Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Filter
Milieu Sociaal Gezondheid Dierenwelzijn

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Tracé van Insecten

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Insecten

Gaan we in de toekomst meer insecten eten?

Hoewel insecten in niet-westerse landen al lang op het menu staan, was de introductie van insectenburgers in onze supermarkten geen succes. Insecten zijn wel degelijk een duurzame eiwitbron, maar ze hebben eerder potentieel als 'onzichtbaar ingrediënt'. Welke rol spelen ze in de eiwittransitie? Zijn ze geschikt als veevoer? En wat kunnen we met het afval van de insectenteelt? Je leest het allemaal in het Tracé van Insecten.

artikel

Hoe insectenboeren zichzelf uitvinden

Insecten kweken is pionierswerk. De industriële teelt kent geen traditie, elke stap in de productieketen begint met een wit blad. Vandaag, na jaren experimenteren, lijkt deze nieuwe tak van de landbouw klaar om op te schalen.


Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

artikel

Insecten in de voederbak

Het grote potentieel van insecten ligt niet zozeer bij sprinkhanenburgers en krekelmeel, maar in de veeteelt. De vraag naar dierlijk eiwit neemt immers niet af, dus een verduurzaming van de sector is hard nodig. Insecten kunnen daarbij helpen.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

artikel

Waarom de insectenburger uit de winkelrekken verdween

Even leken insecten het voedsel van de toekomst. Maar de consument volgde niet, en de burgers lagen niet lang in de winkelrekken. Toch hebben de beestjes potentieel, zij het eerder als ingrediënt.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

artikel

Kunnen insecten eiwitten duurzamer maken?

De productie van onze dagelijkse kost legt een enorm beslag op de draagkracht van de aarde. Centraal daarin staat de vraag naar eiwitten. Europa wil de productie van eiwitten verduurzamen, en kijkt daarvoor naar onder meer insecten.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

artikel

Hoe gezond zijn insecten?

Hoewel het eten van insecten een lange traditie kent elders in de wereld, blijven westerse consumenten weigerachtig tegenover verse insecten of afgeleide producten. De beestjes moeten nochtans niet onderdoen voor gangbare landbouwdieren als het aankomt op voedingswaarde.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

artikel

Lege skeletten en insectenpoep: wat met het afval van insectenteelt?

Een belangrijk pluspunt van de insectenteelt is dat bepaalde soorten zich voeden met organische reststromen. De teelt levert zelf echter ook afval op. Die resten, die onder meer bestaan uit afgeworpen uitwendige skeletten van insecten en hun uitwerpselen, hebben op hun beurt interessante toepassingen.

Toon Lambrechts

Journalist - Heeft een sterke interesse in het raakpunt tussen wetenschap en ecologie.

Bronvermeldingen