Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Peulvruchten

Slechts 15 procent van de peulvruchten verlaat het land van herkomst. De rest belandt op het bord van de lokale bevolking. Van die geëxporteerde bonen, linzen en erwten gaat maar 11 procent richting Europa. Niet gek, want van de Vlamingen bijvoorbeeld eet maar 1 op de 5 wekelijks een portie van die gezonde en milieuvriendelijke vleesvervangers. Een hoop cijfers, maar wat zijn het eigenlijk, peulvruchten? Het populaire doperwtje telt alvast niet mee. En de pinda? Je leest het in het Tracé van Peulvruchten. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Zalm

De meeste zalm die we eten is gekweekt in grote kooien of netten in zee. De kweek van zalm is de afgelopen jaren enorm gestegen, met name in Noorwegen en Chili. Vroeger kostte elke kilogram zalm (een roofvis) drie kilogram aan wilde vis. Inmiddels vervangen zalmkwekers een deel van de visolie en het vismeel in het voer door plantaardige bestanddelen. Dit heeft wel tot gevolg dat de hoeveelheid gezonde omega 3-vetzuren in gekweekte zalm de voorbije vijf jaar is gehalveerd.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Suiker

De weg van een klontje suiker begint bij suikerriet of suikerbieten. Een machine in de fabriek snijdt de biet of rietstengel in stukjes en mengt die met heet water, zodat de suiker oplost. Het suikerwater wordt gezuiverd en de suiker eraan onttrokken. In België eten we gemiddeld 95 gram en in Nederland 102,5 gram toegevoegde suiker per dag. Veel te veel voor een goede gezondheid, zo blijkt. Meer weten?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Aardappel

Zijn familie bestaat al meer dan 52 miljoen jaar en 18,2% van de Belgen eet hem dagelijks: de aardappel. De meeste worden vanaf september gerooid. Als je van aardappelen frieten maakt, kan je ze maar beter eerst blancheren voordat je ze frituurt. Tenminste, dat adviseert de EU. Anders komt het kankerverwekkende acrylamide vrij. Of dat advies terecht is, en nog veel meer, lees je in het Tracé van Aardappel.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Appel

Van alle fruitsoorten kiezen we in België het vaakst voor een appel en van alle appels eten we het vaakst onze eigen Jonagolds. Zijn rode blos heeft de appel te danken aan fenolen. Die er niet alleen voor zorgen dat de appel er aantrekkelijk uitziet, maar ook werken als preventiemiddel tegen allerlei ziektes. 19 procent van de appels is door de cosmetische kwaliteitseisen die consument en retailer opleggen te lelijk, en haalt helaas de supermarkt niet. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Brood

Tarwe vormt in de meeste gevallen de basis voor brood en is na maïs dan ook het meest geteelde graan ter wereld. Brood is voedzaam door de vezels, jodium, vitamine B en mineralen die het bevat. Toch schrappen steeds meer mensen brood uit hun dieet wegens ongezond. Is dat terecht? En hoe wordt brood eigenlijk gemaakt? Lees in het Tracé van Brood alles over onze dagelijkse boterham. 

ontdek het volledige tracé