Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Broccoli

Broccoli vindt zijn wortels in het Midden-Oosten. Als we broccoli eten, verorberen we de gesloten bloemknoppen. België kweekt jaarlijks ongeveer twee miljoen kilo van de groente. Voor kinderen smaakt broccoli écht anders dan voor volwassenen. Broccolini is een op broccoli lijkende koolvariëteit die malser en langer houdbaar is. Meer weten over broccoli? Je leest er alles over in dit tracé.

Tracé van Paling

De Europese paling is een ernstig bedreigde soort. Tijdens de afgelopen veertig jaar namen haar aantallen af met 98 procent. Om zich voort te planten maken ze een tocht van meer dan 7000 kilometer naar de Sargassozee. Palingen kweken is tot nu toe onmogelijk, de larven leven niet langer dan een paar weken. Meer weten over paling? Scroll dan eens door dit tracé.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Wild

In 2020 werden in Vlaanderen 856.338 wilde dieren bejaagd. Het wildseizoen loopt van 15 oktober tot begin januari. Dat heeft meer met traditie te maken dan met de daadwerkelijke beschikbaarheid van het vlees. Wild is de naam die wordt geplakt op alle dieren die bejaagd worden in de natuur. De jacht is in Europa aan strenge regels onderhevig. Zo wil men wildpopulaties beschermen en in stand houden, maar jacht toch mogelijk maken. Meer weten over wild? Je leest het in dit Tracé.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Mosselen

De mossel wordt gekweekt in bodem- of hangcultuur en is een duurzame kweeksoort. De mossel is rijk aan vitamine B12, andere B-vitaminen en aan mineralen zoals jodium, fosfor en seleen. Tijdens het verwerkingsproces worden mosselen 'ontbaard'. Belgen eten ongeveer de helft van de Nederlandse mosselproductie: 3,5 kilogram per persoon. Mosselschelpen kunnen hergebruikt worden, zelfs als printmateriaal voor 3D-printers. Meer weten over de mossel? Scroll dan eens door dit Tracé.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Peper

De specerij peper is een ingelegde of gedroogde bes van de peperplant. De chilipeper is geen 'echte' peper. De peperplant is een klimplant, die vooral door kleine boeren geteeld wordt. Peper telen is arbeidsintensief. Ethiopië is de grootste peperproducent ter wereld. De specerij heeft een behoorlijke economische waarde. Scroll door dit spicy tracé voor meer pikante weetjes.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Rijst

Een vijfde van alle door mensen geconsumeerde calorieën ter wereld bestaat uit rijst. Bijna één op twee Belgen eet minstens één maal per week witte rijst en één op tien eet minstens één maal per week bruine rijst. Slechts vijf procent van de totale oogst wordt geëxporteerd. Belangrijke exporteurs zijn Thailand en Vietnam. Bruine rijst bevat meer voedingsstoffen dan witte rijst. Meer weten over rijst? Je leest er alles over in dit tracé.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Banaan

Een banaan eet je als stuk fruit of verwerkt in een smoothie, chips, meel en zelfs in bier. De vrucht is zetmeelrijk en bevat ook vitamines A, B en C. Bananen voor de export worden doorgaans in grote plantages gekweekt. Vervolgens worden ze per schip gekoeld getransporteerd. In het Tracé van Banaan ontdek je nog veel meer over deze gele vrucht.

ontdek het volledige tracé