Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Wijn

Meer dan de helft - 60 procent - van alle geproduceerde wijn komt uit Europa. Nummer 1 wijnproducent wereldwijd is Italië. Nummer 1 wijnconsument Frankrijk: de gemiddelde Fransman drinkt 375 glazen per jaar. Wie denkt dat wijn enkel uit gegist druivensap bestaat, heeft het mis. Want naast sulfiet kan er ook water, suiker, zuur en een lange lijst van additieven toegevoegd zijn. Van eiwit over kopersulfaat tot kattenbakvulling. Meer weten over wijn?  

ontdek het volledige tracé

Tracé van Chocolade

De Belg is na de Zwitser de grootste chocolade-eter van de wereld met 5,66 kilogram per persoon per jaar. De grootste cacaoproducenten wereldwijd zijn Ghana en Ivoorkust. De cacaoteelt in die West-Afrikaanse landen gaat gepaard met verlies van regenwoud en ernstige sociale problemen zoals kinder- en dwangarbeid. Lees in het Tracé van Chocolade welke stappen er zitten tussen cacaoboer en de chocoladerepen die je in de supermarkt vindt.

ontdek het volledige tracé

Tracé van Ananas

Ananassen groeien bijna nooit uit zaad, maar uit stekken. Zelfs uit het kroontje van de vrucht kan een volledige ananasplant groeien. De meeste verse ananassen komen uit Costa Rica. De arbeiders op de plantages moeten hard werken voor een laag loon en de pesticiden op de plantage vergiftigen drinkwaterbronnen. Meestal komen ananassen met de boot naar ons. In Europa zijn Nederland en België de belangrijkste exporteurs van verse ananas. Meer weten? Bijvoorbeeld waarom verse ananas prikkelt op je tong. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Quinoa

Quinoa, een 'superfood'? Nee én ja. Niet in de zin dat het wonderen verricht voor je gezondheid als je het regelmatig eet. Het bevat bijvoorbeeld ongeveer evenveel antioxidanten als good old tarwe. Wel in de zin dat het een duurzame en hoogwaardige eiwitbron is. Ook is het Andesgewas opvallend koude- en droogtebestendig. Een grote troef in tijden van klimaatverandering. Of de boeren uit Peru en Bolivia lijden onder de grote vraag naar het pseudograan sinds wij er superkrachten aan toekennen? Je leest het in het Tracé van Quinoa. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Koffie

Koffie hoort bij het ontbijt, een pauze, vergadering, date of begrafenis. Een Belg drinkt gemiddeld maar liefst 800 kopjes koffie per jaar - tegenover 300 glazen bier. Vaak staan we niet stil bij de vele handen die ervoor zorgen dat wij onze koffierituelen kunnen uitvoeren: plukken, selecteren, persen, fermenteren, drogen, omroeren, borstelen, sorteren, melangeren, testen, verpakken, verschepen, branden... Lees in het tracé van koffie alles over de weg van koffieboer tot barista!

ontdek het volledige tracé

Tracé van Olijfolie

Olijfolie is populair, want lekker en gezond. De voorbije 25 jaar is de wereldconsumptie van olijfolie maar liefst verdubbeld. Dat is goed voor de landen rond de Middellandse Zee, die samen zo'n 70 procent van de wereldwijde olijfoogst uitmaken. Maar voor hoe lang blijft het succesverhaal duren? Door de slechte weersomstandigheden in Spanje en een hardnekkige bacterie in Italiaanse olijfboomgaarden, is de West-Europese prijs van olijfolie in 2015 met maar liefst 19,8 procent gestegen!

ontdek het volledige tracé