Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé
Stuur Marieke een bericht.

Solo’s strijd tegen voedselverspilling

In slimme voedselstad Solo worden twee vliegen in één klap geslagen. Door voedseloverschotten op te halen en te doneren aan mensen met een laag inkomen, wordt niet alleen voedselverspilling tegengegaan, maar ook honger. Daarvoor mag de stad rekenen op de vrijwillige inzet van haar genereuze inwoners. 

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé

Leuven zet in op voedsel ‘van om de hoek’ voor iedereen

In de Belgische stad Leuven is een korte-keten-platform in de maak dat Leuvenaren meer lokale producten wil laten eten. Want waarom asperges uit Peru laten overvliegen, als ze ook op een steenworp in Haspengouw groeien? De landbouw kan hierdoor verduurzamen en voor boeren betekent het een betere prijs voor hun producten. Een eitje? Niet echt. “Je moet iedereen meekrijgen om dit voor de lange termijn te laten werken”.

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé

Voeding verbindt de Leuvenaar

Sinds 2018 kent de stad Leuven een lokale voedselstrategie, onder de titel Voeding Verbindt. Michele Jacobs, participatiemedewerker van ‘Leuven2030’, is een van de initiatiefnemers en auteurs van de strategie. Ze vertelt het belang van de voedselstrategie.

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé
Milieu

Hoe koffieboeren zich wapenen tegen aardopwarming

In 2050 is de helft van de grond voor koffieproductie niet meer bruikbaar. De klimaatverandering stelt kleinschalige boeren voor ongeziene uitdagingen. In Guatemala zoekt een koffiefederatie naar antwoorden. ‘We investeren in nieuwe planten en in diversificatie.’

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé