Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Honden- en Kattenvoer

Ons land telt zo’n drie miljoen honden en poezen. Meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft er minstens een van elk. Vroeger aten huisdieren met de pot mee, maar vandaag krijgen ze een alles-in-éénpakket en worden ze behoorlijk verwend. Ze ontlasten zich minder, leven langer en stinken minder maar laten een stevige pootafdruk na. In dit beknopt overzicht kom je meer te weten over wat er zoal in de mond van je huisdier gaat en wat er aan voorafging.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Bessen

Onder hun verleidelijk glanzende jasje, leveren bessen je een bom aan gezonde antioxidanten. Hun weg naar het fruitkraam is niet altijd eenvoudig, want bessenboeren vinden steeds minder handen bereid tot plukken. Bovendien zijn ze erg fragiel en beperkt houdbaar, waardoor bessen uit het buitenland vaak snel worden aangeleverd met het vliegtuig. Wil je weten waarom Ötzi de ijsmummie sleedoornbessen slikte, welke bessen aan een palmboom groeien en waarom de coronacrisis een probleem is voor de bessenteelt? 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Noten

Hazelnoten zijn de enige soort in een portie gemengde noten die strikt genomen echt noten zijn. Cashewnoten, amandelen en pecannoten zijn eigenlijk steenvruchten of zaden. Als je zo'n handje gezonde 'noten' eet, sta je er waarschijnlijk ook niet bij stil dat mensenhanden uit alle uithoeken van de wereld ze voor je hebben geplukt, gedopt en gebrand. Van Turkije, over het Amazonewoud, tot West-Afrika en Vietnam. In het geval van cashews moeten de doppers zorgen dat ze geen brandwonden oplopen, bij paranoten dat de vrucht van 2 kilogram niet van 50 meter hoogte op hun hoofd valt. Meer weten over de weg die noten afleggen, hoe het zit met waterschaarste en waarom ze juist zo gezond zijn?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Zout

Frietjes, brood of een eitje... een leven zonder zout zou smaakloos zijn. We strooien er dan ook duchtig mee, zelfs meer dan gezond voor ons is.  Maar wat weten we over de alomtegenwoordige smaakmaker? Hoe wordt het gewonnen en onder welke omstandigheden? Wat is het verschil tussen fijn zout, himalayazout of pakweg kala namak? Waarom zeggen we eigenlijk een 'snuifje' zout? En waar komt de uitdrukking 'iets met een korreltje zout nemen' vandaan? Je leest alles over dit witte goud in het Tracé van Zout. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Zeewier

Wij kennen zeewier vooral van de sushi. Maar onze consumptie van de bruin- rood- en groenwieren is marginaal in vergelijking met Aziatische landen waar zeewier behoort tot het traditionele voedsel. Maar liefst 97 procent van het wereldwijd gekweekte zeewier komt dan ook uit Azië. Voor de kweek van het 'superfood' is geen zoet water en landbouwgrond nodig - in tegenstelling tot dieren en eiwitrijke gewassen op het land. Voedsel voor de toekomst bij uitstek? Je leest het in het Tracé van Zeewier. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Peulvruchten

Slechts 15 procent van de peulvruchten verlaat het land van herkomst. De rest belandt op het bord van de lokale bevolking. Van die geëxporteerde bonen, linzen en erwten gaat maar 11 procent richting Europa. Niet gek, want van de Vlamingen bijvoorbeeld eet maar 1 op de 5 wekelijks een portie van die gezonde en milieuvriendelijke vleesvervangers. Een hoop cijfers, maar wat zijn het eigenlijk, peulvruchten? Het populaire doperwtje telt alvast niet mee. En de pinda? Je leest het in het Tracé van Peulvruchten. 

ontdek het volledige tracé