Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van de Eiwitshift

Ons lichaam heeft eiwitten nodig. In Europa halen we die eiwitten voor ongeveer 60 procent uit dierlijke en 40 procent uit plantaardige voeding. Om onze maaltijden duurzamer en milieu- en diervriendelijker te maken, moet die verhouding op de schop: de eiwitshift. Krijgen we dan nog voldoende eiwitten binnen? Wat zijn de meest voedzame plantaardige initiatieven? En hoe zit het met kweekvlees? Je leest het in dit tracé.

Tracé van Voedingssupplementen

Slik jij weleens een vitaminepil of neem je soms een kruidenpreparaat? In dit tracé onderzoeken we waarom voedingssupplementen zo populair zijn en of we ze wel nodig hebben. En ook: kunnen supplementen je gezondheid ook schaden? En hoe betrouwbaar zijn de claims op de verpakkingen?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Horen, Zien & Lezen

In dit tracé bundelen we de beste boeken, podcasts en documentaires over voeding. Veel plezier!

naar het overzicht

Tracé van Insecten

Hoewel insecten in niet-westerse landen al lang op het menu staan, was de introductie van insectenburgers in onze supermarkten geen succes. Insecten zijn wel degelijk een duurzame eiwitbron, maar ze hebben eerder potentieel als 'onzichtbaar ingrediënt'. Welke rol spelen ze in de eiwittransitie? Zijn ze geschikt als veevoer? En wat kunnen we met het afval van de insectenteelt? Je leest het allemaal in het Tracé van Insecten.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Verpakkingen

Een blikje mais opentrekken, de wikkel van je chocoladereep afhalen of een fles wijn ontkurken: verpakkingen zijn overal. Vroeger was dat niet zo. Wanneer en waarom zijn we alles gaan verpakken? En hoe slecht (of goed) zijn al die verpakkingen eigenlijk? Zijn ze echt nodig of kunnen we ook zonder? En wat met alle claims, logo’s en keurmerken op een verpakking? Je leest er alles over in dit tracé.

ontdek het volledige tracé

Tracé van de Landbouw van de Toekomst

In 2050 leven er tien miljard mensen op de aarde. Hoe gaan we al die monden voeden? Ligt de oplossing in verticale boerderijen, cellandbouw en fermentatie of voedselbossen? Journalist Tom Peeters verdiepte zich in al die innovaties en oplossingen en maakte er dit drieluik over.

naar het tracé

Tracé van Sla

Sla komt vaak als bijgerecht op het menu en is een erg populaire groente. Het kweken van sla gebeurt steeds vaker in hydrocultuur, en men experimenteert volop met verticale teelt in verschillende lagen. Sla heeft de reputatie erg gezond te zijn, en terecht. Scroll door het tracé van bladgroente om meer te weten te komen over sla.

ontdek het volledige tracé