Ons lichaam heeft eiwitten nodig. In Europa halen we die eiwitten voor ongeveer 60 procent uit dierlijke en 40 procent uit plantaardige voeding. Om onze maaltijden duurzamer en milieu- en diervriendelijker te maken, moet die verhouding op de schop: de eiwitshift. Krijgen we dan nog voldoende eiwitten binnen? Wat zijn de meest voedzame plantaardige initiatieven? En hoe zit het met kweekvlees? Je leest het in dit tracé.
Je hebt eiwit en eiwitten. Dat in je dagelijkse eitje dat kennen we, maar 'eiwitten', dat is wat vager. Wat zijn ze, en waarom kunnen we niet zonder?
Vlees is lekker, en zeker ook voedzaam. Maar we zijn er door de eeuwen heen te veel van gaan eten. Waarom moeten we minderen, en hoe kunnen we die 'eiwittransitie' vorm geven? We zetten het even op een rijtje.
Als we duurzamer willen eten, moeten we het aandeel dierlijke eiwitten in onze voeding terugschroeven. Tegelijkertijd willen we nog altijd alle voedingsstoffen binnenkrijgen die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Wat zijn de meest voedzame plantaardige initiatieven?
Een mens eet graag vlees, maar weet dat hij daarmee de aarde belast. En dus wordt er gezocht naar alternatieven. Zou artificieel vlees een goed alternatief zijn? De kwestie kweekvlees gewikt en gewogen.