Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Van glasaal tot paling in 't groen

De Europese paling is een ernstig bedreigde soort. Tijdens de afgelopen veertig jaar namen haar aantallen af met 98 procent. Om zich voort te planten maken ze een tocht van meer dan 7000 kilometer naar de Sargassozee. Palingen kweken is tot nu toe onmogelijk, de larven leven niet langer dan een paar weken. Geen tijd om door het hele tracé te scrollen? De belangrijkste palingfeitjes lees je in dit artikel.

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé

Vangst

Palingen worden meestal gevangen met vallen. Die hebben het voordeel dat ze erg selectief zijn, wat wil zeggen dat ze nauwelijks verkeerde vissoorten vangen als bijvangst. Daarnaast gebruiken palingvissers ook sleepnetten, elektrische vangstmethoden, haken, pondnetten en fuiken. In België gebeurt de palingvisserij niet meer beroepsmatig, in Nederland wel.

Het is tot nu nog nooit gelukt om paling te kweken. Toch wordt de paling in de supermarkt ook kweekpaling genoemd. Die palingen worden echter nog steeds in het wild gevangen, als jonge glasaal, en opgekweekt tot ze groot genoeg zijn voor de verkoop.

Verwerking

Traditioneel ontslijmt men palingen door hen levend in een zoutbad te gooien. Dat maakt de vissen makkelijker hanteerbaar, maar gaat gepaard met een pijnlijke doodstrijd en heftige bewegingen. In Nederland is die wrede methode vandaag verboden. Sinds 2018 moeten palingen bedwelmd worden voor het slachtproces. Na de slacht wordt de paling gerookt in een rookkast.

Transport

Als de palingen rijp zijn voor de slacht, plaatsen kwekers hen voor 24 tot 168 uur in zogenaamde afzwemtanks. Om de transportwagen te laden stort de kweker de palingen vanuit de afzwemtanks in een kist zonder water. Vervolgens worden de vissen overgeheveld naar tanks met water op de vrachtwagen of aanhanger.

Volgens een rapport van het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit is het best mogelijk dat sommige palingkwekers jonge vissen (glasalen) krijgen vanuit illegale bronnen. Die worden verscheept via vrachtvervoer of in de bagage van smokkelaars.

Consumptie

Paling bevat meer dan 10 gram vet per 100 gram en wordt daarom een vette vis genoemd, net als onder meer haring, botervis, makreel, sardine en zalm. Die vissoorten zijn een bron van omega 3-vetzuren, die je helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten – al is dat effect vrij beperkt. De Vlaamse Overheid ontraadt ten zeerste de consumptie van zelf gevangen paling. Niet alleen omdat de vis ernstig bedreigd is, maar ook omdat ze allerlei giftige stoffen bevat.

Afval

In zowel België als Nederland mag je vis- en vleesresten bij het GFT-afval sorteren, voor verwerking in een professionele composterings- of vergistingsinstallatie.

Bronvermelding