Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Het verhaal achter de garnaal en andere supermarktproducten

Een jaar of vijf geleden hield ik bij wijze van hobby een spreadsheet bij met scores voor de garnaalkroketten die ik at in brasseries, frituren en op de markt. Wat is de garnaaldichtheid? Is-ie vers? Hoe krokant is de korst? Wat kost-ie? Is de roux niet te melig? Wat voor garnituur zit erbij? 

Marieke van Schoonhoven

Oprichter en voormalig coördinator van Eos Tracé
"Hoe aantrekkelijk het ook is om klinkklare antwoorden te geven op duurzaamheidsdilemma’s, de werkelijkheid is complexer"

Vandaag let ik nog altijd op de prijs, smaak en krokantheid van mijn voedsel. Maar door Eos Tracé, het project rond de herkomst van onze voeding dat ik al bijna drie jaar coördineer, is mijn focus veranderd. Tegenwoordig kijk ik meer naar de verhalen achter de voedingsproducten.

Ik kan je nu vertellen dat noordzeegarnalen het vaakst door Duitsers en Nederlanders worden gevangen en het vaakst door Belgen worden opgegeten. Dat ze meestal een MSC-keurmerk dragen voor duurzame vangst. En dat grijze garnalen uit economische overwegingen bijna allemaal de omweg maken via Marokko, om door goedkope vrouwenhanden te worden gepeld. Zulke verhalen zijn er ook voor de meer dan twintig andere voedingsmiddelen die we de afgelopen jaren onder de loep hebben genomen, van boer tot bord. 

Door die kennis over voeding eet ik bewuster. Ik probeer de voetafdruk van mijn eetpatroon te verlagen door het liefst lokaal, seizoensgebonden en zo veel mogelijk plantaardig te eten. En ik probeer het leed en de uitbuiting die ik als consument veroorzaak te beperken. Producenten die daar ook op inzetten wil ik met mijn portemonnee steunen.

 Die bewustwording groeide geleidelijk. Door de achtergrond van de producten te leren kennen, werd wat ik in mijn mond stopte minder anoniem. Ik besef dat wat ik consumeer impact heeft. Niet alleen op mijn eigen gezondheid of smaakpapillen, maar op een hele keten van mensen en hun omgeving. Dat verhaal is niet zwart-wit. Hoe aantrekkelijk het ook is om klinkklare antwoorden te geven op duurzaamheidsdilemma’s, de werkelijkheid blijkt complexer. Op de website van Eos Tracé proberen we die, op basis van wetenschappelijke bronnen, zo helder mogelijk weer te geven.

 Speciaal voor het Cartoonfestival, dat dit jaar in het teken staat van voeding en waarvan Eos Wetenschap de inhoudelijke partner is, hebben we de ‘tracés’ van zes voedingsmiddelen op papier gezet. Avocado, voorbij de hype en de waterschandalen. Chocolade, inclusief de slaventranen en ontbossing. Drinkwater, voorbij de vanzelfsprekendheid dat het uit je kraan stroomt en de gewoonte om het toch in flessen in de winkel te kopen. Noordzeegarnaal, die minder lokaal blijkt dan je zou verwachten. Wijn, voorbij gegist druivensap. Zeewier, als bindmiddel in kippenwit en chocomelk en als gewas voor de toekomst. 

De tracés kan je vanaf 30 juni volgen in het festivalpaviljoen op het strand van Heist. Andersom vind je de beste cartoons van het festival in het magazine. 

Met de Eos Special Tracé hoef je deze zomer je zetel niet uit om op wereldreis te gaan.

Deze zomer kun je Eos Tracé op papier lezen! De dubbeldikke Eos Special Tracé vind je twee maanden lang in de winkel of koop je online. (144 pag.)
Ga naar Tijdschriftenwinkel

Bronvermelding