Wereldwijd lijdt één op de negen mensen honger. Minder acuut, maar met verstrekkende gevolgen is ‘verborgen honger’: je krijgt wel voldoende calorieën binnen, maar te weinig microvoedingsstoffen. Dat leidt tot fysieke en cognitieve afwijkingen. Onderzoekers werken aan strategieën om het probleem de wereld uit te helpen.
Een jaar of vijf geleden hield ik bij wijze van hobby een spreadsheet bij met scores voor de garnaalkroketten die ik at in brasseries, frituren en op de markt. Wat is de garnaaldichtheid? Is-ie vers? Hoe krokant is de korst? Wat kost-ie? Is de roux niet te melig? Wat voor garnituur zit erbij?
De Week van de Fair Trade is in volle gang. Dit jaar staat het erbarmelijke loon van de cacaoboeren in de West-Afrikaanse cacao-industrie centraal. De meerderheid van de boeren in Ghana of Ivoorkust – waar meer dan 60 procent van alle cacao wereldwijd vandaan komt – verdient 67 cent per dag. De boeren leven dus ver onder de armoedegrens. Een vraaggesprek met directeur van Fairtrade België Nicolas Lambert, en regiomanager cacao van Fairtrade Africa Anne-Marie Yao.
Voedingsexpert Patrick Mullie is een man met een missie: de Vlaming gezonder laten leven. En zo’n gezonde levensstijl is volgens hem helemaal niet ingewikkeld: een gezond gewicht, dagelijks 30 minuten bewegen, vooral plantaardige voeding eten en niet roken.
In Vietnam halen problemen met voedselveiligheid met de regelmaat van de klok de krantenkoppen en tv-journaals. De voorbije jaren zijn duizenden mensen ziek geworden door het eten van vergiftigde groenten. Hoe zorg je ervoor dat boeren minder pesticiden gebruiken? En hoe laat je de Vietnamees kiezen voor veilige groenten? Het alternatieve certificeringssys-teem PGS kan een oplossing bieden.
Waarom Eos Tracé samen met Rikolto werkte aan een boek en krant over pionier-steden die zich inspannen om hun stedelingen nu en in de toekomst van duurzame en betaalbare voeding te voorzien.
Sinds maart 2019 heeft de Vietnamese stad Da Nang een voedselstrategie. Die stelt als doel om binnen nu en 2030 de omslag te maken naar een duurzaam en veilig voedselsysteem in en rond de stad. De ambities van de dynamische stad moeten een voorbeeld stellen voor andere grote steden in Vietnam zoals Hanoi en Ho Chi Minh-stad. Maar hoe zorg je voor veilig voedsel als je niet weet waar het vandaan komt?
Meer dan een derde van de kinderen in Indonesië heeft last van ondervoeding, vaak door een te eenzijdig dieet. Schoolmaaltijden zijn een eenvoudig en doeltreffend instrument om alle kinderen te voorzien van gezonde en kwaliteitsvolle voeding.