Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Wild

In 2020 werden in Vlaanderen 856.338 wilde dieren bejaagd. Het wildseizoen loopt van 15 oktober tot begin januari. Dat heeft meer met traditie te maken dan met de daadwerkelijke beschikbaarheid van het vlees. Wild is de naam die wordt geplakt op alle dieren die bejaagd worden in de natuur. De jacht is in Europa aan strenge regels onderhevig. Zo wil men wildpopulaties beschermen en in stand houden, maar jacht toch mogelijk maken. Meer weten over wild? Je leest het in dit Tracé.

Tracé van Mosselen

De mossel wordt gekweekt in bodem- of hangcultuur en is een duurzame kweeksoort. De mossel is rijk aan vitamine B12, andere B-vitaminen en aan mineralen zoals jodium, fosfor en seleen. Tijdens het verwerkingsproces worden mosselen 'ontbaard'. Belgen eten ongeveer de helft van de Nederlandse mosselproductie: 3,5 kilogram per persoon. Mosselschelpen kunnen hergebruikt worden, zelfs als printmateriaal voor 3D-printers. Meer weten over de mossel? Scroll dan eens door dit Tracé.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Peper

De specerij peper is een ingelegde of gedroogde bes van de peperplant. De chilipeper is geen 'echte' peper. De peperplant is een klimplant, die vooral door kleine boeren geteeld wordt. Peper telen is arbeidsintensief. Ethiopië is de grootste peperproducent ter wereld. De specerij heeft een behoorlijke economische waarde. Scroll door dit spicy tracé voor meer pikante weetjes.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Rijst

Een vijfde van alle door mensen geconsumeerde calorieën ter wereld bestaat uit rijst. Bijna één op twee Belgen eet minstens één maal per week witte rijst en één op tien eet minstens één maal per week bruine rijst. Slechts vijf procent van de totale oogst wordt geëxporteerd. Belangrijke exporteurs zijn Thailand en Vietnam. Bruine rijst bevat meer voedingsstoffen dan witte rijst. Meer weten over rijst? Je leest er alles over in dit tracé.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Banaan

Een banaan eet je als stuk fruit of verwerkt in een smoothie, chips, meel en zelfs in bier. De vrucht is zetmeelrijk en bevat ook vitamines A, B en C. Bananen voor de export worden doorgaans in grote plantages gekweekt. Vervolgens worden ze per schip gekoeld getransporteerd. In het Tracé van Banaan ontdek je nog veel meer over deze gele vrucht.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Avocado

Veel meer dan dat het hoofdingrediënt is voor guacamole en dat het vol gezonde vetten zit weten we eigenlijk niet van de avocado. Is het groente of fruit? Waarom zit er zo'n gigantische pit in? Waar komen de meeste avocado's die je in de supermarkt vindt vandaan? En wat hebben watertekorten in Chili en misdaadbendes in Mexico van doen met het overweldigende succes van dit groene goud? Het Tracé van Avocado geeft je antwoorden op deze en nog heel veel meer vragen.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Kabeljauw

De Atlantische kabeljauw (Gadus morhua) is een bijna iconische vis uit de soort van de kabeljauwachtigen. Je eet hem in vispannetjes en vissticks en de vis is een goede eiwitbron. In een aantal regio's heeft overbevissing tot een instorting van het kabeljauwbestand geleid. Kabeljauw is een van de meest geconsumeerde vissen in de Belgische huishoudens. Meer weten? Scroll door het Tracé van Kabeljauw.

ontdek het volledige tracé