Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Wijn

Meer dan de helft - 60 procent - van alle geproduceerde wijn komt uit Europa. Nummer 1 wijnproducent wereldwijd is Italië. Nummer 1 wijnconsument Frankrijk: de gemiddelde Fransman drinkt 375 glazen per jaar. Wie denkt dat wijn enkel uit gegist druivensap bestaat, heeft het mis. Want naast sulfiet kan er ook water, suiker, zuur en een lange lijst van additieven toegevoegd zijn. Van eiwit over kopersulfaat tot kattenbakvulling. Meer weten over wijn?  

Tracé van Avocado

Veel meer dan dat het hoofdingrediënt is voor guacamole en dat het vol gezonde vetten zit weten we eigenlijk niet van de avocado. Is het groente of fruit? Waarom zit er zo'n gigantische pit in? Waar komen de meeste avocado's die je in de supermarkt vindt vandaan? En wat hebben watertekorten in Chili en misdaadbendes in Mexico van doen met het overweldigende succes van dit groene goud? Het Tracé van Avocado geeft je antwoorden op deze en nog heel veel meer vragen.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Ananas

Ananassen groeien bijna nooit uit zaad, maar uit stekken. Zelfs uit het kroontje van de vrucht kan een volledige ananasplant groeien. De meeste verse ananassen komen uit Costa Rica. De arbeiders op de plantages moeten hard werken voor een laag loon en de pesticiden op de plantage vergiftigen drinkwaterbronnen. Meestal komen ananassen met de boot naar ons. In Europa zijn Nederland en België de belangrijkste exporteurs van verse ananas. Meer weten? Bijvoorbeeld waarom verse ananas prikkelt op je tong. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Varkensvlees

De gemiddelde Vlaming eet per jaar 6,8 kilogram varkensvlees, in alle mogelijke vormen en bereidingen. Voordat het zover is groeit een big in 6 à 7 maanden uit tot een slachtrijp vleesvarken van 115 kilogram. Een groot deel van het varkensvlees dat in België wordt geproduceerd belandt overigens niet op binnenlandse borden, maar gaat het land uit, als karkas of in de vorm van vleeswaren. Meer weten over de weg die varkensvlees aflegt?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Quinoa

Quinoa, een 'superfood'? Nee én ja. Niet in de zin dat het wonderen verricht voor je gezondheid als je het regelmatig eet. Het bevat bijvoorbeeld ongeveer evenveel antioxidanten als good old tarwe. Wel in de zin dat het een duurzame en hoogwaardige eiwitbron is. Ook is het Andesgewas opvallend koude- en droogtebestendig. Een grote troef in tijden van klimaatverandering. Of de boeren uit Peru en Bolivia lijden onder de grote vraag naar het pseudograan sinds wij er superkrachten aan toekennen? Je leest het in het Tracé van Quinoa. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Soja

Bij soja denken we al gauw aan melk- of vleesvervangers. Maar minstens 75 procent van de soja wordt helemaal niet geteeld om ons mensen te voeden. Die gaat naar het vee in de vleesindustrie. België importeert daarvoor jaarlijks zo’n 800.000 ton soja uit vooral Argentinië en Brazilië. De soja die wij eten komt voornamelijk uit Canada en Europa. Het is niet raar dat soja zo populair is, want de peulvrucht is goedkoop en zit vol voedzame eiwitten, vitaminen en mineralen. Meer weten over de weg die soja aflegt tot voederbak of bord?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Zeewier

Wij kennen zeewier vooral van de sushi. Maar onze consumptie van de bruin- rood- en groenwieren is marginaal in vergelijking met Aziatische landen waar zeewier behoort tot het traditionele voedsel. Maar liefst 97 procent van het wereldwijd gekweekte zeewier komt dan ook uit Azië. Voor de kweek van het 'superfood' is geen zoet water en landbouwgrond nodig - in tegenstelling tot dieren en eiwitrijke gewassen op het land. Voedsel voor de toekomst bij uitstek? Je leest het in het Tracé van Zeewier. 

ontdek het volledige tracé