Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK

Artikels van Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Stuur Merel een bericht.

Milieu

Quinoa, onze laatste strohalm in tijden van klimaatverandering

Met de klimaatverandering in het achterhoofd wordt het produceren van voldoende voedsel voor onze groeiende wereldbevolking een steeds grotere uitdaging. Essentieel in het garanderen van voedselzekerheid is quinoa. Een plantje dat prima gedijt op zoute, schrale en droge gronden. Prima troeven in extreme tijden als deze.

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Gezondheid

Veganistisch opgroeien: gezond of levensgevaarlijk?

Vanuit milieu- en dierenwelzijnsoverwegingen eet ik hoofdzakelijk plantaardig. Mijn zoon veganistisch opvoeden durf ik nog niet aan. Want kan dat wel veilig? Op zoek naar de huidige kennis omtrent veganistisch opvoeden.

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Sociaal

Zeewier, voor je dagelijkse portie proteïnen

We moeten serieus matigen met eiwitbronnen als vlees en zuivel, zoveel is duidelijk; de ecologische voetafdruk van veeteelt is alarmerend te noemen. Maar hoe voeden we het groeiend aantal monden dan wel? Heeft zeewier potentie om dierlijke eiwitten te vervangen? Lukt het om zeewier te kweken op zo'n grote schaal? En zitten we binnenkort dan massaal aan de slijmerige slierten? Stuk voor stuk vragen waarop ik het antwoord zocht. En vond.

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Sociaal

Je vleeslust overwin je zo

Als iedereen ter wereld zijn eiwitten uit peulvruchten, noten en paddenstoelen zou halen, kunnen we 3,5 miljard extra mensen voeden, besparen we jaarlijks bijna 75 miljard veedieren een miserabel leven en reduceren we het broeikaseffect met twintig procent. En het scheelt ons nog dichtgeslibde aderen ook. Plantaardig is beter, zoveel is zeker, maar hoe verminderen we onze consumptie van dierlijke producten in een wereld vol verleiding?

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Milieu

Maak kennis met het potentieel van palmolie

De oliepalm heeft meer in zijn mars dan hij nu laat zien.

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Milieu

“Red het regenwoud, eet palmsuiker”

Hoe red je de laatste tropische bossen van Indonesië? Bosbouwkundige Willie Smits bedacht een verrassende oplossing voor die kwestie. Door het aanplanten van suikerpalmen in zelf-geconstrueerde, biodiverse en productieve bossen, biedt hij de lokale bevolking een weg uit de armoede en geeft hij hen een reden om hun woud te beschermen.

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Gezondheid

Is vlees eten de oorzaak van onze diabetesepidemie? 4 claims ontrafeld

Diabetes is volksziekte nummer 1 en jarenlang namen we aan dat suiker de grote boosdoener is. Nu is er wetenschappelijke evidentie dat ook de consumptie van dierlijke producten een belangrijke rol speelt. Toch is het nog maar zeer de vraag of we de diabetesepidemie een halt toe kunnen roepen door louter planten te eten.  

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.
Milieu

Waarom we maar de helft van onze aardappelen opeten

Iets meer dan de helft van alle geteelde aardappelen redt het van veld tot vork. De rest gaat verloren op verschillende plekken langs de keten. Het maakt van de aardappel een van de meest verspilde gewassen. Waar in de aardappelketen gaat het precies mis? En hoe kunnen we de verspilling tegengaan?

Merel Deelder

Journalist - Gespecialiseerd in het ethisch perspectief van milieu, voeding en veeteelt.