Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Tomaat

Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten. En ook in België lusten we er wel pap van, of beter gezegd, soep, sap, saus, snack of salade. Een gemiddelde Belg eet ruime zes kilogram verse tomaat per jaar, het equivalent van zestig tomaten. Dat we het hele jaar door tomaten kunnen eten hebben we te danken aan hardwerkende en vaak slecht behandelde (gast)arbeiders in Italië en Spanje, en hoogtechnologische verwarmde serres dichter bij huis. Meer weten?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Aardbei

Een Belg eet gemiddeld 1,6 kg aardbeien per jaar. Dat zijn er heel wat, maar daarmee staan we niet in de top 5. De Turk is de grootste aardbeienliefhebber: hij eet jaarlijks 4,47 kg aardbeien. Al die aardbeien eten we als zomerfruit – of zelfs midden in de winter met Kerstmis - en verwerken we in confituur en andere producten. Voor het zover is, moeten de aardbeien geteeld, geplukt en getransporteerd worden. Wil je meer weten over de gezonde rode vrucht en ben je benieuwd waarom aardbeiproducten soms bevergeil en luizen bevatten? 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Palmolie

Palmolie komt in de meeste gevallen uit Indonesië of Maleisië en wordt verwerkt in ontelbaar veel producten: van shampoo tot pindakaas en van lippenstift tot koekjes. De teelt van de oliepalmen gaat gepaard met landroof, veenbranden en zware arbeidsomstandigheden. Gelukkig is er steeds meer duurzame palmolie. Maar hoe duurzaam is die nu echt? Lees het in het Tracé van Palmolie!

ontdek het volledige tracé

Tracé van Drinkwater

Dat er bij ons drinkwater uit de kraan stroomt op eender welk moment van de dag, is een vanzelfsprekendheid. Maar om van grondwater, bodemvocht of oppervlaktewater drinkbaar water te maken, moeten heel wat toeren worden uitgehaald. Het leidingwater dat uit onze kranen stroomt, voldoet aan minstens 48 kwaliteitseisen. Toch vertrouwt de Belg het zaakje vaak niet en drinkt flessenwater, gemiddeld maar liefst 148 liter per jaar. Ter vergelijking, bij de Nederlander is dat 20 à 25 liter. Meer weten? 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Thee

De Turken, Ieren en Britten zijn wereldwijd de grootste theeslurpers. Al dan niet met veel suiker of een scheutje melk. Bij de 3,17 kilogram droge thee per jaar per Turk, steekt de Belg schril af met slechts 120 gram, of 60 theezakjes. Nochtans zou thee een gunstig effect hebben op de bloeddruk en het cholesterol. Voordat thee in een zakje of ei terechtkomt, hebben de blaadjes veel processen ondergaan: plukken, verleppen, kneuzen, oxideren, drogen, sorteren en mengen. Meer weten over de weg van je tasje thee?  

ontdek het volledige tracé

Tracé van Wijn

Meer dan de helft - 60 procent - van alle geproduceerde wijn komt uit Europa. Nummer 1 wijnproducent wereldwijd is Italië. Nummer 1 wijnconsument Frankrijk: de gemiddelde Fransman drinkt 375 glazen per jaar. Wie denkt dat wijn enkel uit gegist druivensap bestaat, heeft het mis. Want naast sulfiet kan er ook water, suiker, zuur en een lange lijst van additieven toegevoegd zijn. Van eiwit over kopersulfaat tot kattenbakvulling. Meer weten over wijn?  

ontdek het volledige tracé