Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Soja

Bij soja denken we al gauw aan melk- of vleesvervangers. Maar minstens 75 procent van de soja wordt helemaal niet geteeld om ons mensen te voeden. Die gaat naar het vee in de vleesindustrie. België importeert daarvoor jaarlijks zo’n 800.000 ton soja uit vooral Argentinië en Brazilië. De soja die wij eten komt voornamelijk uit Canada en Europa. Het is niet raar dat soja zo populair is, want de peulvrucht is goedkoop en zit vol voedzame eiwitten, vitaminen en mineralen. Meer weten over de weg die soja aflegt tot voederbak of bord?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Rundvlees

Het stukje rund op ons bord komt meestal van uitgemolken melkkoeien, vleesras Belgisch Witblauw, of van kalfjes. De koe wordt verwekt via kunstmatige inseminatie of met hulp van een dekstier. Na 9 maanden komt het kalfje ter wereld - een vleeskoe vaak met een keizersnede. In de stal en de wei groeit het uit tot een slachtklare koe. In België worden jaarlijks zo'n 500.000 koeien geslacht voor consumptie en een Belg eet per jaar gemiddeld 5 kilogram rund- en kalfsvlees. Meer weten over het leven van een koe? Hoe je koosjer of halal slacht, of rundvlees gezond is en wat de milieu-impact is van de teelt?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Garnaal

Belgen dragen bar weinig bij aan de vangst van de noordzeegarnaal (1 procent), toch is ons land het epicentrum van de consumptie van garnalen. We eten maar liefst 54 procent van het totaal. Het liefst hebben we ze verwerkt in een kroket, of geserveerd als tomaat-garnaal. Hoewel de noordzeegarnaal doet vermoeden dat het om een lokaal product gaat, heeft hij meestal een omweg gemaakt via Marokko, om er door goedkope vrouwenhanden gepeld te worden. Dat en veel meer - bijvoorbeeld dat een garnaal kannibalistische trekjes heeft - lees je in het Tracé van Garnaal.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Ei

In België leven er 11,3 miljoen legkippen (ongeveer evenveel als er mensen rondlopen), die samen 2,3 miljard eieren leggen. Een Belg eet gemiddeld 217 eieren per jaar. Dat zijn er misschien meer dan je denkt, maar onbewust eet je ook veel eieren die zitten verwerkt in koekjes, sauzen en zelfs shampoo. Wil je meer weten over de weg die eieren afleggen voordat je ze in het kartonnen doosje in de supermarkt koopt? Of ben je benieuwd naar de donkerbruine duizendjarige eieren die in Oost-Azië gegeten worden? Je leest er alles over in het Tracé van Ei.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Slimme Voedselsteden

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont vandaag in steden. Tegen 2050 zal dat stijgen tot 70 procent van de mensen. Hoe zorgen we voor de toevoer van voldoende en betaalbare voeding voor alle stadsbewoners? En hoe doen we dat zonder de draagkracht van de planeet te overschrijden? Over heel de wereld denkt men in steden na over deze immense uitdaging. In dit Tracé geven we je een inkijk in de ambities en uitdagingen van een aantal van die steden. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Tomaat

Van alle groenten wordt de tomaat wereldwijd het meest gegeten. En ook in België lusten we er wel pap van, of beter gezegd, soep, sap, saus, snack of salade. Een gemiddelde Belg eet ruime zes kilogram verse tomaat per jaar, het equivalent van zestig tomaten. Dat we het hele jaar door tomaten kunnen eten hebben we te danken aan hardwerkende en vaak slecht behandelde (gast)arbeiders in Italië en Spanje, en hoogtechnologische verwarmde serres dichter bij huis. Meer weten?

ontdek het volledige tracé