Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Koemelk

België heeft ongeveer een half miljoen melkkoeien, die ieder zo'n 27 liter melk per dag geven. Welke weg legt die koemelk af tot je koelkast en wat is de impact ervan op het milieu, de koe zelf en jouw gezondheid? Je leest het in het Tracé van Koemelk. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Bier

Een kleine vijftig jaar geleden was nog 80 procent van al het gedronken bier in België een pils. Door de grote opmars van speciaalbieren is dat vandaag nog geen een op drie. De Belg is niet alleen andere bieren gaan drinken, maar ook minder bier: van 132 liter in 1970 naar 71 liter in 2015. Allemaal goed en wel, maar weet je hoe dat bier wordt gebrouwen? Wat mouten, eesten en maischen is en waarom het nodig is voor een perfect pintje? Dat en veel meer, bijvoorbeeld dat Swaziland per hoofd van de bevolking de grootste bierproducent is ter wereld, lees je in het Tracé van Bier. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Paddenstoel

We kennen allemaal het blauwe bakje waar champignons in verpakt zitten. En weten dat er heel vaak 'Herkomst: Nederland' op staat. Maar wist je ook dat ruim een derde van de paddenstoelen wordt gekweekt voor medicinaal gebruik? En wat weet je van het ingewikkelde seksleven van een zwam? Zijn mycelium, moederbroed en conidia Chinees voor je? Wist je dat China overigens de grootste paddenstoelenteler ter wereld is? Daarover en veel meer lees je in het Tracé van Paddenstoel. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Avocado

Veel meer dan dat het hoofdingrediënt is voor guacamole en dat het vol gezonde vetten zit weten we eigenlijk niet van de avocado. Is het groente of fruit? Waarom zit er zo'n gigantische pit in? Waar komen de meeste avocado's die je in de supermarkt vindt vandaan? En wat hebben watertekorten in Chili en misdaadbendes in Mexico van doen met het overweldigende succes van dit groene goud? Het Tracé van Avocado geeft je antwoorden op deze en nog heel veel meer vragen.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Aardappel

Zijn familie bestaat al meer dan 52 miljoen jaar en 18,2 procent van de Belgen eet hem dagelijks: de aardappel. De meeste worden vanaf september gerooid. Als je van aardappelen frieten maakt, kan je ze maar beter eerst blancheren voordat je ze frituurt. Tenminste, dat adviseert de EU. Anders komt het kankerverwekkende acrylamide vrij. Of dat advies terecht is, en nog veel meer, lees je in het Tracé van Aardappel.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Soja

Bij soja denken we al gauw aan melk- of vleesvervangers. Maar minstens 75 procent van de soja wordt helemaal niet geteeld om ons mensen te voeden. Die gaat naar het vee in de vleesindustrie. België importeert daarvoor jaarlijks zo’n 800.000 ton soja uit vooral Argentinië en Brazilië. De soja die wij eten komt voornamelijk uit Canada en Europa. Het is niet raar dat soja zo populair is, want de peulvrucht is goedkoop en zit vol voedzame eiwitten, vitaminen en mineralen. Meer weten over de weg die soja aflegt tot voederbak of bord?

ontdek het volledige tracé