Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Tracé van Suiker

De weg van een klontje suiker begint bij suikerriet of suikerbieten. Een machine in de fabriek snijdt de biet of rietstengel in stukjes en mengt die met heet water, zodat de suiker oplost. Het suikerwater wordt gezuiverd en de suiker eraan onttrokken. In België eten we gemiddeld 95 gram en in Nederland 102,5 gram toegevoegde suiker per dag. Veel te veel voor een goede gezondheid, zo blijkt. Meer weten?

ontdek het volledige tracé

Tracé van Appel

Van alle fruitsoorten kiezen we in België het vaakst voor een appel en van alle appels eten we het vaakst onze eigen Jonagolds. Zijn rode blos heeft de appel te danken aan fenolen. Die er niet alleen voor zorgen dat de appel er aantrekkelijk uitziet, maar ook werken als preventiemiddel tegen allerlei ziektes. 19 procent van de appels is door de cosmetische kwaliteitseisen die consument en retailer opleggen te lelijk, en haalt helaas de supermarkt niet. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Brood

Tarwe vormt in de meeste gevallen de basis voor brood en is na maïs dan ook het meest geteelde graan ter wereld. Brood is voedzaam door de vezels, jodium, vitamine B en mineralen die het bevat. Toch schrappen steeds meer mensen brood uit hun dieet wegens ongezond. Is dat terecht? En hoe wordt brood eigenlijk gemaakt? Lees in het Tracé van Brood alles over onze dagelijkse boterham. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Kippenvlees

Jaarlijks worden er in de Belgische slachthuizen bijna 300 miljoen kippen geslacht. Een Belg eet gemiddeld 15 kilo kip per jaar, 300 gram per week. De kip die we eten is eigenlijk nog een kuiken: in 40 dagen groeide het kuiken van 35 gram uit tot een slachtrijp dier van 2,5 kilogram. Biologische vleeskippen zijn goed voor 0,1 procent van de productie. Zij mogen 80 dagen blijven leven. Een wit stukje kippenvlees is rijk aan B-vitamines en eiwitten en het bevat minder verzadigde vetten dan rood vlees. 

ontdek het volledige tracé

Tracé van Visserij

De wijde, open zee staat symbool voor vrijheid. Voor vissers geldt dat niet: voor hen bestaat de zee uit afgebakende gebieden waar vissen al dan niet is toegelaten. In dit tracé duiken we in die (onderwater)wereld: welke regels gelden er? Wat is de impact van sleepnetten op de biodiversiteit? En lijden vissen pijn?

ontdek het tracé