Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.
Stuur Matthieu een bericht.

Van steenvrucht tot kokosmelk

Kokosnoot is eigenlijk geen noot, maar een steenvrucht. Er zijn meer dan honderd kokosvariëteiten. Soms worden makaken ingezet bij de oogst. Kokos bevat meer verzadigde vetten dan koolhydraten en eiwitten. Het afval van kokos kan als dakbedekking gebruikt worden. Meer weten over kokos? In dit artikel vind je de belangrijkste feiten over kokos (of klapper!).

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Van korrel tot kolf (of veevoer)

Mais komt oorspronkelijk uit Mexico. Mais wordt geteeld in monocultuur. Mais is een belangrijk basisvoedsel voor veel mensen, maar wordt ook veel verwerkt in veevoer. Je vindt mais in bokalen en blikken, of verwerkt in taco’s en wraps. Mais is ook de basis voor maisstroop, een zoetmiddel dat in allerhande producten gebruikt wordt. Meer weten over mais? In dit artikel vind je de belangrijkste weetjes over mais.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Van teen tot bol

Geen tijd om het volledige tracé te lezen? In dit artikel vind je de belangrijkste feiten over knoflook.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Van citrusboom tot smoothie

De sinaasappel kwam vanuit China via Sicilië en het Iberisch schiereiland in de Lage Landen terecht. Voor de Belgische markt komen verse sinaasappels meestal uit Spanje. De oranje kleur is het resultaat van koude nachten. Je eet beter een hele sinaasappel dan dat je fruitsap drinkt. Geen tijd voor het hele tracé? In dit artikel lees je de belangrijkste sinaasappelfeitjes.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Van knol tot friet

De zoete aardappel is geen familie van de aardappel, maar verwant met de windes. Sinds 2017 wordt hij ook bij ons geteeld. De zoete aardappel is niet alleen erg voedzaam, maar kan ook gebruikt worden om medicijnen te maken tegen hart- en vaataandoeningen. Mogelijk kan de zoete aardappel een rol spelen bij de bestrijding van honger in de wereld. Geen tijd voor het hele tracé? In dit artikel lees je de belangrijkste zoete aardappelfeitjes.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Van bloem tot broccoli

Broccoli vindt zijn wortels in het Midden-Oosten. Als we broccoli eten, verorberen we de gesloten bloemknoppen. België kweekt jaarlijks ongeveer twee miljoen kilo van de groente. Voor kinderen smaakt broccoli écht anders dan voor volwassenen. Broccolini is een op broccoli lijkende koolvariëteit die malser en langer houdbaar is. In dit artikel lees je de belangrijkste broccolifeitjes.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Van jager tot jachtsaus

In 2020 werden in Vlaanderen 856.338 wilde dieren geschoten. Het wildseizoen loopt van 15 oktober tot begin januari. Dat heeft meer met traditie te maken dan met de daadwerkelijke beschikbaarheid van het vlees. Wild is de naam die wordt geplakt op alle diersoorten die bejaagd worden in de natuur, maar een deel van het wild dat op ons bord belandt komt uit de kweek. De jacht is in Europa aan strenge regels onderhevig. Zo wil men wildpopulaties beschermen en in stand houden, maar jacht toch mogelijk maken. De belangrijkste punten uit het Tracé van Wild lees je hier.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.

Van mosselzaad tot moules frites

De mossel wordt gekweekt in bodem- of hangcultuur en is een duurzame kweeksoort. De mossel is rijk aan vitamine B12, andere B-vitaminen en aan mineralen zoals jodium, fosfor en seleen. Tijdens het verwerkingsproces worden mosselen 'ontbaard'. Belgen eten ongeveer de helft van de Nederlandse mosselproductie: 3,5 kilogram per persoon. Mosselschelpen kunnen hergebruikt worden, zelfs als printmateriaal voor 3D-printers. Meer weten over de mossel? De belangrijkste mosselweetjes lees je in dit artikel.

Matthieu Van Steenkiste

Journalist - Schrijft over voeding, muziek en film.