wereld vervoerd.

Per boot

Het grootste deel van de ananassen komt met de boot hierheen. In Europa zijn Nederland en België de belangrijkste exporteurs van verse ananas.

Er is weinig bekend over de invloed van bromelaïne op onze gezondheid.

Ananas als voedingssupplement?

Ananas bevat bromelaïne, een stof die verkocht wordt onder de vorm van voedingssupplementen en zou helpen bij een hele reeks ziekten en aandoeningen, van ontstekingen tot kanker. Voorlopig zijn er echter weinig wetenschappelijke bewijzen voor het nut van bromelaïne in medicamenten.

Een kleermaakster op de Filipijnen laat kleding zien gemaakt van 'tepina', een mix van zijden en ananasvezels.

Van ananas tot textiel

Ananasbladeren worden in de Filipijnen al honderden jaren verwerkt tot textiel. Ook vandaag heeft het restproduct van de ananasteelt potentieel als alternatieve grondstof voor textiel en zelfs namaakleer.

Bronvermelding