Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Banaan

Een banaan eet je als stuk fruit of verwerkt in een smoothie, chips, meel en zelfs in bier. De vrucht is zetmeelrijk en bevat ook vitamines A, B en C. Bananen voor de export worden doorgaans in grote plantages gekweekt. Vervolgens worden ze per schip gekoeld getransporteerd. In het Tracé van Banaan ontdek je nog veel meer over deze gele vrucht.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Avocado

Veel meer dan dat het hoofdingrediënt is voor guacamole en dat het vol gezonde vetten zit weten we eigenlijk niet van de avocado. Is het groente of fruit? Waarom zit er zo'n gigantische pit in? Waar komen de meeste avocado's die je in de supermarkt vindt vandaan? En wat hebben watertekorten in Chili en misdaadbendes in Mexico van doen met het overweldigende succes van dit groene goud? Het Tracé van Avocado geeft je antwoorden op deze en nog heel veel meer vragen.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Kabeljauw

De Atlantische kabeljauw (Gadus morhua) is een bijna iconische vis uit de soort van de kabeljauwachtigen. Je eet hem in vispannetjes en vissticks en de vis is een goede eiwitbron. In een aantal regio's heeft overbevissing tot een instorting van het kabeljauwbestand geleid. Kabeljauw is een van de meest geconsumeerde vissen in de Belgische huishoudens. Meer weten? Scroll door het Tracé van Kabeljauw.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Paddenstoel

We kennen allemaal het blauwe bakje waar champignons in verpakt zitten. En weten dat er heel vaak 'Herkomst: Nederland' op staat. Maar wist je ook dat ruim een derde van de paddenstoelen wordt gekweekt voor medicinaal gebruik? En wat weet je van het ingewikkelde seksleven van een zwam? Zijn mycelium, moederbroed en conidia Chinees voor je? Wist je dat China overigens de grootste paddenstoelenteler ter wereld is? Daarover en veel meer lees je in het Tracé van Paddenstoel. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Kaas

Kaas is een smakelijke manier om melk langer te bewaren. Dat wisten we 3200 jaar geleden ook al. Wat we toen nog niet wisten, was hoe bacteriën bijdragen aan de unieke smaken en texturen van kazen, dat het ooit nodig zou zijn om kazen te beschermen als streekproducten en dat sommigen onder ons kaas beter verteren dan melk vanwege het lagere lactosegehalte. In het Tracé van Kaas ontdek je er alles over.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Honden- en Kattenvoer

Ons land telt zo’n drie miljoen honden en poezen. Meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft er minstens een van elk. Vroeger aten huisdieren met de pot mee, maar vandaag krijgen ze een alles-in-éénpakket en worden ze behoorlijk verwend. Ze ontlasten zich minder, leven langer en stinken minder maar laten een stevige pootafdruk na. In dit beknopt overzicht kom je meer te weten over wat er zoal in de mond van je huisdier gaat en wat er aan voorafging.

ontdek het volledige tracé