Het voedselbos steekt op steeds meer plaatsen de kop op. In Nederland staat het fenomeen zelfs op de politieke agenda. Met de Green Deal Voedselbossen hebben onder meer overheden en beleidsmakers zich uitgesproken om het areaal voedselbossen in Nederland flink te vergroten. Ook Vlaanderen krijgt langzaam maar zeker interesse. De vraag is: moeten we al die voedselbossen wel willen?
De zon schijnt, vogels fluiten en de knoppen groeien weer aan de bomen. Ofwel, het voorjaar dient zich aan. En daarmee ook een klein leger aan wildplukkers, klaar om zich tegoed te doen aan al het lekkers dat de natuur te bieden heeft. "Wildplukken is hot", zo constateert het Nederlandse Staatsbosbeheer. Maar niet iedereen is onverdeeld enthousiast. Natuurpunt: "De wildpluk is voor sommigen een soort doos van Pandora."
Paddenstoelen plukken is hip. En niet alleen onder Oost-Europeanen, want ook de Vlaming en de Nederlander gaan steeds vaker op pad met een mandje en een mes voor een smakelijke toevoeging aan de maaltijd. Zo ook journalist Merel Deelder. Al vraagt zij zich vooral af: hoe plukken we veilig en zonder de natuur te schaden?
Vitamine B12 is een noodzakelijk voedingssupplement voor veganisten. Tegenstanders van een volledig plantaardig dieet zien in dat pilletje een afdoend argument om het dieet als onnatuurlijk weg te zetten. Terwijl veganisten er dan weer op wijzen dat zij lang niet de enigen zijn die de vitamine bijslikken.
Terwijl het water uit de kraan van prima kwaliteit is, drinken de meeste Belgen liever water uit de fles. Het maakt de Belg een van de grootste drinkers van gebotteld water ter wereld. Hij drinkt bijvoorbeeld ruim zes maal zoveel flessenwater als de Nederlander. Druppelsgewijs zwelt een tegenbeweging aan: “Studenten met hervulbare drinkflessen vullen de collegebanken”.
Met een gemiddeld verbruik van 5.200 liter per dag per Belg springen we kwistig om met water. Expert watermanagement Arjen Hoekstra ontwikkelde een tool waarmee bewuste consumenten en beleidsmakers een individuele én globale watervoetafdruk kunnen berekenen. ‘De natuur droogt langzaam op.'
Met de klimaatverandering in het achterhoofd wordt het produceren van voldoende voedsel voor onze groeiende wereldbevolking een steeds grotere uitdaging. Essentieel in het garanderen van voedselzekerheid is quinoa. Een plantje dat prima gedijt op zoute, schrale en droge gronden. Prima troeven in extreme tijden als deze.