Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Filter
Milieu Sociaal Gezondheid Dierenwelzijn

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Tracé van Honden- en Kattenvoer

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Honden- en Kattenvoer

Intro

artikel

Van slachtafval tot hondenbrok

Ons land telt zo’n drie miljoen honden en poezen. Meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft er minstens een van elk. Vroeger aten huisdieren met de pot mee, maar vandaag krijgen ze een alles-in-éénpakket en worden ze behoorlijk verwend. Ze ontlasten zich minder, leven langer en stinken minder maar laten een stevige pootafdruk na. In dit beknopt overzicht kom je meer te weten over wat er zoal in de mond van je huisdier gaat en wat er aan voorafging.

Tess Vonck

Journalist - Maakt verhalen over de complexe relaties van de mens met zijn omgeving en zichzelf in woord, beeld en soms geluid.

Oorsprong

Sociaal

3,3 miljoen Belgische viervoeters

Meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft minstens één poes of hond. In 2018 hadden alle Belgen samen meer dan 2 miljoen katten en 1,3 miljoen honden. Belgen zijn daarmee grotere fanaten dan Nederlanders waar slechts 18% van de gezinnen een hond houdt en 24% een poes. Roemenië is het viervoetersparadijs van Europa. Maar liefst 89 procent van de Roemenen heeft minstens één van elk in huis.

Al 100.000 jaar beste vrienden

De hond behoort tot dezelfde soort als de grijze wolf (Canis lupus), al delen wetenschappers honden in als een andere ondersoort (Canis lupus familiaris). Uit botten die archeologen hebben opgegraven van Siberië tot Europa weten we dat de eerste grijze wolf ergens tussen de 15.000 en 35.000 jaar geleden in Eurazië gedomesticeerd werd. Recent DNA-onderzoek mikt eerder op 100.000 jaar tot zelfs 135.000 jaar geleden, omdat wolven zich in die periode genetisch van elkaar zijn beginnen onderscheiden. Ze deden dienst als waakhond en hielpen ons vermoedelijk ook op grote zoogdieren zoals de mammoet jagen. Het zou kunnen dat we de hond niet aan onze directe voorouder de Homo sapiens maar aan zijn verre neef de neanderthaler te danken hebben. Die is immers pas 40.000 jaar geleden uit Europa verdwenen.

Gezondheid

Wat at de eerste hond?

Al vele generaties lang worden honden blootgesteld aan voedingsmiddelen bestemd voor mensen. Daardoor zijn hun genen en vertering anders dan die van wolven. Toen de levenswijze van de oermens veranderde van jager naar boer, wijzigde ook het eetpatroon van de eerste honden. Ze begonnen te leven van het afval van de mens, dat uit onder meer uit botten, organen en vleesrestjes bestond en later steeds meer uit resten van landbouwgewassen zoals graan en aardappels.

Overschotjes

Gemiddeld 40 tot 60% van de Europeanen geeft zijn hond standaard hondenvoeding. Dat was niet altijd zo. Voor hondenbrokken bestonden, at de hond met de pot mee en kreeg heel af en toe ter aanvulling orgaanvlees of een kluif. Uit overschotjes kan een hond niet voldoende calorieën en voedingsstoffen halen. Dat zorgde voor allerlei gezondheidsproblemen, van huidaandoeningen en darmproblemen tot bloedarmoede.

De Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris lybica) is de voorouder van onze huiskatten.
Sociaal

Getolereerd als rattenvanger

Volgens recent archeologisch onderzoek zijn katten 10.000 jaar geleden voor het eerst in de buurt van de mens opgedoken, precies toen graanteelt opkwam in het Nabije Oosten. De onderzoekers vermoeden dat de mens ze inschakelde om knaagdieren van het graan weg te houden. Die hypothese is niet bewezen. Een andere mogelijke verklaring is gebaseerd op de vaststelling dat de eerste katten zich - in tegenstelling tot de hond - door natuurlijke selectie ontwikkeld hebben en niet door de mens werden gekruist. Volgens die hypothese kwamen wilde katten op ratten jagen in de buurt waar mensen woonden en werden ze door de mens getolereerd. Later zijn er wel door selectie nieuwe kattenrassen ontstaan.

Laad nog meer info over Oorsprong

Een ogenblikje ...
We laden meer info over Oorsprong.

Teelt - Granen

Hoofdingrediënten

De meeste honden- en kattenvoeding die je vandaag in de winkel kan kopen, wordt hoofdzakelijk gemaakt van granen, vet (plantaardig en dierlijk) en dierlijke bijproducten (de overschotjes van vis en vlees die we zelf niet eten). Die worden afgewogen en gemixt om aan de specifieke noden van elk dier te beantwoorden. Om het lekker, aantrekkelijk en verteerbaar te maken worden er achteraf kleur- en smaakstoffen, groenten, mineralen, vitaminen, en soms nog wat extra vetten aan toegevoegd

In de volgende blokjes wordt elk ingrediënt in detail besproken. Hoe de ingrediënten samenkomen in de fabriek, lees je onder de tussentitel ‘Verwerking’.

Vooral maïs

Deze grafiek toont de vijf populairste ingrediënten in standaard honden- en kattenvoer. De cijfers komen uit een studie van het Amerikaanse instituut voor Voedingsonderzoek. In acht miljoen ton producten vonden de onderzoekers meer dan 500 soorten grondstoffen. Maïs komt op de eerste plaats, gevolgd door kip. Bij kip gaat het zowel om verse kip als verwerkt slachtafval. Groenten en mineralen bengelen helemaal onderaan de lijst. Volgens de onderzoekers halen de fabrikanten de meeste ingrediënten uit reststromen van de voedingsindustrie

Wat de Europese situatie betreft, zijn voorlopig geen studies op deze schaal te vinden maar fabrikantenorganisaties geven aan dat granen en slachtafval inderdaad de hoofdingrediënten zijn. Al zit er wel verschil op naargelang de soort voeding, nat versus droogvoer bijvoorbeeld.

Gezondheid

Granen zijn voor de hond en kat een voedzame maar niet noodzakelijke bron van koolhydraten en vezels. Ze halen van nature het meeste energie uit dierlijke bronnen.

Milieu

Graan voor vleesproductie

Ook voor vleesproductie zijn veel granen nodig. In België maken ze ongeveer 45% uit van wat het vee eet. De graanteelt wordt wel steeds efficiënter, met andere woorden: we produceren meer vlees met minder graan. Voor 1 kilogram Belgisch rundsvlees is vandaag 2,8 kilo granen nodig. Voor evenveel varkensvlees 1,2 kilogram en voor kippenvlees 0,7 kilogram. Om minder afhankelijk te zijn van grondstoffen uit het buitenland en de impact op het milieu te beperken, wordt ook stevig ingezet op reststromen uit de voedingsindustrie zoals restjes bierdraf uit brouwerijen of afval uit bakkerijen. In petfood is dat minder het geval omdat de structuur van zuivere graanvezels belangrijk is voor de vertering van de dieren, om andere voedingsstoffen te balanceren en om brokjes goed samen te houden, waarover meer in de hoofdstukken consumptie en verwerking. 

Bron: FAOSTAT
Sociaal

Grootste maïsproducenten

Maïs is het vijfde meest geteelde gewas ter wereld, na tarwe, rijst, soja en suikerriet. Wereldwijd wordt er elk jaar ongeveer 1 miljard ton van geoogst. Dertig procent van de maïs groeit in de Verenigde Staten. Ook China, Brazilië en Argentinië zijn topproducenten. Mexico, waar maïs ontstaan is, staat nog steeds in de top twintig.

Incastad Machu Picchu
Sociaal

Wist je dat... de inca’s maïs vereerden omdat ze geloofden dat de mens uit een maïskolf was geschapen? Recent kwamen archeologen erachter dat er ze toen er al popcorn van maakten, via restanten van meer dan 5000 jaar oude gepofte korreltjes in Peru. De plant die Colombus in de 15e eeuw mee naar Europa bracht, stamt af van het oermaïs ‘teosinte’ dat circa 9000 jaar geleden door inheemse Mexicaanse boeren gekruist werd tot de variant die we vandaag kennen.

Laad nog meer info over Teelt - Granen

Een ogenblikje ...
We laden meer info over Teelt - Granen.

Teelt - Vlees

Honden hebben minder vlees nodig dan katten
Gezondheid

Eiwitten uit vlees

Hondenvoeding bestaat doorgaans tussen de twintig tot veertig procent uit eiwitbronnen. Kattenvoer is eiwitrijker, tussen de dertig tot veertig procent, omdat het spijsverteringssysteem van een kat – een meer klassieke carnivoor dan een hond – van nature meer energie uit eiwitten dan uit bijvoorbeeld koolhydraten haalt. Vaak gaat het om dierlijke eiwitten. Vlees maakt voeding smakelijk, goed verteerbaar en is ook een bron van essentiële vitamines en mineralen, zoals ijzer en vitamine B. Daarvoor hoeft er geen vers vlees in te zitten. De meeste fabrikanten gebruiken namelijk dierlijke bijproducten, dat is kort samengevat alles wat we van een geslacht dier zelf niet opeten.

Kippenharten vindt je bij ons zelden op het (menselijke) menu, maar in andere landen kan het wel.
Gezondheid

Dierlijke bijproducten

Dierlijke bijproducten zijn een brede waaier aan ingrediënten van dierlijke oorsprong die omwille van hygiënische, culturele, economische of culinaire redenen bij ons niet gebruikt worden voor menselijke consumptie. 

Niet alle dierlijke bijproducten zijn slachtafval. Ook de lijkjes uit dierenartsenpraktijken, de zoo, asielen en landbouwbedrijven of wol en leer bijvoorbeeld horen erbij, maar die zal je nooit in een hondenbrok vinden. Omdat ze niet eetbaar zijn, verboden zijn of omdat de sector zelf het niet tolereert. 

Niet het 'afval' van slachtdieren is ongeschikt voor de mens. Soms worden organen door de slager verwerkt tot worst en paté bijvoorbeeld. Je mag in Europa ook geen bedorven vlees, vlees dat restjes hormonen of medicijnen bevat of de kadavers van zieke dieren in honden- en kattenvoer draaien. 

Wat zit er dan wel zoal in? Meestal gaat het om varkenslongen, kippenhartjes of -nieren en af en toe rundermilt. Soms zit er ook spiervlees in of restjes konijn of wild.

Bijna een miljoen ton Belgisch slachtafval per jaar

In 2019 werden in ons land meer dan 300 miljoen dieren geslacht. In levend gewicht komt dat neer op 1,7 miljoen ton, waarvan ruwweg een miljoen ton varkens, 264.000 ton runderen, 2.638 ton schapen, 398 ton geiten, 1729 ton paarden en 447.000 ton gevogelte. De helft daarvan bestaat uit vers vlees, de andere helft zijn dierlijke bijproducten die vrijkomen na de slacht. Dit betekent dat België dat jaar ongeveer 850.000 ton slachtafval produceerde. Daar is het slachtafval van seizoensgebonden vleesproductie, zoals wild en konijnen, nog niet in meegerekend.

Milieu

Vleesafvalberg groeit

Omdat we de afgelopen decennia wereldwijd meer vlees consumeren en tegelijkertijd minder delen van een dier als eetbaar beschouwen, groeit de berg slachtafval. Dat is een gevolg van veranderende eetcultuur, maar ook van allerlei voedselcrisissen gelinkt aan dierenvoeding. Volgens de Europese Commissie komt er in Europa jaarlijks meer dan twintig miljoen ton aan ‘dierlijke bijproducten’ vrij. Het merendeel komt uit slachthuizen, maar ook uit zuivelfabrieken, voedselverwerkingsbedrijven en boerderijen. 

Na de slacht blijft circa twintig procent van het gewicht van een dier over aan botten. Die worden met de overige dertig procent overblijfselen verwerkt tot onder andere veevoer, kunstmest, gelatine en grondstoffen voor de farmaceutische en cosmetica-industrie. Hoe onsmakelijk het misschien ook klinkt, het feit dat de reststroom een plaats krijgt in honden - en kattenvoeding is voor het milieu een goeie zaak.

Dwarsdoorsnede van de hersenen van een rund met gekkekoeienziekte. De bruine vlekken en 'gaten' verraden de ziekte.
Gezondheid

Strikte vleeskeuring

In Europa is de dierlijke bijproductenstroom onderhevig aan strenge regelgeving. Dat heeft te maken met besmettelijke dierziekten, zoals BSE (Boviene Spongiforme Encefalopathie, beter bekend als de gekkekoeienziekte) of MKZ (mond-en-klauwzeer), die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van zowel mens als dier als we ermee in contact komen. Dieren worden zowel voor als na het slachten gecontroleerd op symptomen van besmettelijke ziektes. Daarnaast voert de Belgische voedselwaakhond elk jaar systematische veterinaire controles uit in alle slachthuizen. Naar schatting wordt vijftien procent van de karkassen tijdens zo’n test (gedeeltelijk) in beslag genomen en afgekeurd voor menselijke consumptie, omdat het onhygiënisch is, anomalieën vertoont of besmet is met ziekteverwekkers.

Laad nog meer info over Teelt - Vlees

Een ogenblikje ...
We laden meer info over Teelt - Vlees.

Verwerking

Sociaal

Petfood groeit razendsnel

De petfoodindustrie is een van de snelst groeiende sectoren ter wereld. De markt groeit drie keer sneller dan die van verpakte levensmiddelen. In 2019 produceerde de wereld maar liefst 27,7 miljoen ton honden- en kattenvoer. 

Sociaal

Meer dan zestig procent van het katten- en hondenvoer komt uit Amerikaanse of Europese (vooral Britse) fabrieken. De markt in China en Brazilië groeit wel sneller.

De productielijn van Mars
Sociaal

Wist je dat...

…Mars meer hondenbrokken dan chocoladerepen maakt? De tien grootste producenten zijn bijna allemaal multinationals die daarnaast ook levensmiddelen produceren, zoals Nestlé (Purina), General Mills (oa Cheerios en Bugles chips), Hill’s Pet Nutrition (opgekocht door Colgate-Palmolive die tandpasta en douchegels maken). Het zijn bovendien bijna allemaal Amerikaanse producenten. Hoewel die een aantal fabrieken hebben in Europa, ook in België, staat het eerste uitsluitend Europese bedrijf (uit Duitsland) pas op de zevende plaats.

Sociaal

Deze documentaire van Channel 4 geeft een inkijk in een van Europa’s grootste

petfoodfabrieken. Zo’n 250 arbeiders werken er de klok rond in een
ploegensysteem om het target van een miljoen zakken en blikken per dag
te halen. Sommigen staan aan de band, anderen controleren het voer op
kwaliteit en krijgen daarvoor hulp van zo’n duizend honden en katten.

Sociaal

Een kijkje in de fabriek

Sociaal

Half miljoen ton Belgisch honden- en kattenvoer

In 2019 verwerkte Europa 163 miljoen ton mengvoeder, waarvan 8,9 miljoen ton honden- en kattenvoer. De 120 leden van de Belgische federatie voor mengvoeders (BFA) verwerkten dat jaar 6,7 miljoen ton, waarvan meer dan de helft varkensvoer (400.000 ton) en minder dan een procent voeding voor gezelschapsdieren. Toch is de petfoodsector een belangrijke bron van tewerkstelling. In Europa hebben honderd miljoen mensen er een baan door. Een op tien daarvan werkt rechtstreeks voor de bedrijven, de overige 900.000 zijn actief in winkels of tussenbedrijven. 

De Belgische vereniging van petfoodfabrikanten (BEPEFA) telt twaalf leden die 85 procent van de sector in ons land vertegenwoordigen. Het merendeel zijn verdelers die petfood van grote multinationals uit andere landen bij ons of in de hele Benelux op de markt brengen. Vier bedrijven maken hun huismerk op basis van eigen recepten, niet enkel voor honden en katten maar ook voor vissen, vogels en knaagdieren.

Batch cooker voor het conditioneren, steriliseren, hydrolyseren en drogen van dierlijke bijproducten. Foto: Mavitec B.V.
Gezondheid

Rendering

Dierlijke bijproducten (slachtafval) worden in het slachthuis gereinigd en gaan daarna naar het verwerkingsbedrijf. De processen kunnen verschillen, maar over het algemeen gaat het er als volgt aan toe.

In het verwerkingsbedrijf worden grote of harde stukken eerst vermalen. Vervolgens worden de bijproducten - afhankelijk van het soort slachtafval - gekookt en/of gesteriliseerd, en/of gehydrolyseerd en gedroogd. Vaste producten zoals veren worden gehydrolyseerd, waardoor de structuur uit elkaar valt en de proteïnen (eiwitten) vrij komen. Uit bloed wordt het water onttrokken waardoor klonten gevormd worden. Gesmolten vet wordt gescheiden met een pers en centrifuge. De vaste fractie wordt uiteindelijk gedroogd en vermalen tot een poeder, zoals vlees-, bloed-, haar- en beendermeel: hoogwaardige melen die verwerkt kunnen worden in o.a. diervoeding.

Gezondheid

Strikte scheiding

Elke categorie afval heeft zijn specifieke voorschriften. Van in het slachthuis tot op het verwerkingsbedrijf worden ze strikt van elkaar gescheiden gehouden. Als ze per ongeluk met elkaar in contact komen, kan categorie 3-materiaal bijvoorbeeld meteen geherklasseerd worden tot risicomateriaal 1 of 2. Zo zijn fabrikanten ook zeker dat er geen besmet vlees in hun producten terechtkomt.

Laad nog meer info over Verwerking

Een ogenblikje ...
We laden meer info over Verwerking.

Transport

Sociaal

Grondstoffen tekort

Honden- en kattenvoer verbruikt in Europa gemiddeld een vijfde van de nationale grondstoffen die de bevolking van elke lidstaat nodig heeft voor voedsel. Dat is niet overal zo. In Nederland, Engeland en Italië ligt het aandeel hoger omdat er meer voedsel verwerkt en geconsumeerd wordt dan dat er grondstoffen zijn. Fabrikanten van mengvoeders moeten hun grondstoffen, en dan vooral de dierlijke eiwitten, daardoor steeds verder gaan zoeken. Zo zitten in Nederlandse dierenvoeding vandaag vier keer minder grondstoffen uit Nederland (12%) dan vijf jaar geleden. Meer dan de helft wordt uit de rest van Europa geïmporteerd en 32,8% uit Zuid- en Noord-Amerika en Azië, maar de import van grondstoffen uit China, Thailand en Amerika rukt op.

Bron: 龙龙 HJTVU
Gezondheid

Schimmels bij opslag maïs

Maïs en granen moeten voor transport droog bewaard worden om schimmelgroei te voorkomen. Soms gebeurt dat niet en groeien er schimmels in, die mycotoxines (gifstoffen) kunnen produceren. De meeste overleven de hitte in de verwerkingsovens niet. Sommige stoffen wel, zoals aflatoxine. Het voedselagentschap zorgt ervoor dat die niet op producten in de winkelrekken terechtkomen, maar petfood wordt vaak over het hoofd gezien. In 2019 testen 98 procent van de maïsstalen die de Amerikaanse voedselwaakhond onderzocht positief op mycotoxines. Intussen is wetenschappelijk bewezen dat dagelijkse kleine dosissen aflatoxine bij zowel honden als katten de lever en nieren beschadigen en zelfs kanker in de hand werken. 

In Europa is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in kwaliteits- en veiligheidscontroles vanuit de sector zelf, waardoor de kans klein is dat die schadelijke schimmelstoffen onopgemerkt op producten in de winkel terechtkomen. Grondstoffen waar een risico op zit, worden gesignaleerd en de meeste fabrikanten werken nauw samen. Het voedselagentschap in ons land haalde voorlopig dan ook nog geen honden- of kattenvoer omwille van die reden uit de rekken.

Gezondheid

Gezondheidscertificaat

Niet alleen de verwerking, maar ook het transport van dierlijke bijproducten is in Europa omwille van het besmettingsgevaar aan strenge regels gebonden, de zogenaamde feed ban. Om ontvangers van dierlijk eiwit te beschermen moet er een waarschuwing op het transportdocument staan. Bijproducten die van buiten de Europese Unie komen, moeten minstens vergezeld worden van een gezondheidscertificaat van een dierenarts.

Bron: Kurman Communications
Sociaal

Lage landen top exporteurs van veevoeder

België voert net als Nederland meer dierenvoeding uit dan in. Dat komt vooral omdat we topspelers zijn op vlak van veevoeders. Voor honden- en kattenvoer hebben we dan weer een handelstekort. We voeren er meer van in dan uit, maar hebben samen toch nog tien procent van de wereldhandel onder controle. Hoewel Amerika er meer van produceert is Duitsland wereldwijd de grootste exporteur omdat het naast eigen productie net zoals ons land ook als tussenschakel fungeert voor grote merken. In 2019 was de export er goed voor circa 1,6 miljard euro.

Bron: Traces rapport 2019
Gezondheid

Minstens twee keer door douane

Dierenvoeding en dierlijke bijproducten maakten in 2019 tien procent van alle Traces-zendingen uit. Meer dan de helft van alle landen in de wereld doet via dit controlesysteem met Europa handel in alles wat met dieren te maken heeft. Vanuit België vertrekken vandaag vijf keer meer dierlijke eiwitten bestemd voor diervoeding naar andere lidstaten dan tien jaar geleden. De dierlijke grondstoffen in honden- en kattenvoeding die bij ons op de markt komt, zijn minstens twee keer door de Traces-inspectie gegaan, voor de export van bijproducten en later voor de import van afgewerkte producten. Soms zit er nog een extra stap tussen, wanneer slachtafval in een derde land tot halffabricaat wordt verwerkt.

Consumptie

Bron: OTA photos
Sociaal

194 euro per jaar extra op de rekening

Alle Belgen samen geven jaarlijks 1,8 miljard euro uit aan huisdieren. Meer dan de helft daarvan gaat naar eten voor honden (€496 miljoen) en katten (€486 miljoen). Een doorsnee Vlaams gezin besteedt elk jaar 194 euro aan huisdieren, Walen dertig procent meer omdat Wallonië meer viervoeters per honderd inwoners telt. Aan onze eigen voeding geven we gemiddeld tien keer meer uit (€2.036). Andere grote kostenposten zijn benodigdheden zoals leibanden en kattenbakvulling, algemene verzorging (kapsalon, shampoo) en dierenartskosten. 

Bronnen: Huishoudbudgetonderzoek 2013 & Comeos 2019
Sociaal

Deze diagram toont hoeveel geld een Vlaams gezin gemiddeld uitgeeft aan huisdieren. 

Gezondheid

98 tot 211 kilogram brokjes en blikjes

Een huiskat (van 4 kg) krijgt naar schatting jaarlijks 98 kilogram voer. Een middelgrote hond (15 kg) krijgt met 211 kilogram meer dan het dubbele. Een grotere hond vreet meer. Die berekening is gebaseerd op een evenwichtig dieet van hoofdzakelijk droge brokken afgewisseld met af en toe wat blikvoer. Een dier dat enkel natvoer krijgt, moet om aan genoeg voedingsstoffen te geraken vijf keer zoveel eten, omdat er meer water in zit. 

Gezondheid

Voedingsbehoeften verschillen

Honden hebben ongeveer 37 en katten 40 verschillende voedingsstoffen nodig. Eiwitten, vetten, en koolhydraten leveren energie en bouwstenen. Daarnaast zijn ook vitamines en mineralen, net als bij ons, van vitaal belang. Hoeveel je huisdier precies nodig heeft, hangt af van het ras, hoeveel beweging het dier krijgt en de leeftijd. Huisdieren met chronische aandoeningen of allergieën hebben bijvoorbeeld baat bij andere samenstellingen dan gezonde dieren. 


Gezondheid

De laatste vijftig jaar is hier heel wat onderzoek naar gevoerd, zowel vanuit de sector zelf als via onafhankelijke instituten. Niet alleen de technologie, maar ook de kennis over de nutritionele behoeftes van katten en honden en hun gezondheid is sterk geëvolueerd. Dierenartsen erkennen dat onze huisdieren in het algemeen langer leven dan vroeger en minder vaak last hebben van ziektes die aan voeding gerelateerd zijn, mede dankzij beter aangepaste en uitgebalanceerde voeding op maat. Anderzijds brengen nieuwe trends en nieuwe ziektes ook uitdagingen met zich mee waardoor het onderzoek nooit stilstaat.

artikel

Gezondheid

Wegwijs in het labyrint van dierenvoeding

Voer voor puppy’s en voor bejaarde honden. Voor gesteriliseerde katten, voor zetelhangers of voor dieren die net een heel energiek leven leiden. Krijg je al keuzestress bij het zoeken naar de voeding van uw beste vriend? Dan ben je vast gebaat bij deze consumentenhandleiding voor onze viervoetige kompanen.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Gezondheid

Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van weefsels zoals spieren, pezen, haar en bloed. Ze regelen mee de werking van organen en het immuunsysteem. Een tekort ondermijnt de conditie en weerstand van het dier en kan bij pups en kittens tot onherstelbare weefselschade of groeiproblemen leiden.

Molecule taurine
Gezondheid

Aminozuren zijn de bouwstenen van een eiwit. Er bestaan honderden verschillende soorten. Die heeft je dier niet allemaal nodig. Hun lichaam maakt er een aantal zelf aan, maar tien aminozuren zijn essentieel en die kunnen ze enkel uit voeding halen. Een kat heeft daarnaast nog een elfde aminozuur nodig, taurine. Voor een gebalanceerd dieet telt niet alleen de juiste hoeveelheid eiwitten (inclusief de juiste verhoudingen van aminozuren), maar ook de verteerbaarheid. Een minder goed verteerbaar eiwit of een teveel plast een dier weer uit.

Laad nog meer info over Consumptie

Een ogenblikje ...
We laden meer info over Consumptie.

Afval

Milieu

Houdbaarheid

Natvoer, zowel uit potjes, blikjes of zakjes, is belastender voor het klimaat omdat het sneller bederft en je het dus sneller weggooit. Bij de verpakking komen ook meer broeikasgassen vrij. Ongeopend kan je het vaak langer bewaren dan de houdbaarheidsdatum, omdat alle bacteriën eruit zijn gepasteuriseerd. Een geopende pot kan je afgedekt tot drie dagen in de koelkast bewaren. Je doet dit best in een nieuw afgesloten bewaardoosje omdat de wand van het blik oxideert door contact met zuurstof waardoor je dier roest kan binnenkrijgen. 

Milieu

Droge brokjes zijn langer houdbaar, best in een luchtdichte ton. In een geopende zak verliezen ze al na één maand aan kwaliteit. Door contact met licht en zuurstof worden ze wak. Zelfgemaakte voeding bewaart het langst als je het in kleine porties invriest. Minder eten geven zorgt voor minder verspilling. Voer dat blijft staan, kan je afdekken of in de koelkast zetten tot je dier er weer om vraagt.

Fosformijn in Togo
Milieu

Fosforverlies

Dankzij dierenvoeding wordt slachtafval dat we zelf niet opeten hergebruikt. Anderzijds gaat er op die manier wel fosfor verloren. In tegenstelling tot vee brengen huisdieren ons immers geen voedsel of mest op, enkel uitwerpselen die terechtkomen op de afvalberg of onder je schoenzool belanden. Een Nederlandse studie berekende dat er in de Europese Unie via onze huisdieren evenveel fosfor uit het voedselsysteem verdwijnt als via het afval van huishoudens (6%). Fosfor is onmisbaar voor de wereldwijde voedselvoorziening. Ons lichaam heeft het onder meer nodig voor de ontwikkeling van cellen, botten en tanden. De cijfers zijn verontrustend want de bestaande fosfaatmijnen raken uitgeput net zoals andere eindige grondstoffen als aardolie en gas.

Milieu

5 miljoen ton uitwerpselen per jaar

Een hond produceert jaarlijks ongeveer 45 kg uitwerpselen, een derde van wat we gemiddeld elk jaar zelf produceren. De ontlasting van een kat valt beter mee, 19 kilogram per jaar (of dertien procent van onze productie). Een recente studie berekende dat de uitwerpselen van alle Amerikaanse katten en honden samen jaarlijks voor 5,1 miljoen ton extra afval zorgen. Dat is evenveel als het afval van de staat Massachusetts (zes miljoen inwoners) of circa de helft van de Belgische bevolking. Bovendien komt via die uitwerpselen ook nog eens jaarlijks 64 miljoen ton methaan en lachgas vrij die de bodem en rivieren vervuilen.

Milieu

Biologisch afbreekbare korrels en poepzakjes

Biologisch afbreekbare kattenbakkorrels mogen in de GFT-bak. De uitwerpselen zelf moet je er wel uitvissen. Die horen zoals gewone korrels en hondenpoep thuis bij het restafval. Op de composthoop gooien, is geen goed idee. Er kunnen immers schadelijke bacteriën inzitten. Van kattenuitwerpselen kunnen zwangere vrouwen toxoplasmose krijgen en in hondenuitwerpselen zitten vaak neospora-parasieten die via besmet gras bij zwangere koeien voor miskramen kunnen zorgen. Ook biologisch afbreekbare poepzakjes voor de hond (met inhoud!) mogen daarom niet op de composthoop of in de GFT bak en horen bij het huisvuil. Als je ze in het gras laat liggen, zullen ze wel sneller afbreken, maar dat is niet echt de bedoeling. Bij de productie komen wel minder broeikasgassen vrij dan bij plastic.

Foto: amanderson2
Sociaal

Een duurzaam huisdier, kan het?

We worden er misschien betere en gelukkigere mensen van, maar als je het klimaat en andere dieren een dienst wil bewijzen, houd je beter geen hond of kat. Je kan wel een aantal haalbare dingen doen om de impact te verlichten. Een diertje uit het asiel adopteren bijvoorbeeld. Niet overvoeden, een donderdag veggiedag of veganuary inlassen, gerecycleerde bulkverpakkingen boven blikjes en apart verpakte snacks, milieuvriendelijke korrels en poepzakjes,... het team achter ‘The zero-waste pet’ en Milieucentraal zetten de voornaamste tips op een rijtje.

Bronvermeldingen