Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé
Stuur Marieke een bericht.

Het verhaal achter de garnaal en andere supermarktproducten

Een jaar of vijf geleden hield ik bij wijze van hobby een spreadsheet bij met scores voor de garnaalkroketten die ik at in brasseries, frituren en op de markt. Wat is de garnaaldichtheid? Is-ie vers? Hoe krokant is de korst? Wat kost-ie? Is de roux niet te melig? Wat voor garnituur zit erbij? 

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé
Sociaal

6 vragen over de cacao-industrie in West-Afrika

De Week van de Fair Trade is in volle gang. Dit jaar staat het erbarmelijke loon van de cacaoboeren in de West-Afrikaanse cacao-industrie centraal. De meerderheid van de boeren in Ghana of Ivoorkust – waar meer dan 60 procent van alle cacao wereldwijd vandaan komt – verdient 67 cent per dag. De boeren leven dus ver onder de armoedegrens. Een vraaggesprek met directeur van Fairtrade België Nicolas Lambert, en regiomanager cacao van Fairtrade Africa Anne-Marie Yao.

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé
Gezondheid

'Superfood bestaat niet, alleen supergedrag'

Voedingsexpert Patrick Mullie is een man met een missie: de Vlaming gezonder laten leven. En zo’n gezonde levensstijl is volgens hem helemaal niet ingewikkeld: een gezond gewicht, dagelijks 30 minuten bewegen, vooral plantaardige voeding eten en niet roken.

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé

Hanoi wil groenten die je kan vertrouwen

In Vietnam halen problemen met voedselveiligheid met de regelmaat van de klok de krantenkoppen en tv-journaals. De voorbije jaren zijn duizenden mensen ziek geworden door het eten van vergiftigde groenten. Hoe zorg je ervoor dat boeren minder pesticiden gebruiken? En hoe laat je de Vietnamees kiezen voor veilige groenten? Het alternatieve certificeringssys-teem PGS kan een oplossing bieden.

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé

Hoe voeden we de stad?

Waarom Eos Tracé samen met Rikolto werkte aan een boek en krant over pionier-steden die zich inspannen om hun stedelingen nu en in de toekomst van duurzame en betaalbare voeding te voorzien.

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé

Slimme voedselstad Da Nang voorbeeld voor de rest van Vietnam?

Sinds maart 2019 heeft de Vietnamese stad Da Nang een voedselstrategie. Die stelt als doel om binnen nu en 2030 de omslag te maken naar een duurzaam en veilig voedselsysteem in en rond de stad. De ambities van de dynamische stad moeten een voorbeeld stellen voor andere grote steden in Vietnam zoals Hanoi en Ho Chi Minh-stad. Maar hoe zorg je voor veilig voedsel als je niet weet waar het vandaan komt?

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé

Schoolkantines in Solo streven naar gezonde voeding voor elk kind

Meer dan een derde van de kinderen in Indonesië heeft last van ondervoeding, vaak door een te eenzijdig dieet. Schoolmaaltijden zijn een eenvoudig en doeltreffend instrument om alle kinderen te voorzien van gezonde en kwaliteitsvolle voeding. 

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé

Solo’s strijd tegen voedselverspilling

In slimme voedselstad Solo worden twee vliegen in één klap geslagen. Door voedseloverschotten op te halen en te doneren aan mensen met een laag inkomen, wordt niet alleen voedselverspilling tegengegaan, maar ook honger. Daarvoor mag de stad rekenen op de vrijwillige inzet van haar genereuze inwoners. 

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé